Mavi Emlak Danışmalığı ofisinde gayrimenkul danışmanlığı yapan Kazım Baler, Bağdat Caddesi'ndeki yeni projeleri, yatırım fırsatlarını ve fiyatları inceleyip, bölgeyi analiz etti
TİCARİ EMLAK
Özellikle Bağdat Caddesi üzerindeki binalarda her dönem devam eden bir ofis talebi var ancak büyük kurumsal şirketler için uygun bir yapılaşma fiziki olarak uygun değil. Bu nedenle arzın daha çok caddenin üst bölgesi olan Kozyatağı- E5 bölgesinde yoğunlaştığını ve taleplere gerçek anlamda cevap verdiği söylenebilir. Bağdat Caddesi üzerinde markalarının sadece mağaza olarak değil bina bazında kiralamalar yaparak kendi tasarımlarını uyguladıkları görkemli, prestij mağazalarını açtıklarını gözlemleniyor. Buradan yola çıkarak Bağdat Caddesi’nin bir dünya caddesi olduğunu ve uzun yıllar popülerliğini koruyacağını çok açık.
YENİ YATIRIMLAR
Yeni yatırımlar söz konusu olduğunda bölge müşterisi, çoğunlukla yenilenme potansiyeline sahip eski binalara ilgi gösteriyor. Bu şekilde birikimlerine değer katan alıcılar çoğunlukta bulunuyor. Ayrıca bölgenin tanınmış ve güvenilen projelerinden, yapım aşamasında alınan gayrimenkuller de dikkate değer bir şekilde artışta.
KONJONKTÜR
Kriz ortamındaki olumsuz havanın kalkmasıyla beraber, emlak piyasasındaki taleplerde artmaya başladı. Genel itibariyle bölgede önceki dönemlerden daha hızlı ve el değiştiren bir piyasa mevcut. Özellikle Şaşkınbakkal, Erenköy ve Caddebostan olmak üzere, Fenerbahçe’den Bostancı’ya kadar talep söz konusu. Sahile ve Bağdat Caddesi’ne yürüme mesafesinde kalan mülkler öncelikle talep ediliyor. Son dönemlerde Metrobüs hattına yakınlığı nedeniyle Feneryolu, Kızıltoprak bölgesine olan taleplerde de artış gözleniyor.
PRİM FIRSATI
Anadolu yakasının en eski yerleşim yeri olmasından dolayı, Bağdat Caddesi’nin yenilikleri ilk elden takip eden ve uygulayan bir potansiyeli mevcut. Gerek konumu gerekse sağladığı yaşam kalitesi açısından her zaman İstanbul’un gözde yerleşim yeri olmayı garantiliyor.
KİRADA DURUM
Kiralarda yukarıya doğru bir ivme var, bunun en büyük nedeni olarak ise bilinçlenen mal sahiplerinin dairelerini yenileyerek, bakımlı ve masrafsız şekilde kiraya vermeleri gösterilebilir. Talepler daha çok orta ve üst gelir seviyesine sahip avukat, doktor, mimar gibi serbest meslekleri icra eden ailelerden ve büyük şirketlerde yöneticilik yapan kişilerden oluşuyor. Kiralıklarda ortalama fiyatlar ise 2+1’ler için 1.000-1.200, 3+1’ler için 1.200–1.600 ve 4+1 daireler içinse 1.600-2.500 lira arasında değişim gösteriyor. Sahil bölgesindeki site özellikli yapılarda rakamların 5 bin ile 6 bin liraya kadar çıktığı görülebiliyor.
SATILIKTA DURUM
Konut kredisi olanaklarının 25-30 sene gibi uzun vadelere yayılması gibi sebepler gayrimenkul müşterilerinin bir kısmını kiralıktan satılığa yönlendirmiş durumda. Bölgede geçen yıllara nazaran satılık talepleri daha fazla denilebilir. Satılık bölgeler açısından özellikle Ethemefendi Caddesi, Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi gibi, sahil yolu ve Bağdat Caddesi’ni dik açıyla kesen caddeler tercih ediliyor. Satılıklarda ortalama fiyatlar ise, eski yapılarda metrekare birim fiyatları en düşük 2 bin 500 liradan başlayıp, yeni yapılarda bu fiyat, sahil bölgesinde yalı konumlu bir mülk için 11 bin lirayı bulunuyor.
Milliyet