Hizmet İhracatı Kapsamı; Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı ile yabancılara gayrimenkul satışları hizmet ihracatı kapsamına alındı.
Bu gelişme, Hizmet ihracatı destek program paketi içinde yer alan gayrimenkul sektörü İçin önemli bir adımdır.
Ancak pazarda kabul edilmesi gereken gerçeğin, İnşaat firmalarının Global pazara direk açılamadığı… Global pazara açılmanın yolunun Acentelerden geçtiğidir.
Bu gerçekten hareket edildiğinde global pazarlara gayrimenkul satışının gelişmesi ve hedeflere erişim için Global Pazarlara pazarlama ve satış faaliyetini geliştiren Acentelerin desteklenmesi gerekmektedir.
Acenteler, Emlakçı Değildir; Karar tanımında geçen “Türkiye’ deki gayrimenkulleri yurt dışında pazarlayan emlakçılar” tanımı, kapsamı ve hizmetin türü İtibarı ile yeniden tanımlanmalıdır.
Çünkü yurt dışına pazarlanan ve satılan 2. El bir gayrimenkul değildir. Yıllardan beri gerçekleşen Yabancıya gayrimenkul satışında; satış, gayrimenkul projelerinin doğrudan veya dolaylı pazarlama ve satış organizasyonu İle gerçekleşmektedir.
Projeler; dolaylı global pazarlamada, yüzlerce alt acente ile koordinasyona geçerek ve pazarlama ve satış kadroları ile veya yüzlerce alt acenteyi bir şemsiye altında toplayarak “ acenteler ağ gücü ile hareket eden ana acentelerin pazarlama ve satış organizasyonu sağlamaktadır.
Bu noktada proje geliştiricilerin doğrudan yabancıya gayrimenkul satışında desteklerden yararlanabilmesi için dışarıdan hizmet alması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Desteklenmesi gereken; emlak Organizasyonları değil – acente organizasyon yapıları ve doğrudan yabancıya satış yapabilen inşaat firmaları / proje geliştiricilerdir.
Aksi takdirde proje geliştiriciler/inşaatçılar yurt dışına Satışlarda devlet desteği alabilmek için bu kapsama giren hizmet Organizasyonları kurmak/devir almak/ortak olmak gibi yollar izleyebileceklerdir.
Destekler; Türkiye’de yerleşik şirketler diğer kurum ve kuruluşlar desteklenirken, bu kurum ve kuruluşlara Ticaret Bakanlığı tarafından 1.8 milyon liraya kadar reklam desteği verilecektir.
Fuarlara ve etkinliklere katılım için etkinlik başına 300 bin TL’ye kadar destek sağlanacaktır.
Film ve dizilerde ürün yerleştirme için yıllık en fazla 600 bin TL destek sağlanacak.
Sanal fuar organizasyon desteği faaliyet başına 600 bin TL olacak.
Yarışma ve etkinlik desteği etkinlik başına 1.2 milyon TL olacak.
Verilecek destekler arasında tescil ve koruma, pazara giriş belgeleri, birim, reklam, tanıtım ve pazarlama, bireysel katılım, milli katılım, ürün yerleştirme, sektörel alım ve ticaret heyeti programları, sanal fuar organizasyon ile yarışma ve etkinlik başlıklar yer almaktadır.
Karara göre Türkiye’deki gayrimenkulleri yurt dışında pazarlayıp satan şirketlere tescil edilmiş markalarının yurt dışında tescili ve korunması için bu giderlerinin yüzde 50’si oranında, yıllık en fazla 600 bin TL tutarında destek verilecektir.
Pazara giriş belgeleri desteğinin üst limiti yıllık 1.8 milyon TL olacak. Birim açılması ve işletilmesiyle ilgili belgelendirme giderleri için 5 yıl boyunca yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 720 bin TL tutarında destek verilecek.
Üreten ve Satan; Gayrimenkul Firması, Pazarlama ve İhracatı yapan; Acentelerdir.
Burada hassas nokta pazarlayan İle satan arasındaki farkın tespiti ve pazarlamanın ihracatçı sınıfından hak kazanmasıdır.
Acentelerin düzenlemeye ihtiyacı var!…
Ülkemizde son yıllarda gelişen ve hedef büyüten yabancıya gayrimenkul satışının anahtarı olan acenteler hızla büyümekte ve sektörel olarak gelişmektedir.
Bazen “çanta“ ile bazen “geniş bir organizasyon“ yapısı İle karşımıza çıkan acentelere düzenleme getirilmesinin zamanı gelmiştir.
Acenteler sektörel olarak tanımlanmalıdır. Projelerin yabancılara pazarlama ve satışına aracılık eden bu işletmeler ihracata aracı kapsamında desteklenmelidir.
İş kapsamları, tellaliye hizmet kapsamında değerlendirilemeyeceği için yabancı müşteri ile yerli firma arasında bağ olan bu işletmelerin ticaretlerine yönelik yasal ve hukuki düzenlemeler getirilmelidir.
Firma kuruluş şartı getirilmelidir. Hizmet veren ve sektöre giriş yapan yabancılara yönelik “yerli ve yerleşik ortak“ şartı getirilmelidir.
Yabancı gayrimenkul talebine yön veren bu işletmelerin ofis standartları geliştirilmelidir.
Acentelerin, mesleki dernek vasıtası İle akreditasyonu sağlanmalıdır. Akredite olmayan bir işletme aracılık hizmeti vermemelidir.
Gayrimenkul alımı yapan yabancıların yaşadığı / yaşayabileceği problemlere yönelik “aracılık – çözüm – uzlaşma“ merkezleri devreye alınmalıdır.
Yabancıya aracılık eden alt acente ve onları bir araya getirerek hizmet veren ana acentelere; hizmet alım ve şekline göre ayrı ayrı aracılık hizmetlerine yönelik hizmet bedelinde ayrı ayrı üst sınır getirilmelidir.
Üniversite ve yüksek okullarda müfredata alınan “emlak“, yabancı dil yeterliliği ile “global emlak“ dallarında çeşitlendirilmelidir.
Acenteler için en önemli unsur yabancılar İle ayni kültürü taşıyan / ayni dili konuşan kişilerin istihdamıdır. Çünkü, yurt dışından gelenlerin önce güven duyabilecekleri kişilere ihtiyacı vardır. İşte global satışa yön verenler yine global emekçiler olmaktadır. Bu doğrultuda global acentelerde çalışan yabancılara “çalışma izinlerinde“ öncelik tanınmalıdır.
Bu vesile ile emlakdream.com ailesi aracılığı İle “1 Mayıs İşçi ve emekçiler bayramını ve Ramazan Bayramınızı“ kutlarım.