20 Eylül 2024 Cuma
Ana SayfaManşetEkonomik Koşullar - Ulaşım Problemleri – Hızlı Sipariş Tedariki Metropol Hayatını “Motor“...

Ekonomik Koşullar – Ulaşım Problemleri – Hızlı Sipariş Tedariki Metropol Hayatını “Motor“ ile Tanıştırdı. Yerleşim Yaşam Alanları Bu Değişime Hazır mı?

O BİLGE Yazarı, Gayrimenkul Sektörü Stratejisti ve Emlakdream editörü, Bilge Özdemir, emlakdream manşetine ve gündeme sıra dışı bir konuyu taşıyor “ Hızla artan motosiklet  satışları – talebine “ dikkat çekerek “konutlarda – ticari/ofis binalarında – AVM’lerde – Ticari otopark alanlarında“ ortaya çıkan / çıkmakta olan ihtiyaca yönelik emlakdream.com’ aracılığı ile uyarıyor…

Ekonomik koşullar – ulaşım problemleri – hızlı sipariş tedariki metropol hayatını “motor“ ile tanıştırdı. hem de ne tanışma !.. İstanbul’da yıl sonu itibarı ile 750 Binin üzerinde motosikletin trafikte yer alabileceği öngörülüyor.
 
İstanbul’ da ağırlıklı yemek ve e-ticaret sektöründe hizmet veren en az 50 binden fazla motosikletli kurye olduğunu belirtiliyor.
4 Milyona yakın hanenin bulunduğu İstanbul’ da 5 aileden 1’i ulaşım tercihinde motor kullanıyor.
Sınır Tanımayan Model Günlük Yaşamda Yer Buluyor;
Trafik Özgürlüğü; Kara yollarında emniyet şerit kullanma özgürlüğü… akmayan /duran trafikte her türlü geçiş hakkı… ters yönde ilerleme… her türlü kural ihlali işte bunların sağladığı “ hızlı erişim kolaylığı “ motor talebini hızlandırmakla kalmıyor ayni zamanda teşvik ediyor.
Kaldırım ve Yaya Yolları  İşgal Altında; Metropollerde sayıları iyice artan moto kuryelerin birçoğu sipariş yetiştirmek için kaldırım ve yaya yollarını da işgal etmeye başladı.
Gün içinde Binalara gelen moto kurye sayıları misafir sayılarını katlıyor, hayatımızın katlanarak artan bir parçası haline geliyor. Bu durum metropollerin en ücra köşelerinde  ve lüks semtlerinde ayni.
Yol ve trafik düzenlemelerini işin sorumlularına bırakıp; site – proje – ofis – konutlara baktığımızda “ otapark alanı “ en büyük problem olarak karşımızda duruyor.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Büyükşehir yönetmeliklerini incelediğimde “ motor otopark alanlarına “ yönelik özel bir tanımlama gözümden kaçmadı ise bulamadım. Engelli ve Elektrikli araçlara  “ yönelik otopark düzenlemelerine “ açık ve kapalı alanlarda motor düzenlemesinin yapılması  kaçınılmaz olarak duruyor.
Motosiklet tutkunları uzun süreli parklarda, güvenlik ve olumsuz hava koşullarından dolayı kapalı alanları tercih ediyor. Bu doğrultuda kapalı otopark yönetmeliğinde  motorlara park etme standatlarına uygun alan tahsisine gidilmesini öneriyorum.
Aksi takdirde,  apartman – blok girişlerine kaldırım ve yaya yollarına bırakılan motorlar çevreyi engellemekte veya düzensiz, kontrolsüz iki teker üzerinde önlemsiz bırakıldığı için insanları akan trafiği tehdit edebilmektedir.
Apartman ve Blok giriş otopark alanlarında gündüz motokurye / akşam motorlu kat maliklerine yönelik park etme standartlarına uygun yerler yapılmalıdır.Çünkü, Motosiklet parklanmalarında otoparklarda yer alan motosiklet bağlama demiri haricinde park yapılması yasaktır.
Önerdiğim açık ve kapalı otopark alanlarında motor park yerleri yarının komşuluk ilişkilerinde otopark yerinden dolayı ortaya çıkacak kavga – gürültü problemlerin önüne geçebilecektir.
Şimdiden gayrimenkul proje geliştiricileri değişen araç kullanım alışkanlığı – tercihine yönelik; blok, apartman, rezidans, site, ofis, ticari bloklarında yasayı – yönetmeliği beklemeden önlemlerini almalıdır.

PROJE BİLGİ FORMU

Bilge Özdemir
Bilge Özdemir
Bilge Özdemir, pazarlama ve işletme konularında yurtdışı ve yurtiçinde eğitim almış ve önde gelen firma ve gayrimenkul projelerinde uzun süre üst düzey profesyonel yöneticilik yapmış, sektörü bilen, proje geliştirip yönlendiren, proje pazarlama ve satış misyonundan gelen vizyon sahibi girişimcidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
364 YAZI