Döner sermaye ücreti hesabında esas alınan ve her yıl yeniden değerleme oranında (yüzde 122.93) artırılan gösterge yeni yıl itibarı ile 233 TL’den 519 TL’ye yükseldi. Bu bedel satıştan ipoteğe tüm Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce sunulan hizmeti etkiliyor. Ayrıca 2023 yılında emlak vergisi Cumhurbaşkanlığı kararıyla yeniden değerleme oranının yarısı kadar yani yüzde 61.465 oranında artırılarak hesaplanacak. Bu iki değişim nedeniyle tapu işlemlerinin masrafları arttı.
Tapu işleminin yapıldığı il ve ilçelerin yöresel katsayılarının farklı olması nedeniyle tapu işlemleri sırasında tahsil edilen döner sermaye bedelleri de değişiyor. Tarife cetvelindeki yöresel katsayılar; il ve ilçelerin coğrafi ve ekonomik durumu, nüfusu, gelişmişlik seviyesi, işlem hacmi ve taşınmazların değeri dikkate alınmak suretiyle Bakanlıkça 0.50-2.50 arasında değişiklik gösteriyor. Örneğin İstanbul’un tüm ilçelerinde yöresel katsayı 2.5 kat olarak uygulanıyor. Buna göre 2022 yılında 582.50 TL olan satıştaki döner sermaye bedeli 2023 yılında 1.298,5 TL olarak tahsil edilecek. Burdur Kemer’de ise 259.5 TL olarak uygulanacak.
Döner sermaye bedeli işlem türlerine göre farklı alınıyor. Örneğin, bir adet taşınmazda satış ve ipotek tesisinin tek bir talepte yapılması halinde; iki adet işlem ücreti, döner sermaye ücreti olarak tahsil ediliyor. Yetki alanı dışı tapu işlemlerinde ise; yetki verilen tapu müdürlüğünün yöresel katsayısı esas alınarak hesaplanan işlem ücretinin iki katı, döner sermaye ücreti olarak tahsil ediliyor. Yurt dışı tapu işlemlerinde; yurtdışı yöresel katsayı esas alınarak hesaplanan işlem ücretinin dört katı, döner sermaye ücreti olarak tahsil ediliyor.
(Kaynak: Mustafa Hakan Özelmacıklı-Altın Emlak Yönetim Kurulu Başkanı)