Yurt içinde işsizlik oranı ve cari denge, yurt dışında ise ABD enflasyon verisinin ön plana çıktığı bir haftayı geride bıraktık. ABD’de yıllık enflasyon %8,7 olan beklentiye karşı %8,5 olarak gerçekleşirken, çekirdek TÜFE artışı ise %5,9 ile %6,1 olan beklentinin altında kaldı. ABD’de enflasyonun %9,1 ile en üst noktasına ulaşmış olabileceğine işaret ederek ABD’de enflasyonun gerilemeye başladığı işaretini verdi. Beklentilerin altında gelen enflasyon verisinin Fed’in faiz artırımlarında daha ılımlı olabileceği beklentisini desteklemesi risk iştahını artırdı. OPEC+’nın üretim artışına gitmesi ve ABD Başkanı Biden’in devreye girmesi ardından petrol fiyatlarında son günlerde yaşanan gerileme ve New York FED enflasyon beklentilerinde yaşanan gerileme sonrası FED’in faiz artırımlarında çok da agresif olmayacağını ön plana çıkarması gelişmekte olan ülkelerin CDS primlerini de son dönemde aşağı yönlü bir seyir izlemesine yol açtı.
Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS risk primi haftalarda ciddi bir gerileme ile 900 seviyesinden 650 seviyesinin altına kadar geriledi.
TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde mevsim etkisinden arındırılmış 15+ yaştakilerde işsizlik oranı 0,6 puanlık azalış ile %10,3 seviyesinde gerçekleşti. Genç nüfusta işsizlik ise %20,4 oldu.
Cari açık, Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 2.269 milyon dolar artarak 3.458 milyon dolar olurken, on iki aylık cari işlemler açığı 32.667 milyon dolara yükseldi.
Borsa İstanbul’da hafta boyunca açıklanan şirket bilançolarının etkisi de görüldü. Enflasyondan etkilenmek istemeyen yatırımcıların güvenli limanı olarak Borsayı görmeleri Borsa İstanbul’un yükselişindeki bir diğer etken oldu. Bu gelişmeler ışığında haftaya pozitif başlayan ve hafta genelinde yukarı yönlü hareket ederek bugün 2.896,67 ile rekor tazeleyen BİST100 Endeksi, %4,14 kazançla 2.864,25 puandan haftayı tamamladı.
Haftaya 17,90 sınırında başlayan Dolar/TL, hafta içinde 18,00 sınırını test ederken, Euro/TL ise 18,05-18,63 aralığında hareket etti. Yurt dışı yerleşik yatırımcılar, 29 Temmuz-5 Ağustos haftasında reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 88,0 milyon dolar hisse senedi, 6,8 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS-Kesin Alım) ve 0,3 milyon dolar Özel Sektör Tahvil alımı gerçekleştirdi. Aynı dönemde yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 110 milyon dolar azalarak 131.906 milyon dolara gerilerken, tüzel kişilerin döviz mevduatı 4.273 milyon dolar artarak 84.953 milyon dolara yükseldi.
Önümüzdeki haftanın piyasa takvimi
15-19 Ağustos 2022 haftasında,
Yurt içi piyasalarda, Perşembe günü TCMB’nin açıklayacağı faiz kararı ön plana çıkarken, ayrıca
- Mevsimsel Düzeltilmiş İşsizlik Oranı
- Tarım ÜFE
- Ücretli Çalışan Sayısı
- Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi
- Konut Satışları
- Konut Fiyat Endeksi
verileri takip edilecek.
Yurt dışında;
ABD’de New York Fed İmalat Endeksi, Net Sermaye Girişi/Çıkışı, Konut Başlangıçları, İnşaat İzinleri, Sanayi Üretimi, Perakende Satışlar, İşletme Stokları, DoE Petrol Stokları, Philadelphia Fed İş Koşulları Endeksi, İşsizlik Başvuruları, 2.El Konut Satışları;
Çin’de PBOC Orta Vadeli Kredi(MLF) Faiz Oranı, Sanayi Üretimi, Perakende Satışlar, İşsizlik Oranı;
Japonya’da GSYH, Sanayi Üretimi, Dış Ticaret Dengesi, Tüketici Fiyat Endeksi;
Almanya’da ZEW Ekonomik Beklenti Endeksi, Üretici Fiyat Endeksi;
İngiltere’de İşsizlik Oranı, Tüketici Fiyat Endeksi, Perakende Fiyat Endeksi, Üretici Girdi Fiyatları, Perakende Satışlar;
Euro Bölgesi’nde Dış Ticaret Dengesi, GSYH, Tüketici Fiyat Endeksi, Cari İşlemler Dengesi
verileri takip edilecek. Çarşamba günü ABD Merkez Bankası(Fed), 26-27 Temmuz FOMC toplantı tutanaklarını açıklayacak.