Yapı ve İnşaat Sektörünün merakla beklediği Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, dört gün boyunca sürecek etkinlikler kapsamında “Yapılarda Deprem Güvenliği” başta olmak üzere sektörün gündemdeki konuları, alternatif yapı trendleri, sürdürülebilir malzeme ile yenilikçi ve güvenli inşaat uygulamalarını sektör profesyonelleriyle masaya yatıracak.
Türk yapı sektörünün en uzun süredir düzenlenen fuarı olan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul 26 Nisan Çarşamba günü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde başlıyor. 26-29 Nisan tarihleri arasında açık olacak Fuar’da inşaat malzemeleri ve teknolojileri alanında 450’nin üzerinde yerli ve yabancı katılımcı, sektörle buluşmak için gün sayıyor.
Ticaret Bakanlığı’nın desteği ile ICA Events tarafından düzenlenecek olan ve her yıl binlerce yabancı yatırımcıyla yerli iş ortaklarını bir araya getiren fuar, sektör temsilcilerini güçlü ve yön veren etkinliklerle buluşturacak. Güçlü küresel ağını inşaat sektörüne aktararak yeni iş olanakları, ortaklık ve satın alım fırsatları yaratmayı hedefleyen fuarın, Cumhuriyet’in 100. yılında daha da büyütülmesi amaçlanırken, 4 günün sonunda 1,5 milyar Euro’ya yakın bir iş hacmi yaratması bekleniyor. Balkanlar, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan bölgedeki en büyük, dünyada ise beş büyük yapı fuarından biri olan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un her yıl düzenlenen “VIP Alım Heyeti Programı” kapsamında 50 ülkeden 300’ün üzerinde yabancı satın almacıyı konuk edecek. Türk yapı sektörünün en uzun süredir düzenlenen fuarı olma özelliğini taşıyan Yapı Fuarı –Turkeybuild İstanbul, uluslararası iş birlikleriyle dünya genelindeki bilgi ve iş fırsatlarının bölgeye aktarılmasına da katkı sağlamaya devam edecek. Orta Doğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika’dan da alıcıların takibinde olan fuarda bu yıl Avusturya, Belarus, Çin, KKTC, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Endonezya, İtalya, Kazakistan, Katar, Romanya ve Rusya başta olmak üzere 17 ülkeden toplam 450’nin üzerinde yerli ve yabancı katılımcı yer alacak.
Yapı Fuarı Direktörü Banu Keskin, “45. yılı deviren Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’a yabancı katılımcı, alıcı ve ziyaretçi ilgisinin katlanarak devam ettiğini özellikle belirtmek isterim. Geçtiğimiz yıl 400 milyon Euro’ya yakın bir iş hacmi oluşturmayı başarmıştık. Bu yıl fuarın 1 milyar Euro’ya yakın bir iş hacmi yaratmasını bekliyoruz” dedi.
Keskin sözlerine devam etti:
“Ekonominin canlılığını koruması, iş birliklerin sürdürülebilirliği için fuarlar kritik başarı faktörü. Bu durumu desteklemek adına oldukça verimli ve yol gösterici bir etkinlik programı hazırladık. Sektörün önderlerinin tecrübeleriyle yeni fırsatları, sektörün gittiği yönü anlatırken, girişimcilerimiz ise yapı sektörünün geleceğine dair yeni iş modellerini, ürünlerini ve fikirlerini bizlere sunacak. Bu açıdan Yapı Tech Garage alanının önemine dikkat çekmek isterim. Sektörün girişimcilerle bir araya gelerek daha yenilikçi, çözüm odaklı ve verimli sonuçlar elde edebilmesi, Türkiye’nin yapı alanındaki güçlü kaslarının daha da güçlenmesi adına oldukça önemli.”
“Sürdürülebilir başarıya inanıyoruz. 45. kez düzenlenecek Yapı Fuarı da bunun bir örneği” diyen Keskin, “Her sene fuarımızın katılımcıları adına bir Sivil Toplum Kuruluşunu destekliyoruz. Bu sene için yaşanan deprem felaketi sonrasında bölgede eğitim desteğine ihtiyaç duyan çocuklarımız için aksiyon almaya karar verdik. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) bölgede yürüttüğü Nitelikli Eğitim Programı’na katkıda bulunarak afet bölgesindeki 250 çocuğun 1 yıl boyunca nitelikli eğitim almasına destek oluyoruz” dedi.
Sektörün Geleceğine Yapı Fuarı’nda Yön Veriliyor
Kapsamlı etkinlik programıyla sektörün gündemini belirleyen, alternatif yapı trendleri ve sürdürülebilir malzeme ile yenilikçi inşaat uygulamalarının ipuçlarının konuşulacağı Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, inşaat ve yapı sektöründe önümüzdeki dönemin yol haritasını çiziyor. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un 45. yılındaki kapsamlı etkinlik programında; 4. ZeroBuild Summit’23 – Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi gerçekleşecek. Zirve bu sene de Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul ev sahipliğinde “Daha iyi mimarlık, daha iyi mühendislik ve depreme dayanıklı sıfır enerji bina mümkün” mottosuyla, 4 gün boyunca 100’e yakın konuşmacının katılımıyla gerçekleştirilecek. Yapı Fuarı’nın bir diğer dikkat çeken etkinliği ise Yapı Master Class – Mimari Ustalık Sınıfları. Yapı Master Class – Mimari Ustalık Sınıfları 5’inci yılında; 27, 28 ve 29 Nisan tarihlerinde fuar alanında gerçekleşecek. En yeni ürün ve teknolojileriyle dikkat çeken yapı ve mimarlık girişimcilerine her yıl olduğu gibi bu sene Yapı Tech Garage programı kapsamında Salon 8’de Zirve Sahnesi yanında özel bir alan ayrılacak. ContechVerse iş birliğindeki bu alanda, 4 gün boyunca, katılımcı firmalar ve ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gören teknoloji girişimcileri sektör profesyonelleri ile buluşarak, inovasyona ve yaratıcı fikirlere en çok ihtiyacımız olan bu dönemde; geliştirdikleri çözümleri tanıtıp yeni iş olanakları yaratacaklar.
Start-uplar akıllı inşaat malzemeleri, BIM, sanal ve artırılmış gerçeklik, yapı mobil uygulamaları, yapay zeka, nesnelerin internet, robotik ve üç boyutlu üretim, sıfır enerji bina prensipleri gibi teknolojilerle, tasarım aşamasından bina teslim aşamasına kadar farklı olanaklar sunan ürünlerini; mimar, mühendis, yönetici, üretici, yüklenici, pazarlamacı ve kullanıcılara anlatma fırsatı sunarken; trendleri takip etmek isteyen ziyaretçileri de yeni teknoloji ve ürünlerle buluşturacak.
Yapı Fuarı’nın klasiklerinden biri haline gelen Altın Mıknatıs “Stant Tasarım Ödülleri” ile bu yıl da tasarımlarında sürdürülebilir öğeler, inovasyon ve teknolojiyi iç içe kullanarak en etkin ziyaretçi deneyimini yaratan katılımcılar ödüllendirilecek.