Denizli’de hazır beton firmalarının parası peşin ödenmiş sözleşmeleri iptal etmesi ya da maliyetleri gerekçe göstererek fiyat farkı talep etmesi hem iş dünyasını hem de İnşaat Mühendisleri Odasını harekete geçirdi.
Denizli’de İnşaat Mühendisleri Odası hazır beton fiyatlarındaki fahiş artışa ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada inşaat sektörünün beraberinde 200 ayrı iş koluyla bağlantılı olduğu ifade edildi.
“En büyük sorun inşaat maliyetlerindeki ölçüyü aşan aşırı artışlardır” denilen açıklamaya, şöyle devam edildi:
“Denizli’de artan konut fiyatları yüzünden orta ve dar gelirli ailelerin ev alması artık hayal olmuş, konut arzının azalması, kiralarında anormal şekilde yükselmesine neden olmuştur. Ülkemizde 8 milyona yakın dayanıksız yapı olduğunu varsayarsak,bu durum kentsel dönüşümü imkânsız hale getirdiği için insanların can ve mal güvenliği de problem olarak karşımıza çıkmaktadır.”
Son aylarda beton üretici firmaları tarafından yapılan orantısız zamların özel sektör ve kamu yatırımlarını ciddi anlamda etkilemeye başladı.
Enflasyon verilerinin çok üzerinde olan bu artışlar kentimizde inşaat sektörünü durma noktasına getirmiştir.
Şu anda Denizli çevre illere göre en pahalı betonu kullanmaktadır. Bununla birlikte Denizli’deki hazır beton üreticileri; aylar öncesinden ödemesi ve sözleşmesi yapılmış olan anlaşmalarla ilgili, meslektaşlarımızdan ve müteahhit firmalardan fiyat farkı talep etmektedir.
Artan maliyetler bahane edilerek yapılan bu etik dışı uygulamaların son bulmasını istiyoruz. Başta hazır beton üreticileri olmak üzere diğer tüm malzeme kollarında yaşanacak olan haksız kazanç ve fahiş fiyat artışlarının takipçisi olacağız.”
Duruma isyan eden Denizli Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Hakan Urhan, “Firma altı ay boyunca ödemeyi kullanmış. Şimdi sözleşmeyi bozacağım demek etiğe sığmaz” ifadelerini kullandı.
Urhan, açıklamalarının devamında şunları söyledi:
“Hazır beton firmalarının uyguladığı fahiş fiyatlar inşaat sektörünü olumsuz etkiliyor. Sadece inşaat sektörü değil beraberinde pek çok sektör fahiş fiyat uygulamasından etkileniyor. Tüm bu olumsuzlukların üzerine bir de hazır beton firmalarının başlatmış olduğu sözleşme iptalleri, sektörü tamamen işlemez hale getirecektir.
Beton firmaların sözleşmeden altı ay sonra fiyat farkı talep etmeye başladı.
6 ay önce bir inşaat firması hazır beton firmasına evrağını vermiş, ödemelerini yapmış, bağlantı sözleşmesini yapmış ve buna güvenerek yeni iş almış. 6 ay boyunca da hazır beton firması bu evrakları veya ödemeyi kullanmış. Sonra maliyetler çok arttı, bunun için ya bana fiyat farkı vereceksin ya da ben ödemeni iade edip sözleşmeyi bozacağım demek her şeyden önce ticari etiğe sığmaz.
Kaldı ki bunun mutlaka hukuki sonuçları olacağı da unutulmamalıdır. Bu yanlıştan bir an önce dönün.”
Kaynak: Selami Aydın – Sözcü