Yapı Fuarı, 46. yılı kapsamında 70’ten fazla ülkeden 400’ün üzerinde yabancı satın almacıyı ve 10.000’den fazla uluslararası profesyonel alıcıyı ağırlamaya devam ediyor. İnşaat sektöründeki trendlerin masaya yatırıldığı, en son yapı teknolojileri ve yapı ürünlerinin sergilendiği Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, üçüncü gününde sürdürülebilirliğin önemini tartıştı. Yapı sektörü için en önemli gelişmenin 2025’te yeşil çimento kullanımı olacağı vurgulanırken sosyal girişimcilik, etki yatırımcılığı ve biyomimikri kavramları ele alındı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Rusya ve Polonya’nın pavilyon olarak yer aldığı, 700 milyon Euro’luk iş hacmi hedefiyle düzenlenen Yapı Fuarı -Turkeybuild İstanbul; İtalya Almanya, Rusya, Litvanya, Slovenya, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore, Polonya, Avusturya ve Çin’den katılımcıları ağırlıyor. Dünyada ilk 5’te yer alan fuarda; bugün “Yeşilin Ötesinde” oturumu ile çevre dostu uygulamalar, topluma duyarlı projeler, net sıfır hedefli uygulamalar, karbon ayak izini azaltan malzemeler ve sürdürülebilir mimari çözümler gündeme geldi.
Moderatörlüğünü Teknoloji ve Sürdürülebilirlik İletişimcisi Dr. Sertaç Doğanay’ın yaptığı “Sürdürülebilirliğe Dürüst Bakış” konulu oturuma konuşmacı olarak Katalist Kurucu Ortağı Jülide Erdoğan, Yuvam Dünya Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Pınar Kocabıyık ve Esmiyor Podcast Kurucu Ortağı Utku Güven yer aldı.
2025 yılı itibariyle yeşil çimento kullanımının yaygınlaştırılmasının planlandığına vurgu yapan Doğanay, sürdürülebilirlikle ilgili sosyal girişimcilik ve etki yatırımcılığıkavramlarına dikkat çekti.
Sürdürülebilirlik stratejilerini tasarlarken STK, resmî kurumlar, eğitim kurumları ve iş dünyasının birlikte çalışmasına ve kolektif etkinin önemine vurgu yapan Erdoğan,sosyal girişimcilik kavramını şu sözlerle açıkladı: “Sosyal girişimcilik, 7-8 senedir gündemimizde. Özellikle yeni jenerasyon tercih ediyor. Sosyal fayda sağlayacak bir girişimde bulunmak ve gelir sağlayarak bu girişimin karını hayatta kalmak için kullanmak.”
Kocabıyık: “İklim göçü yaşanacak, iklim krizi sağlığı etkileyecek”
Yuvam Dünya Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Pınar Kocabıyık da etki yatırımcılığını “Kültür sanat, doğa koruma gibi konularda dertlenmek gerekiyor. Kar optimizasyonu hedeflemek ve döngüsel ekonomiyi tercih etmek, kalbi olan şirketlerle büyümek” şeklinde tarif ederek sözlerini sürdürdü. Kocabıyık, “Sürdürülebilirlikte ‘iklim adaleti’ önemli bir kavram. İklim göçü yaşanacak, iklim krizi sağlığı etkileyecek. Bu nedenle, sürdürülebilirlik için gereken dönüşümü farklı yollarla anlatmaya çalışıyoruz. Kültür dönüşümü gerekli, hep birlikte dönüşmek, tüketim akışkanları ile şirketleri dönüştürmek gerekiyor. Sürdürülebilir kalkınma için devlet kurumları, şirketlerle çalışıyoruz. Derneklere iş ortaklarının katkısı çok değerli ve önemli” değerlendirmesinde bulundu.
Esmiyor Podcast Kurucu Ortağı Utku Güven ise ‘biyomimikri’ kavramını açıklayarak “Doğayı taklit ederek nasıl tasarım yapabileceğini düşünmek. Süreç ve iş tasarlarken, doğadan ilham almak, sistemin nasıl işlediğini ve döngüyü görebilmek.. İlham alarak işine yansıtabilmek. Felsefi açıdan doğayı kaynak olarak görmemiz ve doğaya nasıl uyum sağlayabilirim diye bakmamız gerekiyor” dedi.
Fuarda 20 Nisan’da “Mimari İletişimin DNA’sı” söyleşilerinde yapı sektöründe iletişim ve pazarlama alanlarına odaklanılarak, sosyal medyada mimarlara ulaşmanın kodları, yeni dünya düzeninde işverenlerle kontakt kurmanın ipuçları ve piyasadaki rekabet stratejileri gibi dikkat çeken başlıklar ele alınacak.
Yapı Fuarı’nın 6’ıncı yılına giren etkinliği Yapı Master Class’ta ziyaretçilere mimarlar eşliğinde etkileşimli bir fuar deneyimi sunulacak. Sektöre ezber bozan fikirler sunan Start-up’lar, Yapı Tech Garage’da inovatif ürünlerini sergileme fırsatı bulacaklar.
Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul 2024’e Özel İskele-Kalıp Salonu!
Fuarda bu yıl, katılımcı firmaların etkileşimini artırmak için İKSD ve ICA Build Fuarcılık A.Ş. iş birliğiyle, İskele Kalıp firmalarına özel bir salon oluşturuldu. İskele-Kalıp Sanayicileri Derneği üye firmalarının da yer aldığı bu özel salonda, katılımcılar ürünlerini sergileme ve yeni iş bağlantıları kurma fırsatı buldu.
Yapı Fuarı –Turkeybuild İstanbul birbirinden önemli konuları masaya yatırdığı etkinlik programı ile yarın son gününde ziyaretçilerine veda edecek.