Otel işletmecilerinin Başbakan Tayyip Erdoğan'a ilettikleri şikayetler üzerine içişleri Bakanlığı günlük kiralık evleri kayıt altına almak için harekete geçti. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, gayriresmi otelcilik hizmeti veren günlük evlerin pansiyon statüsünde olduğu yönünde görüş verdi.
İÇİŞLERİ'NDE ZİRVE
Fuhuş ve şantajın yanı sıra aranan suçluların gizlenmek için kullandığı saptanan günlük evlerle ilgili İçişleri Bakanlığında zirve gerçekleşti. Toplantıda, gecede 14 bin kişinin konakladığı ve yıllık 168 milyon lira vergi kaybına yol açan günlük evlerle ilgili yapılacak yasal düzenlemeler ele alındı.
RUHSAT ALMAYANA CEZA
Ülke çapındaki bin 275 Polis Merkezi, sorumluluk bölgesindeki günlük kiralık evleri sıkı biçimde denetleyecek. Polis, ev sahiplerini ruhsat çıkartmak üzere belediyelere yönlendirecek.
Uyanya karşın ruhsat almadan pansiyon hizmeti vermeyi sürdüren günlük kiralık evler, mülki amirin kararı ile geçici sürelerle mühürlenecek. Ev sahiplerine Kabahatler Kanununun "emre aykırı davranış" suçundan 183 TL idari para cezası kesilecek.
KİMLİK BİLDİRİMİ ŞARTI
Bakanlar Kurulu karan ile 30 yatak ve üzerinde konaklama hizmeti veren işletmelere uygulanan Geçici İkamet Yerleri Kimlik Bildirme Sistemi (GIYKIMBİL) günlük evleri de içine alacak şekilde değiştirilecek. Pansiyon hizmeti veren tüm işletmeler GIYKIMBİL sistemine dahil edilecek.
Pansiyonlar kanun değişinceye kadar her akşam konaklayan müşterilerinin kimlik bilgilerini bağlı bulunduğu Polis Merkezine bildirecek.
Suçlular Saklanamayacak
İşletmeler GİYKİMBİLe girdikten sonra konaklama bilgileri internet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğüne aktarılacak. Polis pansiyon sahiplerinden gelen müşteri bilgilerini Genel Bilgi Tarama (GBT) ve Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden sorgulayacak. Hakkında yakalama ya da tutuklama karan bulunan kişi, kiraladığı evde gözaltına alınacak.
Bugün