21 Kasım 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden Haberlerİstanbul'un tarihi restorasyonuna 1 milyar 997 milyon lira gerek!

İstanbul’un tarihi restorasyonuna 1 milyar 997 milyon lira gerek!

Yapılan çalışmalar İstanbul'un 8 bin 500 yıl öncesine ışık tutuyor.Tarihi eser envanter çalışması yapılan Beyoğlu kentsel sit alanında 364'ü tescilli kayıp eser olmak üzere, 4 bin 948 eser tescil edildi. 
 

Asırlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve bu medeniyetlerin izlerini geçmişten günümüze taşıyan İstanbul, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülen ihya çalışmalarıyla adeta yeniden doğdu.

Tarihi kentin yeniden doğuşuna imkan sağlayan, medeniyetlerin mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli rol oynayan kurumların başında gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2004-2012 yılları arasında 1 milyar 997 milyon TL'lik kültür ve turizm yatırımı gerçekleştirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı tarafından yayımlanan ''İstanbul Tarihi Kentte Yeniden Doğuş'' adlı kitaptaki bilgiye göre, Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul'da 2004-2012 yılları arasında yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında 262 milyon TL harcandı. 98 adet tarihi eserin restorasyonu tamamlandı, 21 adet eserin restorasyonu ise sürüyor.

Toplam 8 bin 377 adet tescilli kültür varlığı bulunan Tarihi Yarımada'da yapılan plan çalışması ile bugüne kadar kayıt altına alınmamış ve yok olmuş 197 adet eser tespit edildi ve ihyası önerildi.

9 TARİHİ CAMİ RESTORE EDİLDİ
Büyükşehir Belediyesi'nce kentteki 9 tarihi cami 32 milyon TL maliyetle restore edildi. Tamamlandığında 17,6 milyon TL'ye mal olacak 4 tarihi caminin ihyası ise devam ediyor.

İstanbul'un en eski Bizans dönemi yapısı olan Küçük Ayasofya Camisi, 17 milyon TL maliyetle restore edildi. Tarihi cami, çevresindeki kaçak yapılardan arındırıldı.

İstanbul'un en eski camilerinden olan (1482) Altı Poğaça Camisi, bir sene gibi kısa bir sürede ihya edilerek İstanbul'a yeniden kazandırıldı.

Mimar Sinan'ın en önemli eserlerinden olan Büyük Piyalepaşa Camisi, çevresindeki kaçak yapılardan arındırıldı. 1573 yılında inşa edilen tarihi cami, geçmişteki ihtişamlı görüntüsüne tekrar kavuştu.

Eminönü'de bulunan tarihi Ahi Çelebi Camisi'nin ''Çevre ve Kıyı Düzenleme Projesi'' devam ediyor. Düzenleme sayesinde tarihi cami artık sel sularına maruz kalmayacak.

Bizans döneminden günümüze kadar gelen Molla Zeyrek Camisi'nin (Pantokrator Kilisesi) restorasyonu sürüyor. Cami çevresindeki arkeolojik kazılarda bulunan 18. yüzyıl sokak döşemeleri korunuyor.

TARİHİ SARNIÇLAR UNUTULMADI
Kent turizminde önemli bir yere sahip olan sarnıçlar da kültürel mirasın ihyası kapsamında unutulmadı. Kentteki 3 adet tarihi su sarnıcı 5,1 milyon TL'ye restore edildi.

Bizans Dönemi (MS 542) yapılarından olan Yerebatan Sarnıcı restore ediliyor. Tarihi sarnıcın çevresi araç trafiğine kapatıldı. Sarnıca baskı yapan İl Özel Eski İdare Binası kaldırıldı.

MS 408 yılında yapılan Şerefiye Sarnıcı restore ediliyor. Tarihi sarnıcın üzerindeki eski Eminönü Belediye binası 2010 yılında kaldırıldı. Sarnıç çevresinin yeşil alan olarak kullanılması amaçlanıyor.

Yoğun ziyaretçi çeken yerlerin başında gelen türbeler de restorasyon çalışmaları kapsamında elden geçirildi. İstanbul'daki 19 tarihi türbenin restorasyonu 5,5 milyon TL'ye tamamlandı. 1,9 milyon maliyetle 3 adet tarihi türbenin restorasyonu sürüyor.

Öte yandan kentteki 7 saray, köşk ve kasır 33,4 milyon TL'ye restore edildi. 23,8 milyon TL harcama yapılan 3 sarayın restorasyonu ise sürüyor.

İstanbul'da 19,6 milyon TL'ye 15 sosyal, dini ve askeri yapı restore edildi. 11,6 milyon TL'ye 2 tarihi yapının restorasyon çalışmalarına hızla devam ediliyor.

Tarihi Bahariye Mevlevihanesi ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 10 milyon TL maliyetle restore edildi.

SULTANAHMET MEYDANI YENİ GÖRÜNÜMÜNE KAVUŞTU
Sultanahmet Meydanı yeniden düzenlendi. Meydan, 9,3 milyon TL'ye mal olan çalışma kapsamında yeni bir görünüme kavuştu. Meydana bağlanan 10 cadde ve sokak yayalaştırıldı.

Topkapı Sarayı'nın önü ve çevresi, yeniden düzenlenerek saray girişi ve birinci avlu araç trafiğinden arındırıldı. Saray önü ve çevresindeki 10 milyon TL maliyetli zemin kaplama çalışmaları devam ediyor.

Topkapı Sarayı surlarına bitişik 13 kaçak yapı yıkılarak tarihi surlar ortaya çıkarıldı.

Bizans Dönemi yapılarından olan Tekfur Sarayı, restore edilerek İstanbul'a kazandırılıyor. Tarihi saray, konser ve kültür merkezi olarak hizmet verecek.

Edirnekapı'da bulunan tarihi Anemas Zindanları restore edilerek Sanat Galerisi haline getiriliyor.

Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1543–1548 tarihleri arasında yaptırılan Şehzade İmarethanesi'nin restorasyonu 2011 yılında tamamlandı.

İstanbul'da, 2004-2012 yılları arasında toplam 79 adet tarihi çeşmenin restorasyonu tamamlandı.

İSTANBUL'UN 8 BİN 500 YIL ÖNCESİNE IŞIK TUTUYOR
Yenikapı Metro İstasyonu kazılarında, İstanbul'u 8 bin 500 yıl öncesine götüren arkeolojik kalıntılar bulundu. Yenikapı transfer noktası, çıkarılan tüm eserlerin sergileneceği bir müze olacak.

Haliç Metro Köprü Projesi sayesinde gün yüzüne çıkartılan tarihi Ceneviz surları restore edilecek. Surların kuzeyde kalan bölümü, metro titreşimlerinden etkilenmemesi için ''çelik makaslı destek sistemi'' ile koruma altına alındı.

Süleymaniye'de Türk sivil mimarisinin seçkin örneği olan ve 7 mahalleyi kapsayan Osmanlı Mahallesi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ihya ediliyor.

''Yenileme Alanı'' ilan edilen Fatih Perşembe Pazarı'ndaki tarihi eserler restore edilerek İstanbul'a kazandırılacak.

Yaklaşık 6 yıl önce kentsel ve tarihi sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan Haydarpaşa Garı'nın ''kültürel tesis, turizm, konaklama ve gar alanı'' olması planlanıyor.

UNESCO tarafından Dünya Miras Alanı olarak kabul edilerek koruma altına alınan ''Tarihi Zeyrek Mahallesi''ndeki 37 adet eser, yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilecek.

KÜLTÜR VE KONGRE MERKEZLERİNDEKİ ARTIŞ
İstanbul'da 2004 yılında 4 olan kültür ve kongre merkezi sayısı, 2008 yılında 28'e yükseldi ve kapasitesinde yüzde 600 artış sağlandı. Kültür ve kongre merkezlerinin kapasiteleri 2004 yılında 1420 kişiyken, yüzde 1546 artışla bu sayı 22 bin 200'e yükseldi.

Tiyatroların koltuk kapasitelerinde de 7 yılda yüzde 42, tiyatro sahnelerinde ise yüzde 50 artış oldu.

YENİ PROJELERE BÜYÜK İLGİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihi eserleri ihyasının yanı sıra, yeni kültür ve turizm yatırımlarını da hayata geçirdi.

Gülhane Parkı'ndaki eski at ahırları binası restore edilerek, ''İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'' haline getirildi. Toplam 7,5 milyon TL'ye mal olan müzede, İslam bilim tarihinin en önemli çalışmaları sergileniyor.

İstanbul'un fethinin anlatıldığı Panorama 1453 Tarih Müzesi, 2009 yılında ziyarete açıldı. Bugüne kadar yaklaşık 2,5 milyon kişinin ziyaret ettiği müzenin inşası 8 milyon TL'ye mal oldu.

Dünyanın en büyük tematik akvaryumu olan ''İstanbul Akvaryum'' geçen yıl ziyarete açıldı. Yaklaşık 15 bin deniz ve kara canlısının bulunduğu akvaryum, 268 milyon TL'ye mal oldu.

Öte yandan, İstanbul ''Planetaryum'' ve ''Dekovil Hattı'' olmak üzere iki yeni proje için gün sayıyor.

''Gökyüzü Tiyatrosu'' olarak adlandırılan ''Planetaryum''un, Topkapı Şehir Parkı'na kurulması planlanıyor. Planetaryum'da, gök cisimlerinin uzaydaki hareketleri ziyaretçiler tarafından takip edilebilecek.

Haliç çevresinde ''Dekovil Hattı'' projesi ile de 100 yıllık Haliç Karadeniz Sahra Demiryolu Hattı, yeniden hayata geçirilecek.

AA

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI