28 Ekim 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetKKM'den kaçanların adresi konut oldu..

KKM’den kaçanların adresi konut oldu..

Kur Korumalı Mevduatların (KKM), banka mevduatlarındaki birikimlerin büyük bir kısmı konut alımı için kullanıldı. Yapılan araştırmalara göre, temmuz ayından itibaren Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcılarına yapılan kısmi ödemelerin yüzde 92’si de konut sektörüne aktarıldı.

Konut sektörü 2025 yılına umutlu giriyor. Satışlarda yılın son çeyreğinde başlayan canlanmanın önümüzdeki yıl artarak devam etmesi bekleniyor. Yapılan araştırmalarda konut alımlarındaki artışta; 1 Temmuz’da devreye giren BES teminatı uygulamasının etkili olduğu görülüyor.

BES katılımcılarının 1 Temmuz itibarıyla başlayan kısmi ödeme uygulaması kapsamında birikimlerinden çektikleri paranın yüzde 92’si ile konut alımı yaptıkları belirtiliyor.

Satışları hareketlendiren bir başka kaynak ise KKM ve banka mevduatlarından sektöre olan kayışlar… Yılın ikinci yarısı itibarıyla KKM ve banka mevduatlarından dişe dokunur bir rakamın konut alımı için kullanıldığı görülüyor. Öte yandan yastıkaltı diye tabir edilen altın birikimlerinin de konut yatırımına döndüğü ifade ediliyor.

Sektör oyuncuları “Konut fiyatları son yılların en düşük seviyelerini gördü. Bu da alım yapmak isteyenler için ciddi bir fırsat sunuyor. Banka faizlerinin düşmesi, fiyatların artacağı beklentisi ve ev sahibi olmak isteğiyle satışlarda bir artışlar gözleniyor. Yıl sonuna kadar da bu ivme sürecek.

Müteahhitlerin sıfır faiz ve uzun vade seçenekleri ile süreci desteklemesi de önemli bir faktör… Bütün bu tablo, birikimlerin konuta yönelmesine neden oluyor. Mevduat ve KKM’den ciddi geçişler var. BES’teki kısmi ödemenin büyük kısmı konuta döndü. Sektöre olan bu talep 2025 yılında fiyatları kısmen yukarı çekecektir. Bunu bilen yatırımcının sektöre ilgisi artıyor” diyor.

KKM’den kaçanlar konuta yöneldi

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkış tüm hızıyla devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bültenine göre KKM bakiyesi geçen hafta, veriler yayınlanmaya başladığından bu yana en hızlı oransal düşüşünü kaydederek, yüzde 4 ve 58 milyar 336 milyon liralık azalışla 1 trilyon 412,1 milyar liraya düştü.

KKM stoku Ağustos 2023’te 3,4 trilyon lira ile rekor kırmış ardından Merkez Bankasından gelen düzenlemelerle gerilemeye başlamıştı. Bu fondan çıkan kayda değer birikimlerin konut sektöründe değerlendirildiği ifade ediliyor. Yatırımcıların özellikle ‘fiyatı düşen ve alım fırsatı veren’ projelere yöneldiği ve alımları güçlendirdiği belirtiliyor. Öte yandan banka mevduatlarının 2025 yılında cazibesini yitirmesi ve konut fiyatlarındaki yükseliş beklentisi ile sektörde satışların hızlanması bekleniyor.

Konut satışlarını İstanbul ve çevresi sırtlıyor

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre eylül ayında satışlar 2024 yılının en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, tapu dairelerinden alınan verilere göre en fazla satış İstanbul ve çevresinden yaşandı. Silivri’de eylül ayında yaklaşık 5 bin 500 tapu işlemi yapıldı. Arnavutköy ise 4 bin 915 tapu işlemi ile öne çıktı. Bunun yanı sıra, Esenyurt 13 bin tapu işlemi ile en yoğun satış yapılan ilçelerden biri.

Anadolu Yakası’nda ise Pendik’te 5 bin 672, Sancaktepe’de ise 3 bin 500 tapu işlemi gerçekleştirildi. İstanbul dışındaki illerde de gayrimenkul talepleri artıyor. Anadolu Yakası’nda Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Bolu gibi şehirlerde gayrimenkul talepleri yoğunlaşıyor. Ayrıca Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ve Çanakkale bölgesindeki Lâpseki ve Biga öne çıkan yerler.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
364 YAZI