Depremden etkilenen illerde ortaya çıkan bina, moloz, demir, çelik gibi inşaat malzemelerin ve evlerde kullanılan araç ve gereçlerin geri dönüşüm tesislerinde yeniden ülke ekonomisine kazandırılabileceğine dikkat çeken Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) Kurucu Başkanı Fatih Eren, şunları söyledi:
“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Binpınar’ın inşaat atıklarından ortaya çıkan atıkların yeniden ülke ekonomisine kazandırılacağını açıklamasını çok yerinde bir adım olarak görüyoruz. Şimdilik sadece Hatay merkezli yürütülen çalışmanın diğer 10 ilde de başlayacağına inanıyoruz. Evlerde ayrıştırma sistemi sağlıklı bir şekilde hayata geçerse büyükşehirler başta olmak üzere birçok ilimize örnek olunacağı kanaatindeyim. Daha çevreci, yeşil, kendi enerjisini kendisi üreten binalar üretilebilir.
Ülkemizin yaşadığı bu acı felaket karşısında ulus olarak yaralarımızı sarmaya, iyileşmeye çalışıyoruz. Ne yazık ki binlerce bina yıkıldı ve kontrollü bir şekilde yıkım işlemi yapılacak. Burada da ciddi bir moloz ve geri dönüştürülebilir hurda atık söz konusu. İnşaatta kullanılan demirin de geri dönüşümü teknik açıdan elverişli. Sadece yapı malzemeleri olarak değil; yaşam için kullanılan mobilya, pencere, koltuk, mutfak gereçleri gibi birçok eşyanın yine geri dönüşüm prosesi sonrası ülke ekonomisine kazandırılabilir.”