16 Eylül 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetYABANCIYA GAYRİMENKUL SATIŞ ÖNERİLERİ... DEĞİŞİM ŞART ARTIK!..

YABANCIYA GAYRİMENKUL SATIŞ ÖNERİLERİ… DEĞİŞİM ŞART ARTIK!..

GAYRİMENKUL ALIMI YOLU İLE TC PASAPORT VATANDAŞLIĞI İÇİN DEĞİŞİM ŞART;

·         En az 1.000.000 Dolar değerindeki bir taşınmaz satın almış olmak,

·         1 tapu 1 vatandaşlık,

·         Taşınmazın tapu kaydına en az 10 yıl boyunca ve yabancıya satılamayacağına dair şerh,

ÖNERİYORUM…

O BİLGE Yazarı, Gayrimenkul Sektörü Stratejisti ve Emlakdream editörü, Bilge Özdemir, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’ nı emlakdream.com aracılığı ile   mevzuatı tekrar değerlendirmeye davet etti. 

Hedef Satış Adeti değil; Ciro olmalıdır;

2017 yılı Ocak ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren  1 milyon dolarlık ev alana, başka bir şart aranmaksızın vatandaşlık verilmeye başlanmıştı. Bu süreçte Ocak 2017’ den Eylül 2018’ e kadar toplam 46.389 adet satış gerçekleşti. Bu dönemde Aylık yaklaşık ortalama 2.209 adetlik satışa imza atılmıştı. Ülke tercih sıralamasında ilk 5 bu dönemde; Irak – Iran – Suudi Arabistan – Rusya Federasyonu- Kuveyt  olmuştu. Basit bir denklemde yaklaşık 46 Milyar dolarlık ciro sağlanmıştı.

2018 yılının Eylül ayında alınan ayrı kararla vatandaşlık için ev alınımda öngörülen bedel 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirildi. Bu  karar ile 4’de 1’ e düşürülen vatandaşlık alımında sürüme dayalı katlanan ciro beklentisi olması gerekir.

Toplam 174.423 adet satış 42 ayda gerçekleşirken aylık yaklaşık ortalama 4.153 adet satış gerçekleşmişti.

Basit bir tabir ile 1 milyon dolar iken aylık 2.209-adet x 1.000.000-$ = 2 Milyar 209 Milyon Dolar olan ciro 250 Bin Dolara indiğinde aylık 4.153-adet x 250.000-$ = 1 Milyar 38 Milyon 250 Bin Dolara gerilemiş oldu.

Ülke taleplerinde ilk 5 sıralaması; Iran – Irak – Rusya Federasyonu – Suudi Arabistan – Afganistan’ olarak gerçekleşti. İlk 5 ülke içinde Kuveyt ve Afganistan yer değişti.  Zenginliğin sembolünden fakirliğin sembolüne değişim!..

Nisan 2022’ de Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısında alınan karara göre; 250 bin dolar olan başvuru şartı 400 bin dolara yükseltildi. 400 Bin dolarlık devam eden dönemde 98.612 adet ile 27 ayın yaklaşık ortalması 3.652 adet satış gerçekleşti.

Aylık ciro Yaklaşım mantığı ile 3.652-adet x 400.000-$ = 1 Milyar 460 Milyon 800 Bin Dolar aylık ciro ortaya çıktı. Devlet tercihleri; Rusya Federasyonu, İran, Irak  ve Ukrayna olarak sıralandı.

Ülkelerin  Talebi Değişmiyor, Biz Değişelim;

2017 yılından beri Türkiye’ den gayrimenkul alımı yolu ile vatandaşlık alan ülkelerde ilk 3 IRAN – IRAK – RUSYA FEDERASYONU  sadece yer değiştiriyor. 1 milyon dolar veya 250 bin dolar olması ülke tercihlerinde radikal talep değişikliği sağlamıyor. Aksine tablodan zengin ülkeler çıkarken yerine alım gücü düşük ülkeler giriyor. Ne yazık ki tablodaki ülkeler savaşan – yasaklanan – dünya ile problemi olanlar olarak sıralanıyor.

İşte zorunluluktan dolayı oluşan bu tablodan  TC Pasaport Vatandaşlığının maksimum ticari faydayı sağlayabilmesi için “ Ciro Hedefi “ ile hareket etmesi bugünün şartlarında değerlendirilmelidir.

 

Yerlileşen, Yabancı İkinci El Pazar Rekabeti Projeleri Olumsuz Etkiliyor;

7. yılını dolduran Pazar yapısında 3 yılın kısa bir süre olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız.

·         Gayrimenkulü aldım…

·         Üstüne eşler – çocuklar alabildiğim kadar vatandaşlığı kaptım…

·         Aldığım fiyatı en az 2’ ye katladım…

·         Geliştirilen 1. El – proje pazarına destek ruhuna aykırı olarak, 2. El de yabancıya satıp; haksız rekabet ile ticari avantaj sağladım. Ayni gayrimenkulden yeni vatandaşlıklar !!!

250 – 400 Bin Dolar seviyesi ile Düşük – Orta gelirli Türk Vatandaşlarının gayrimenkul taleplerine rekabet ortamı oluşturduğu için 1 Milyon Dolar tekrar değerlendirmelidir.

Satamama süresi ve vatandaşlık adetlerini, günümüz şartlarına göre güncelleme zamanı gelmiş, geçmektedir.

PROJE BİLGİ FORMU

Bilge Özdemir
Bilge Özdemir
Bilge Özdemir, pazarlama ve işletme konularında yurtdışı ve yurtiçinde eğitim almış ve önde gelen firma ve gayrimenkul projelerinde uzun süre üst düzey profesyonel yöneticilik yapmış, sektörü bilen, proje geliştirip yönlendiren, proje pazarlama ve satış misyonundan gelen vizyon sahibi girişimcidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
364 YAZI