22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaManşetKiracıdan tahliye taahhütnamesi almak evin boşaltılmasında ne derece etkili?

Kiracıdan tahliye taahhütnamesi almak evin boşaltılmasında ne derece etkili?

Son dönemde yüksek enflasyonun etkisi ve konut arzındaki yetersizlikler nedeniyle ev sahipleri evi kiralarken kiracılara ‘Tahliye Taahhütnamesi’ imzalamaları için zorluyor. Çünkü ev sahibi, hukuki olarak haklı nedenle kiracıyı tahliye edebilmek ve en hızlı bir şekilde evi boşalttırmak için bu belgeye güveniyor.

Tahliye taahhütnamesi imzalanırken kiracılara dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen ve uyarılarda bulunan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, konuyla ilgili hem ev sahiplerini hem de kiracıları yakından ilgilendiren açıklamalarda bulunarak şunları söyledi:

“Tahliye taahhütnamesi kiracıyı hızlıca tahliye edebilmenin bir yolu. Bu nedenle kiracıya sözleşme başlangıcında imzalatılıyor. Ancak Yargıtay sözleşme içeriğinde yer alan ve sözleşme ile aynı gün imzalatılan tahliye taahhüdünü geçerli kabul etmiyor. Bu nedenle piyasada tarih alanı ya boş bırakılan ya da kira sözleşmesi tarihinden bir süre sonra düzenlenmiş gibi tahliye taahhütnamesi düzenleniyor. Bu şekilde düzenlenen tahliye taahhütleri altındaki imza kiracıya ait ise geçerli oluyor. Yargıtay çok açık bir şekilde imzaya bakıyor. Yani kişi böyle bir taahhütname vermişse üstünün ve tarihinin sonra doldurulmuş olmasının hukuken belgeyi geçersiz kılma durumu yok.”

Sözleşme maddeleri arasında “Yıl sonunda kiracı mülkü boşaltacaktır” eklenirse ve kiracı bunu imzalarsa, kontrat kiracı açısından bağlayıcı oluyor mu?

Bu sorunun cevabını “Hayır. Kira sözleşmesine böyle bir detay eklenemez” şeklinde yanıtlayan Avukat Ali Güvenç Kiraz, tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesinin yapıldığı tarihle yapılamayacağının altını çizerek sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Kira sözleşmesi içinde ‘yıl sonunda kiralanan konut tahliye edilecektir’ maddesi olamaz olsa da geçersizdir. Makul bir süre sonra alınmış olması lazım… Genel yaklaşım tahliye taahhütnamesini tarih olarak kiralanan ev tarihinden 1 ya da 1,5 ay sonrası olarak imzalamaktır. Örneğin 1 Ocak’ta sözleşme imzaladınız diyelim, 15 Şubat’ta tahliye taahhütnamesi imzalanabilir. Ama ev sahipleri uyanıklık yapıp tarih alanı boş şekilde imzalattırıyor ve kiracıya zorluk çıkarıyor.”

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI