Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul geliştirme şirketlerinden Ege Yapı, 25 ocak çarşamba günü Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ev sahipliğinde gerçekleştirilen bir basın toplantısıyla önümüzdeki iki yıllık dönemde hayata geçireceği projeleri kamuoyuna tanıttı.
Basın toplantısının ardından emlakdream.com Genel Yayın Yönetmeni Ayla Özer’e açıklamalarda bulunan Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, şu açıklamalarda bulundu:
“Bizim halihazırda İstanbul’da Ispartakule’de, Yedikule’de ve Urla’da başlamış olduğumuz 74 villalık projelerimiz devam ediyor. Diğer taraftan yine İstanbul ve İzmir de aktif şekilde gayrimenkul projelerimiz devam ediyor. İstanbul Çekmeköy’de 163 konut ve ticari alanlardan oluşan bir projemiz olacak. Beyoğlu Hasköy’de otel ve konuttan oluşan bir projemiz olacak. Yine İzmir Alsancak’ta yaklaşık 136 konutluk bir projemiz olacak. Bunun dışında orta vadede yine İzmir Dikili’de bir projemiz var, yine Urla’da bir başka projemiz var. İstanbul Bahçeşehir’de 2 bin konutluk bir proje planlamamız var. Yetiştirebilirsek 2023’te bu projelerin üç tanesine başlamayı hedefliyoruz. Diğer taraftan kentsel dönüşüm alanında da uzun yıllardır İstanbul Ataşehir Yenisahra’da bir kentsel dönüşüm projemiz var. Burada bakanlığın da desteğiyle bir miktar yol katettik, imzalar belirli bir seviyeye gelmiş durumda. Aynı şekilde Kağıthane’de 1.5 yıl kadar önce başlamış olduğumuz bir kentsel dönüşüm projemiz var. Bu iki projeyle beraber çalışmalarımız devam ediyor. Buralarda hak sahipleriyle anlaşmalar tamamlandıktan sonra ruhsatlandırma ve proje aşamalarına geçeceğiz.
Önümüzdeki 2 yıllık dönemde hayata geçirmeyi planladığımız toplam 7 proje ile 7 milyar liralık bir değer oluşturacağımızı öngörüyorum, halen devam edenlerle birlikte toplamda 10-11 milyar liralık bir yatırım ortaya çıkacak. Bunların içinde 3 tane de otel var. Bizim Beyoğlu’ndaki projemizde, İzmir Dikili’deki projemizde ve Şile’de bir projemiz daha var, bu projeyi de konut ve otel olarak planladık. Bu projelerde otel yatırımımız olacak.”
Konutta paylaşım ekonomisi modeli
“Pandeminin ortaya çıkmasıyla birlikte ulaşımdan seyahate kadar birçok paylaşım ekonomisinin ortaya çıkmasıyla birlikte biz de konutta paylaşım ekonomisini nasıl gerçekleştirebiliriz diye düşündük ve The Superior Living adında bir marka oluşturduk. Mayıs ayı itibarıyla 400 üniteye ulaşacağız. Bizim buradaki amacımız orta ve uzun vadede kiralama, mobilyalı, otel hizmetini veren, servisli apartmanlar işletmesi şirketi olacak. “Serviced Apartments” hizmeti veren markamız The Superior Living ile 2022 yılında BatıŞehir’de hizmet vermeye başladık. Bu yıl içinde de Kağıthane’de iki lokasyonda daha The Superior Living markası ile hizmet vereceğiz. Burada ayrıca yatırımcılar için de daha yüksek getirisi olan yeni bir ürün sunulmuş olacak. Bu markamızı ilk etapta İstanbul, sonrasında tüm Türkiye ve akabinde de yurt dışına açmayı planlıyoruz.”
Ege Yapı “Yeni Evim” kampanyasına 2 projeyle katıldı
“Yeni Evim” konut kampanyasının detaylarının paylaşılmasından sonra olağanüstü bir talep olduğunu gördük. Biz de ModernYaka ve Cer Loft projelerimizle kampanyaya katıldık. Eğer yetiştirebilirsek Beyoğlu ve Çekmeköy’deki projelerimizi de kampanyaya dahil etmeyi planlıyoruz. Kampanyada tüketici lehine gerçekten çok ciddi bir avantaj var. Bu şartları sağlayan vatandaşların bunu kaçırmaması gerekir. Kampanyanın birinci el konutlar için geçerli olması da oldukça önemli. Bu durum geliştiriciler tarafında da ekonomik aktiviteyi artıracak, istihdamı artıracak, üretimi artıracak ve artan üretimle birlikte ekonomik büyümeyi artıracak.”
Pandemi sonrasında inşaat sektörü
“Pandemide üretim çok yavaşlamıştı. Arz-talep dengesizliği oluştu. Bizim acilen üretimi artırmamız gerekiyor. Her yıl ortalama 750-800 bin adet yeni konuta ihtiyaç var. Pandemi döneminde bu adetler 550 bine geriledi ve arz-talep dengesi bozuldu. Hızlı bir şekilde üretimi artırmamız lazım. Bizim geliştirici olarak 2 tane ana maliyet kalemimiz var. Birincisi arsa. Türkiye’de satılan her üç konutun biri İstanbul, Ankara veya İzmir’de satılıyor. Büyükşehirle arsayı geliştirmemiz lazım. Bu nedenle kentsel dönüşüm süreçlerini hızlandırmamız lazım. İkinci kalem olarak da enflasyonun daha kontrol altına alınarak inşaat maliyetlerindeki artışın durdurulup fiyatların daha stabil hale gelmesi sağlanmalıdır. Kısa vadede konut fiyatlarındaki artış devam eder. Arsanın uygun maliyetlerle elde edilmesi lazım. “