13 Kasım 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerSığınaklar iskan alındıktan sonra dönüşüme uğruyor!

Sığınaklar iskan alındıktan sonra dönüşüme uğruyor!

KONUTLARDA DEPO, SIĞINAK SAYISI YOK DENECEK KADAR AZ!

Apartmanlarda ve iş yerlerinin birçoğunda zorunlu olan sığınaklar bina yapımından sonra genelde daireye veya depoya dönüştürülüyor. Türkiye gibi hem deprem hem de doğal afet yaşama sıklığı fazla olan bir ülkede konutlarda sığınakların olmaması büyük bir sorun. Özellikle son dönemde yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı ve İsrail-Filistin çatışmalarının şiddetlenmesi, konutlarda sığınakların ne kadar hayati önemde olduğunun bir göstergesi. TÜGEM Üyesi, Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay, Türkiye’de konut denetimlerinin iskan alındıktan sonrada devam etmesi gerektiğini ve sığınakları başka amaçta kullanan yerlere ceza kesilmesi gerektiğini söylüyor.

“DENETİMLERİN DAHA SIK YAPILMASI GEREKİYOR”

Yaşanan doğal afetler ve savaşlar aklımıza bir kez daha ‘sığınaklar’ ı getirdi. Yaşam alanlarımızın sığınağı var mı? Sığınaklar; insanların, canlı ve cansız değerlerin, nükleer ve konvansiyonel silahlarla, biyolojik ve kimyasal savaş maddelerinin etkilerinden ve doğal afetlerden koruması amacıyla inşa edilen yerlerdir. Türkiye’de ise sığınaklara gerekli önemin verilip verilmediği, denetimlerin yapılıp yapılmadığı ise merak konusu. Savaşlarda ve doğal afetlerde sığınakların öneminin oldukça fazla olduğunu söyleyen Gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay, “Çünkü insanların can güvenliği açısından bu önem taşır. Konutlarda özellikle bodrum katlarına zemine basan kısımlara sığınak yapılması gerekiyor. İmar planlarında sığınak yapılması şartı var yoksa iskân belgesi alınamıyor. Fakat şöyle bir şey yapıyorlar çoğunlukla sığınak gösteriliyor, fakat daha sonrasında bu sığınak olan kısımlar farklı amaçlarla kullanılabiliyor konutlarda bunların önüne geçilmesi gerekiyor. Denetimlerin daha fazla sık hale getirilmesi gerekiyor” dedi.

TÜRKİYE’DE SIĞINAK PROSEDÜRÜ SAĞLIKLI BİR SEKİLDE İŞLENMELİ

12’den fazla bağımsız bölümü olan ve 1500 metrekare alana sahip apartmanlarda, iş yerlerinde ise 1500 metrekare kapalı alana sahip yerlerde sığınak yapılması zorunlu. Sığınağın girişi demir kapılı ve en az bir adet dik açı dönüşlü olmalıdır. Sığınağın çeşidi ne olursa olsun hem mekanik ve hem de tabii havalandırma ile yeterli olmalı, tabii havalandırma menfezlerle, mekanik havalandırma klima cihazı ile sağlanmalıdır. Fabrikalarda ve iş yerlerinde de yönetmeliğe uygun olarak sığınak yapma zorunluluğu olduğunu söyleyen Gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay, “Sığınak yapılmadan zaten yapı denetim başlatılamıyor, iskan belgesi verilmiyor. İş yerlerinde ve konutlarda mutlaka olması gerekiyor” diyor.

İskan alındıktan sonra sığınakların amacı dışında kullanımının da olduğunu söyleyen Altınay, “Mesela örnek veriyorum, iş yerlerinde, fabrikalarda bazı bölümlere, zeminlerin bir kısımlarına sığınak gösteriliyor ama daha sonrasında kişiler o alanı kendilerine imalat olarak kullanılması için ofis olarak kullanılması için tekrar iskanı aldıktan sonra kaldırıyorlar. Yapılan sığınak bölümünü kendi imalat alanlarında kullanılıyorlar” diye konuştu.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI