Depremlerden etkilenen bölgelerde mart ayından itibaren yapımına başlanacak konutlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği Başkan Vekili Nedip Şimşek, depremin ilk anından itibaren çok sayıda firmanın elinden gelen makine, teçhizat, konteyner ve eleman desteğini sağladığını dile getirerek hasar tespit çalışmalarına da mühendis desteği sağladıklarını söyledi.
Dernek olarak deprem bölgesindeki tespitlerine ilişkin bir rapor hazırlığı yürüttüklerini kaydeden Şimşek, TOKİ eliyle yapılacak konutlara ilişkin ihalelerin başladığını ve müteahhitlik firmalarının da bu ihalelere girdiğini ifade ederek deprem konutlarının 1 yılda bitirilmesi için neler yapılması gerektiği hususunda şunları söyledi:
“TOKİ, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş gibi iller için ihalelere çıktı ancak burada ham madde konusunda stokçuluk olması nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz. Müteahhitlik firmalarının korktuğu tek şey bu.
Örneğin, yalıtım malzemeleri için ‘1 yıldan önce teslimat yapmayız’ deniliyor. Bölgedeki demir çelik tesislerinin hasar alması bahane edilerek demir fiyatlarında yükseliş yaşanıyor. Ham madde temininde yaşanan bu durum, müteahhit firmalarımızı ürkütüyor. Kamu müteahhitleri olarak ham madde fiyatlarında artışla karşılaşmaktan korkuyoruz ama bizler her zaman olduğu gibi devletimizin yanında ihalelere giriyoruz.”
TOKİ, 400-500 konutluk paketler halinde ihale açıyor. Bu konutların hızlı bitirilmesi için daha küçük parçalar halinde ihaleye çıkılmasını öneriyoruz. Bu konutların 1 yıl içinde bitirilmesi için tek bir müteahhide yüklenmek yerine birçok müteahhide bu işleri paylaştırmak daha doğru olur. 500 konutluk işi kaldırabilecek firmalar var ancak daha küçük parçalar halinde ihaleye çıkılırsa daha hızlı bitirilmiş olur.
TOKİ konutlarında tünel kalıp” şartı bulunuyor. Piyasada tünel kalıp sıkıntısı var. Sanayi anlamında üretimine hız verilirse konutlar daha hızlı biter.”