Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından 2009’da rafa kaldırılan ‘Katar-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı’ yeniden gündeme geldi.
SETA Vakfı araştırmacısı Büşra Zeynep Özdemir, Katar’ın doğalgaz açısından oldukça önemli bir ülke olduğunu belirterek, kapladığı küçük alana karşılık Rusya ve İran’ın ardından yaklaşık 25 trilyon metreküple dünyanın en büyük üçüncü ispatlanmış doğalgaz rezervine sahip olduğunu kaydetti. Ancak ülkenin bulunduğu coğrafyanın oldukça kırılgan bir yapıya sahip olduğunu hatırlatan Özdemir, “Suriye’de istikrarlı bir rejimin kurulmasının ardından bugünkü konjonktürün devamlılığı halinde projenin bölgede siyasi açıdan bir engelle karşılaşmayacağı söylenebilir” dedi.
Zeynep Özdemir, Katar’dan Türkiye’ye oldukça uzun bir hattın inşasının projeyi maliyetli kıldığına dikkati çekerek, bu noktada uluslararası piyasalardaki doğalgaz fiyatlarının da alım taahhüdünün de kritik önem taşıdığını söyledi. Columbia Üniversitesi Küresel Enerji Politikası Merkezi uzmanı Anne-Sophie Corbeau da söz konusu boru hattının çok uzun olduğunu ve alıcıların uzun vadeli taahhütlerde bulunması gerektiğini ifade etti.
TANAP’A ENERJİ OSCAR’I
TRANS Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), Samp;P Global Commodity Insights’ın düzenlediği 26. Platts Global Energy Awards’ta ‘Kurumsal Etki Ödülü’ne layık görüldü. New York’ta gerçekleşen organizasyon enerji sektörünün en prestijli organizasyonu olarak kabul ediliyor.
(Kaynak: Akşam Gazetesi)