Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini yaklaşık 2 yıl aradan sonra 250 baz puan düşürerek 47.5’e çekme kararını değerlendiren Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ramadan Kumova, faiz indiriminin psikolojik olarak önemli olduğunu ancak idealin hala çok uzağında bulunduğunu söyledi.
Kumova, açıklamasında şunları söyledi:
“22 ay gibi uzun bir sürenin ardından TCMB’nin politika faizini %2,5 oranında düşürmesinin konut kredi faizlerine de şüphesiz yansımaları olacaktır.
Son yıllarda konut kredi faizleri %3-4 gibi çok yüksek oranlarda seyrediyordu ve bu da konuta erişimi güçleştiriyordu. İdeal ödeme koşullarının oluşabilmesi ve konuta erişimin kolaylaşması için faizlerin %1’in altında olması geriyor. Maalesef bunun çok uzağındayız ancak başlangıç için bugün açıklanan faiz kararı olumlu bir gelişmedir. Faiz indirimi piyasalar ve sektörümüz adına psikolojik bir öneme sahip ancak mevcut indirim yeterli değil. Bu indirimler ancak 6-7 ay kadar üst üste gelmesi durumunda konut erişimi için anlamlı bir seviyeye gelecektir.
Bugün konut satışlarında kredili (ipotekli) satışların oranı %14 gibi düşük seviyelerde ancak geçmiş dönemde bu oran %4’ler gibi dip seviyeleri görmüştü. Bakıldığında %14 bile çok düşük bir seviye. Mevcut yüksek faiz atmosferinde konut üreticileri taşın altına elini koyarak çok ciddi bir finansman yükünü de sırtlayarak kendi vadelendirme seçeneklerini müşterileriyle buluşturdular. Bu sektör adına sürdürülebilir bir durum değil o nedenle faizlerdeki iyileşme sinyalini olumlu karşılıyoruz.
Konutun erişilebilir olması, konut sektörünün de sağlıklı ve dengeli piyasa koşullarına yeniden kavuşabilmesi için ipotekli (kredili) satışların oranın %50’lerin altına düşmemesi kritik öneme sahip. Uzun bir süredir bu oranın çok uzağındayız o nedenle faiz indirimlerinin kademeli olarak da olsa hızlı bir şekilde inmesi gerekiyor.
Son 16 yılda dar gelirlinin ev sahibi olma oranının %61’den %48’e gerilediğini görüyoruz. Öte yandan ev sahibi olamayan dar gelirli kiraya geçiyor. 2007’de dar gelirli her 100 kişiden 18’i kirada otururken bu sayı 2023 yılında neredeyse ikiye katlanarak 34,7’ye çıkıyor. Rakamlar böyle olunca da kiralık konut piyasası enflasyonu enflasyon da tekrardan kiraları etkileyerek bir kısır döngü oluşturuyor. Toplumun bu hayati ihtiyacının karşılanabilmesi için konut kredi faizlerinin yeniden düşüş eğilimine girmesi çok önemli.”
(Haber kaynağı: Hürriyet)