16 Eylül 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetEmlakta yeni dönem.. Artık yetkisi olmayan emlakçı internet portalında ev satamayacak!

Emlakta yeni dönem.. Artık yetkisi olmayan emlakçı internet portalında ev satamayacak!

Emlakta sahte ve hileli ilanın önüne geçmek için yeni dönem 15 eylülde başlıyor. Artık yetkisi olmayan emlakçı internet portalında ev satamayacak, kiralama yapamayacak. 70 bin emlakçı yetki belgesini alırken, 20 bin emlak ofisi de yetki için müracaat etti.

Ticaret Bakanlığı’nın tüketici mağduriyetinin engellenmesi, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının önüne geçilmesi amacıyla hayata geçirdiği “doğrulanmış ilan” uygulaması 15 eylül pazar gününden itibaren başlıyor.

Düzenlemeyle birlikte artık yetki belgesi olmayan emlakçılar, emlak portalları üzerinden ilan veremeyecek. Böylece sahte emlak ilanlarının önüne geçilmiş olacak.

Bakanlıkça kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) yarın kısmen hayata geçirilecek, yıl sonunda ise tam anlamıyla devreye girecek.

E-DEVLET ÜZERİNDEN EMLAKÇIYA VERİLEN YETKİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİ 3 AY OLACAK

Yeni düzenlemede konutunu emlakçıya verecek olan ev sahibi, e-devlet üzerinden emlak işletmesinin Taşınmaz Ticaret Yetki Belgesi numarasını girip emlak işletmesini yetkilendirecek. Emlakçı da almış olduğu yetkiyle bu ilanı emlak sitelerine girebilecek.

Kişiler kendi ya da birinci derece akrabalarına ait gayrimenkullerin dışındaki tüm kiralanacak veya satılacak gayrimenkuller için emlakçı yetkilendirecek.

E-devlet üzerinden yapılacak yetkilendirmeler 3 ay sürecek ve hem satılık hem de kiralık taşınmazlar için zorunlu olacak.

Tapusuz taşınmazlar bu uygulamaya dahil edilmeyecek. Ayrıca ilanın doğrulanmış olup olmadığını anlamak için doğrulanmış ilanlarda logo bulunacak.

Yeni düzenleme çerçevesinde emlak ilan portalları altyapıları tamamlandı. Emlak ofisleri de gerekli hazırlıklar için başvurularına devam ediyor. 70 bin emlakçı yetki belgesini alırken, 20 bin emlak ofisi de yetki için müracaat etti.

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden taşınmaz yetki doğrulaması yapılırken taşınmaz malikinin tespitine yönelik olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, hısımlık tespitine yönelik ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden gerekli kontroller yapılacak.

E–Devlet yetkilendirme ekranı üzerinden malikin gerçek kişi olması halinde kendisine, tüzel kişi olması halinde ise yetkili temsilcisi olduğu tüzel kişiye ait taşınmazlar listelenecek.

Taşınmazın seçilmesi sonrası yetki belgeli emlak işletmesinin numarası girilerek yetki süresi seçilecek. Portal bu yetkiyi kontrol etmeden ilanı yayımlayamayacak.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
364 YAZI