16 Eylül 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetMuğla, kaçak yapılaşmada ikinci sırada!

Muğla, kaçak yapılaşmada ikinci sırada!

Son yerel seçimde CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Ahmet Aras “Burası Muğla yok öyle yağma” diyerek oy isterken, istatistiki bilgiler Muğla’daki yağmanın hiçbir yerde olmadığını, bu söylemin içinin çok boş olduğunu da gözler önüne seriyor.

Bilindiği üzere Türkiye, süreklilik arz eden imar barışları ile kaçak yapıların bir şekilde yasal zemine oturtulduğu bir numaralı ülke olarak tanınıyor. Bilhassa son Hatay depreminden sonra imar barışlarına karşı kamuoyunda büyük bir tepki oluşmuş vaziyette.

1984 yılında ilk imar barışı çıktıktan sonra 34 yılda 20 farklı kanunla imar afları gündeme geldi. Yani ortalama her 1.5 yılda bir imar barışı oldu.

Son imar barışı ise 6 Haziran 2018’de Resmi Gazete’de yayınlanan 7143 sayılı kanunla yapıldı. O tarihten sonra yine vatandaşlarda büyük bir beklenti oluşmasına karşılık depremlerle ortaya çıkan kamuoyu tepkisinin de etkisi ile yeni bir imar affına gidilmedi.

YASAL İŞLEM BAŞLATILAN 18 BİN KAÇAK YAPI VAR

İstatistiki verilere göre Muğla’da tespit edilebilen ve yasal işlem başlatılan ruhsata aykırı kaçak yapı sayısı 18 bini buldu. Bu sayının en az yarısı kadar da henüz istatistiklere girmemiş irili ufaklı kaçak yapı olduğu tahmin ediliyor.

Bu 18 bin yapıdan sadece 683’ü yasaya uygun hale getirilebildi. Uygunluk, kaçak bölümlerin kaldırması ya da yapının tamamen yıkılması anlamına geliyor. Tamamı kaçak olan ve yıkılan yapılarla ilgili ayrı bir istatistik tutulmuyor ancak bu sayının 200’ü geçmediği tahmin ediliyor. Yani tespit edilen 18 bin kaçak yapıdan sadece 200’ü yıkılabilmiş vaziyette. Bu konuda belediyelerin son derece duyarsız ve ilgisiz davrandıkları, düşük yıkım oranlarından da anlaşılabiliyor.

REKOR FETHİYE’DE, İKİNCİ SIRADA BODRUM VAR

Rakamlar incelendiğinde 18 bin kaçak yapı arasında en çok kaçağın Fethiye ilçesinde olduğu görülüyor. 18 bin yapının yaklaşık yüzde 30’u Fethiye’de. Fethiye’yi yüzde 25’lik oranla Bodrum takip ediyor. Marmaris ve Milas burun farkıyla bu iki ilçeyi takip ediyor.

Muğla, kaçak yapılaşmada İstanbul’dan sonra ikinci sıraya oturdu

Muğla bu verilerle şu an Türkiye’de İstanbul’dan sonra kaçak yapılaşmada ikinci sırada oturmuş ve İzmir’i bile geçmiş vaziyette. Muğla gibi Türkiye’nin turizm başkentinde ilçelerin imar planlarının olmayışı, bu konuda Büyükşehir Belediyesi’nin tek bir somut adım atmaması da büyük tepki çekiyor.

(Haber kaynağı: Ercan İnan – Patronlar Dünyası)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
364 YAZI