27 Kasım 2024 Çarşamba
Ana SayfaManşetEmlak vergisi ilk taksidinde son gün 31 mayıs..

Emlak vergisi ilk taksidinde son gün 31 mayıs..

Her yıl mayıs ve kasım ayları olmak üzere 2 taksitle ödenen emlak vergisinin ilk taksitinin ödenmesinde son gün 31 mayıs cuma. 

Emlak vergisini kimler ödeyecek?

Bu yıl, 2023 yılında mevcut gayrimenkulü bulunanlar ile 2023 yılında yeni bir gayrimenkul satın alanlar da emlak vergisi ödeyecek. Bu yıl gayrimenkulünü elden çıkaranlar ise bu yıla ait olan verginin tamamını ödemekle yükümlü. Önümüzdeki yıl ödeme yapmayacaklar. Bu yıl gayrimenkul alanların ise yılsonuna kadar bulunduğu ilçenin belediyesine bildirim yapması gerekiyor.

Emlak vergisi ödemeleri nereye yapılıyor? Gecikme cezası nedir?

Emlak vergisi taksitleri gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye direkt olarak yatırılabilir. Ayrıca belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubelerine de ödeme yapılabilir. Gecikme durumunda aylık yüzde 4.5 oranında faiz uygulanıyor.

Emlak vergisinde muafiyet durumu

Emlak Vergisi Kanunu’na göre, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranları sıfıra iniyor.

Hisse ile bile olsa birden fazla eve sahip olanlar muafiyetten yararlanamıyor. Muafiyetten yararlanmak için belediyeye dilekçe verilmeli. Muaf olduğunu bilmeden ödeme yapanlar ise 5 yıl geriye dönük iade alabiliyor.

Çalışan emekliler emlak vergisi ödeyecek mi?

Sosyal güvenlik kurumlarından emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığı alanların, bu aylıkları dışında başka gelirlerinin bulunması halinde, bunların meskenine indirimli vergi oranı uygulanmayacaktır. Mükelleflerin gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmaları, indirimli vergi oranından yararlanmalarına engel teşkil etmemektedir.

Hangi emekliler emlak vergisi ödemeyecek?

Emlak vergisinde bazı vatandaşlar için muafiyet uygulanır. Hiçbir geliri olmayanlar ile gelirleri sadece emekli, dul ve yetim aylığından ibaret olanlardan, engellilerden, gazilerden, şehitlerin dul ve yetimlerinden emlak vergisi alınmaz. Ancak, bu kişilere emlak vergisi muafiyeti uygulanabilmesi için konutun mesken olarak kullanılması, tek konut olması ve brüt 200 metrekareyi geçmemesi gerekir.

Kiraya verilen ev için muafiyet var mı?

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için konutta bizzat oturma zorunluluğu bulunmuyor. Brüt 200 metrekareyi aşmayan konutunu kiraya vermeden boş tutanlar, kiraya vermekle birlikte kendisi de kirada oturanlar veya bedel ödemeksizin aile üyelerine daimi olarak kullandıranlar da emlak vergisi muafiyetinden yararlanırlar. Ancak evi kiraya verip eşinin veya çocuğunun evinde oturanlar muafiyetten yararlanamazlar.

Emlak vergisi muafiyetinden, 200 metrekareyi aşmayan konutta hissesi bulunan emekliler hisseleri oranında yararlanırlar. Sahip olduğu konutunun yanı sıra miras kalan başka bir evde hissesi olanlar ise emlak vergisi muafiyetinden yararlanamazlar.

Yazlık evi olan emekliler mesken olarak kullandıkları ev için muafiyetten yararlanamıyorlar. Yazlıktan başka evi olmayan emeklilerin yazlık evde vergi muafiyetinden yararlanabilmesi için burada sürekli ikamet ediyor olması gerekir. Yazlıkta sürekli oturulduğu elektrik ve su faturasıyla kanıtlanabilir.

Kirada oturan emeklilerin durumu

Sahip olduğu tek meskeni kiraya veren ancak kendisi de kirada oturan emekliler indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanabilirler. Kira ödemeksizin bir başkasının yanında oturan mükelleflerin kiraya verdikleri mesken için indirimli bina vergisi oranından faydalanmalarına imkan bulunmamaktadır. Eşlerin her ikisi adına gayrimenkul bulunması halinde birinde oturulması diğerinin ise kiraya verilmemesi ve bu meskenden gelir elde edilmemesi durumunda ise her iki mesken için de indirimli emlak vergisi oranı (sıfır) uygulanması gerekmektedir.

Emlak vergisi ödememek için nereye başvurulacak

Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanabilmeleri için Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğleri ekinde yer alan formları doldurmaları ve ilgili belediyeye vermeleri gerekmektedir.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI