24 Kasım 2024 Pazar
Ana SayfaManşetTuristik tesislerde doluluklar yüzde 70-80’de kalınca oteller indirime gitti!

Turistik tesislerde doluluklar yüzde 70-80’de kalınca oteller indirime gitti!

Turizmin en yoğun sezonunda gözde tatil lokasyonlarında mekânlar boş kaldı. Fiyat yükselten oteller tatilciye pahalı gelince doluluklar yüzde 70-80’de kaldı. Oteller boş kalan odaları doldurmak için yabancı turiste yüzde 10 ila 20 arasında indirime gitti. 

Son günlerde sosyal medyada boş Bodrum sokaklarının, restoranlarının görüntüleri paylaşılıyor. Turizmin en yoğun sezonu olan temmuz ve ağustos ayları beklenen talebi görmedi.

Hürriyet’ten Özge Esen’in haberine göre, fiyatları yükselten konaklama sektörü, hem Avrupalı hem Rus hem de yerli turiste pahalı gelince otel dolulukları yüzde 70-80’de kaldı. Oteller son dakika satışlarında boş kalan odaları doldurmak için yabancı turiste yönelik yüzde 10 ila 20 arasında indirim yapmaya başladı.

Sosyal medyada hızla yayılan boş Bodrum görüntülerinin ardındaki neden ne? Turizmciler, “Artık Bodrum’da tahmin edilebilir bir fiyat algısı yok” yorumunu yaparak, “Bodrum’da konaklama tesisiyle restoranlar paralel. Müşteri profili Bodrum’dan çekildiği zaman doğal olarak restoranlar da boş kalır” dedi. Sektör temsilcileri, Bodrum’da fiyat ve kalite oranı yüksek olan işletmelerin dolu olduğunu, tatilcilerin 5 yıldızlı otelde yeme-içme aktivitesini gerçekleştirdiğinden restoranların ve sokakların boş olduğunu belirtti.

ARTIK TURİSTE BİLE PAHALI BİR ÜLKE OLDUK!

TÜRSAB Başkan Başdanışmanı Hamit Kuk, temmuz ve ağustos aylarının konaklama sektöründe en yüksek fiyatların olduğunu hatırlattı. Kuk, “Oteller, fiyatları yüksek kaldığı için hem Avrupa pazarı hem Rus pazarına periyodik olarak indirim kampanyası başlattılar. Özellikle temmuz ayıyla ilgili son dakika satışlarında boş kalan odaları doldurmak için yüzde 10 ila 20 arasında indirim yapıldı. Şu an fiyatlar oldukça yüksek, geçen yıla göre yüzde 50 daha fazla arttı. Bu da hem Avrupalı hem de Rus müşteriyi oldukça zorluyor. Avrupa’da pahalı ülkeler arasına girdik” dedi.

Otellerin doluluk oranlarının bugünlerde yüzde 100 olması gerektiğini belirten Kuk, “Doluluklar şu an yüzde 70-80 bandında. Yüzde 20’lik bir boşluk var. Sezonun en yoğun döneminde boşluk olması iyi bir sezon olmadığının göstergesidir. Geçen sene temmuz ve ağustos aylarında yüzde 100’lerdeydi” değerlendirmesini yaptı.

Bodrum’daki fiyatlarla ilgili de değerlendirme yapan Kuk, “Bodrum’da fiyat algısı kalmamış. Ekonomik krizde olan müşteri kitlemiz var ve doğal olarak yerli turisti kaçırıyor. Bodrum’da konaklama tesisiyle restoranlar paralel. Müşteri profili Bodrum’dan çekildiği zaman doğal olarak restoranlar da boş kalır. Dükkânların kiraları olağanüstü derecede yüksek. Buna bir de personel ve yiyecek-içecek maliyetlerinin artması eklendiğinde işletmeler anormal fiyatlar uyguluyorlar. Sadece yerli turiste değil yabancı turiste de pahalı geliyor. O yüzden kimse ekstra yemek yemiyor ve alışveriş yapmıyor. Ama bir taraftan özel plajlarda gününü geçiren insanlar da var. Bir taraftan çok zengin bir kitle varken öbür taraftan şehir içindeki restoranlar boş, mağazalardaki alışverişler durgun. Bodrum’da garip bir yaz sezonu yaşıyoruz” dedi.

TURİSTLER OTELDE RESTORANLAR BOŞ

TÜRSAB Bodrum Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mustafa Demir de “Bodrum’un müşteri potansiyeli son 5-6 senede çok değişti. İngilizler, Almanlar, Hollandalılar, Belçikalılar artık Bodrum’a gelmez oldu” yorumunu yaptı. “Artık Bodrum’da tahmin edilebilir bir fiyat algısı yok” diyen Demir, “Bir restoranda balık 350 lira, yan taraftaki restoranda aynı balık 4 bin lira. Dünyanın hiçbir yerinde yan yana restoranlarda fiyat farkı yüzde 1000 fark etmez. Çünkü biz artık görgüsüz turiste hizmet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Demir, kendini yenileyemeyen ve trende ayak uyduramayan işletmelerin sıkıntı yaşadığını ifade ederek, “İsmiyle, kalitesiyle müşterisini kazıklamamış otellerde yüzde 100 doluluk var. Polonyalı, Belçikalı, İngiliz ağırlıklı yabancı misafirlerimizin tamamı 5 yıldızlı her şey dahil otellerde kalıyor. İnsanlar odam temiz olsun, yemeğim düzgün olsun istiyor. Bu tip bir tesislerde yer bulamazsınız. Mart ayından dolmuştur” dedi.

SOSYAL MEDYA ALGISI

Sosyal medyada Bodrum’daki fiyatlarla ilgili algı yaratıldığını belirten Mustafa Demir, “Yerli turist fiyata bakmadan restorana giriyor ve hesap gelince de sosyal medyadan paylaşıyor. Ancak uyguna yerler de var. Bodrum’da Michelin yıldızı almış bir kebapçıda lahmacun 180 TL. İstanbul’da da fiyatlar böyle. Bodrum’un her bölgesindeki fiyatlar paylaşılmıyor. Bodrum pahalı bir yer değil, seçenek çok. Sadece yüksek fiyatlar gösterilip algı yaratılıyor” dedi.

(Haber kaynakları: Hürriyet – Patronlar Dünyası)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI