Satışların üst üste beş aydır düştüğü konut pazarında evlerini satışa çıkaran ev sahipleri geri adım atmaya başladı..
Son açıklanan haziran verilerine göre yıllık düşüş yüzde 44.4 olurken, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22.1 gerileme görüldü. Hızla artan fiyatlar ve krediye ulaşma sorunu alıcılara zorunlu fren yaptırırken, ev sahipleri de yeni şartlara uyum sağlamak zorunda kaldı. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre, piyasanın canlı olduğu dönemde gerçeklikten uzak hızla fiyatları artıranlar bu dönemde düşürmek zorunda kalıyor. Geçtiğimiz aylarda indirime yanaşmayanlar, yaşanan durgunluk nedeniyle pazarlık kapısını açıyor.
Sektör temsilcilerinin görüşleri
İkinci el konut pazarında pazarlık döneminin yeniden başladığını söyleyen MasterTürk Grubu’nun Başkanı Gökhan Taş, satıcının psikolojik üstünlüğünün sona erdiğini belirterek artık alıcıların avantajlı hale geldiğini belirtti. Taş, açıklamalarının devamında, “Eğer bir konut için belirlenen fiyat seçim öncesiyle aynı seviyede ise, bu Dolar bazında fiyatın yüzde 30 düştüğü anlamına gelir. Zaten şu an böyle evler satılıyor. Dolar yükseldi diye fiyat artışı yapılamıyor, yapan da satamıyor. Ev almayı planlayanlar ikinci elde ya da yeni konutta düşüş beklememeli. Bu mümkün değil. Eğer TL bazında rakam aynıysa bu avantajı iyi değerlendirmeli.” dedi.
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, tüm piyasayı etkileyen bir fiyat düşüşü olmadığını, ancak hatalı fiyatlama yapanların bugün rakamları düşürmek zorunda kaldığını söyledi. Akdoğan, “Talep çok canlıyken ikinci el konutta piyasa gerçekleriyle örtüşmeyen fiyatlar istendi. Bugün gelinen noktada o ev sahipleri fiyatları düşürüyor. Yani köpük fiyatlar eriyor. Bir de son haftalarda pazarlık marjı yükseldi. Birkaç ay önce her hafta zam yapan, indirim taleplerini reddeden satıcılar bugün pazarlığa oturuyor. Çünkü satışlarda ciddi gerileme var. Satıcının ihtiyaç durumuna göre rakamlar değişse de ortalama yüzde 10-15 bandında indirimler uygulanıyor” değerlendirmesini yaptı.
İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise, geçen yıl yoğun taleple konut fiyatlarında spekülatif artışlar olduğunu belirtti. Aşa, “Şimdi şişen fiyatlar, köpük fiyatlar erimeye başladı. Bugünlerde tam anlamıyla alıcı pazarı oluştu. Bankaların kredi faizi yüksek ve istenen rakamları da vermiyorlar. Tüketicinin nakit parası varsa pazarlık gücü artıyor. Geçen yıl İstanbul’un merkezi ilçelerinde 4-4.5 milyon lira olan 2+1 eski bir konutu, bugün nakit parayla 3-3.5 milyona alabilirsiniz” dedi.
(Haber kaynağı: Hürriyet)