Hükümet riskli bölgeleri kökten dönüştürmek için kanun yapmaya çalışıyor. Ancak bazı mütteahhitler çok başarılı kentsel dönüşüm projelerine imza atmaya başladı bile. Teknik Yapı'nın patronu Nazmi Durbakayım ve oğlu Umut, Fikirtepe'de 3 ada ile anlaşıp bölgeye 2 bin 650 konut yaparak ilk büyük 'mahalle' dönüşümünü başarmak üzere. Ancak en ilginç gelişme Nazmi Durbakayım'ın 1982'de Halkalı ve İkitellide inşa ettiği Bahariye Mensucat ve Halı fabrikalarını da yine Teknik Yapı'nın yıkacak ve yerine konut, AVM ve rezidans yapacak olması.
Fikirtepe'de imzalar atılıyor
Fikirtepe'de 3 adada proje yapacağız. Hak sahipleriyle anlaşma sağlandı, imzalar atılıyor. Adalardan biriyle yüzde 99.9, ikincisiyle yüzde 92, üçüncüsüyle de yüzde 80 oranında el sıkıştık. Toplam büyüklük 52 bin metrekare. Bu adalar 215 parselden oluşuyor ve 750 hak sahibi bulunuyor. Yaklaşık 19 bin metrekarelik birinci adada 950 konut yapmayı planlıyoruz. İkinci ada 20 bin metrekare ve burada yapılması planlanan konut sayısı l.000, üçüncü ada alanı ise 13.500 metrekareve yapılması planlan konut sayısı 700. Adalar için birden fazla konsept proje hazırladık. Lüks projeler üreteceğiz. Toplam 52 bin metrekarelik adada 3 blok üzerinde 2.650 üniteden oluşan rezidans, home office ve ticari birimler olacak. Adalarda 4'üncü kattan itibaren Saraybunu manzaralı olacak. Bu projelerde maliklere yüzde 55 pay veriyoruz. Her bağımsız bölüm için belli bir hak mahrumiyeti bedeli ödeyeceğiz. Bu rakam her konut için aylık 700 lira, dükkan içinse aylık 1000 lira. Aynca bir kereye mahsus taşınma bedeli olarak da 1000 lira ödenecek. Biz aslında bu işe Uçaksavar'daki oranı görünce cesaretlendik. Uçaksavar'da 427 bağımsız bölüm var. Orada maliklerin taleplerine göre proje geliştireceğiz. Yüzde 83'ü katıldı ve seçilen müteahhit olduk. Sonra sözleşme çalışması yapıldı 6 ay sürdü. Şimdi imzaya başladık ve 3 haftada imza oranı yüzde 80'e dayandı.
Kanunlar kimseyi zorlamıyor
Şimdi kentsel dönüşüm Afet Kanunu ile birlikte iş hızlanacak. Aslında kanun denilince sanki insanları bir şeye zorlayacaklar gibi anlaşılıyor. Öyle değil. Bu konuyu Erdoğan Bey çok güzel anlattı: Afet Kanunu'nda üçte iki çoğunluk esas alınacak. Devletin kimsenin malında gözü yok. Üçte iki tamamsa, dönüşüme yanaşmayan üçte 1 için SPK'ya bağlı ekspertiz rakamı çıkacak. Bu bölüm diğer maliklere teklif edilecek. Onlar alamadı mı? O zaman müteah-hite sunulacak. Onlar da mı almadı devlet alacak. Devlet ise üçte iki ne diyorsa ona tabi olacak. Bunu speküle ederek kanunun önünü kesmek çok yanlış olur. Mazallah bir deprem yaşanırsa bedeli acı olur.
Bahariye Halı'yı yıkıyoruz 100 konutluk proje oluyor
Umut Durbakayım, yeni projelerden bahsediyor ve şöyle konuşuyor: "Halkalı'da Bahariye Halı fabrikasının yerinde yıkıma başlıyoruz. Orada 1.100 konut olacak. Bahariye Mensucat (İkitelli) için de çalışmalarımız sürüyor. Suadiye Sahil Site'miz olacak. 200'den fazla konut çıkacak. Kentsel dönüşümle ilgili projeler de geliyor. Aslında dönüşüm işi bizim kaderimizde var. Teknik Yapı birçok projesini de eski fabrikaların yerine yaptı. Bir tanesi tavuk çiftliği ve taş ocağı üzerine, bir başkası Baymak'ın yerine oldu. İshakol'un yerine proje yaptık. Şimdi Nazmi Beyin 1982'de yaptığı Bahariye Halı ve Mensucat fabrikabranı da yıkryoruz. Bahariye Halı 58 bin metrekare. Ancak bir ayrıntı var ki söylemek lazım; babamın yaptığı yapıları yıkmakta zorlanıyoruz. 12 sene Önce de yine onun yaptığı bir fabrikada tadilat istendi, sadece merdiveni yıkmakta bile çok zorlandık. İkitelli tarafında babamın inşa ettiği 20 civarında fabrika var ve bunların yarısı konut projesi olmak için yine bize gelecek gibi görünüyor.".