Dernek başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, inşaatı devam eden 80 bin konuttan 20 bininin sigara içilmeyen bina olarak yapılmasıyla yılda 13 milyar TL kazanç elde edileceğini belirtti.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Bağımlılığa ve Sigaraya Hayır Derneği arasında imzalanan protokolle nüfusu 40 binin altındaki yerleşim birimlerinde inşa edilecek konutlarda bir bloğun sigara içilmeyen olarak yapılmasına karar verilmişti. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel'in onayıyla başlatılan sigarasız blok uygulamasının fikir babası olan Prof. Dr. Orhan Kural, sağlık kadar ekonomik kazanımlarının da önemine değindi.
Bağımlılığa ve Sigaraya Hayır Derneği Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, ülkemizde inşaatı halen devam eden TOKİ Konut sayısının yaklaşık 85 bin, gelen talepler doğrultusunda yaklaşık 20 bin tanesinin sigarasız yapılmasının planlandığını söyledi.
TOKİ evlerinde 3+1 Daire için ortalama kullanılan alanın 118 metrekare olduğunu ifade eden Kural, "Bu büyüklükte bir Konut için evin iç boyası ortalama 2 bin TL'ye mal olur. Ortalama 2 yılda bir evin boya masrafı ortaya çıkar. Ama sigara içilmeyen konutlarda boya yenileme süresi yarı yarıya azalır. Böylece 2 yıl yerine 4 hatta 5 yıl sonra boya-badana ihtiyacı doğar. Bu da yıllık konut başına 500 TL kazançtır" dedi.
Tütün tüketilen evlerde başta perdeler olmak üzere örtülerin ve yorganların daha sık yıkandığını ve eskidiğini belirten Kural, "Böylece ortalama yılda her konut su tüketiminden 150 TL tasarruf eder. Toplam tasarruf miktarı 650 TL olur. 20 bin konut içinde bu miktar yılda 13 milyon TL demektir" diye konuştu (Milliyet)