18 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerKapadokya'da yaklaşık 800 kaçak yapı yıkıldı..

Kapadokya’da yaklaşık 800 kaçak yapı yıkıldı..

Peribacaları, Ihlara Vadisi ve yeraltı şehirleriyle Kapadokya, her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı da UNESCO Dünya Miras Kesin Listesi’nde yer alan Kapadokya’nın tarihi ve doğal yapısını korumak için çok sıkı önlemler almış.

Hürriyet’ten Umut Erdem’in haberine göre Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü görevini de üstlenen Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz, başkanlığın kurulduğu 2019’dan beri kaçak yapılar ve turizm amaçlı sportif faaliyetlerine ilişkin yürüttüğü sıkı markajı ve yaşadıklarını anlattı:

800 KAÇAK YAPI YIKILDI

“800’e yakın kaçak yapıyı bölgeden kaldırdık. Sahada tam denetim yapıyoruz, her ihbarı değerlendiriyoruz. Yıkım biraz canlı bir süreç.

Biz mesela bugün yıktık, sabah bakıyorsun bu sefer bir konteyner koymuş, önüne bir çadır yerleştirmiş. Onu kaldırıyorsun, ertesi hafta bakıyorsun bu sefer başka bir şey yapmış…

İnceciköz, “800’e yakın kaçak yapıyı bölgeden kaldırdık. 1000’e yakın dosya karar bekliyor. Son kaçak yıkılana kadar mücadele edeceğiz”dedi.

CİDDİ TEHDİTLER ALDIM

Sahada çok ciddi zorluklarla karşılaşıyoruz. Adli olaylara varacak şekilde arkadaşlarımıza yönelik çirkin saldırılar oluyor. Şahsen ciddi tehditler aldım. Karar almasını bekleyen bine yakın dosya var.

Bunların hepsi yeni kaçak tespiti. Son kaçak yapı yıkılana kadar, son kaçak turizm amaçlı sportif faaliyetini sonlandırana kadar bununla mücadele edeceğiz. Sonuna kadar gideceğiz.”

PERİBACALARINA KİMLİK KARTI

Birol İnceciköz, “Her bir peribacası için kimlik hazırlıyoruz. Bir canlıymış gibi muamele ediyoruz. Tespit ettiğimiz zaman dilimindeki mevcut durumu nedir? Statik problemi, aşınması var mı, lokasyonu, koordinatları nedir? Bütün mevcut durumu tespit ediyoruz. Şu anda yüzde 30-35’lerdeyiz” dedi.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
364 YAZI