Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kız-erkek öğrenci aynı evde kalamaz. Talimatı verdik denetim yapılacak. Aksi hali bizim muhafazakâr demokratik yapımıza ters” sözleri yeni bir tartışma başlatırken, bekâra ve öğrenciye ev vermede zorluk çıkaran emlakçılar, yasa çıkmadan işi sıkı tutma kararı aldı. Konuyla ilgili henüz kanuni bir yaptırım gelmedi ancak bazı emlakçılar bundan sonra kız-erkek aynı evde kalacak öğrenciler konusunda daha dikkatli davranacaklarını ve böyle bir duruma “göz yummayacaklarını” belirtti.
İstanbul Emlakçılar Odası Denetim Kurulu Başkanı Göksel Kurşun, “Zaten çok talep yok. Ama ev sahibi için sorun olmasa bile ben kızerkek öğrenciye aynı evi kiraya vermem. Başbakanın açıklamaları üzerine duyarlılığım arttı” dedi. WSJ Türkiye’ye konuşan birçok emlakçı konu hakkında daha temkinli davranacağını ifade etti. Yedi üniversiteye ev sahipliği yapan Beşiktaş’ta evini kiralayanların sadece yüzde 5’inin “Öğrenciye ev vermem” mantığıyla kiralama yaptığını dile getiren Kurşun bu oranda bir artış beklemiyor. Öğrencilerin kiralama talebinin haziran-eylül arası dönemde arttığını, bu yıl bundan sonra çok fazla talep olmayacağını ifade eden Kurşun şöyle konuştu: “Zaten öğrenciler genellikle kızlıerkekli kalmak istemiyor. Bu genel bir tercih değil. Tek-tük oluyordu. Böyle durumda ben şahsen eli yüzü düzgün olana ev kiralıyordum. Ancak, bundan sonra kiralamam. Bu konuda artık daha duyarlıyım. Yasal bir gelişme olmasa da bu açıklamalarla duyarlılığımız artıyor.”
ÖĞRENCİYE EV YÜZDE 40 PAHALI
Kendisinin de satış yaptığı Beşiktaş’ta çok sayıda öğrenci evi olduğunu ifade eden Kurşun, eskiden ev kiralaması daha zor olan öğrencilerin artık daha kolay kiralama yapabilmesini şöyle açıklıyor: “Ev öğrenci tarafından tutulduğu zaman kira yüzde 40 daha yüksek oluyor. 1000 liralık ev en az 1500 TL’ye kiralanıyor. Belki eve çok iyi bakmıyorlar ama bu yüksek kira geliri birçok ev sahibine çekici geliyor.” Öğrencilerin bol olduğu Sarıyer semtinden ismini açıklamayan bir emlakçı da benzer bir yorum yaparak, “Baba olduğum için bu konuda daha hassas davranacağım” diye konuştu.
İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanlar Odası konuyla ilgili bir yorum yapmadı. Ancak bireysel olarak görüş veren emlakçılar arasında bu konuda nötr kalacağını ifade edenler de var. Ev sahibinin inisiyatifi kendisine bırakması durumunda bu konuda nötr kalacağını söyleyen Inter Emlak yetkilisi şu an için ev sahiplerinden evin kiralanmasına yönelik bir geri dönüş almadıklarını ya da kiralamama yönlü bir tavır gelişmediğini söyledi. Yetkili, “Sonuçta biz iş yapıyoruz. Bugüne kadar kiraya verdik. Yine veririz. Karar alıcı değilim ama ofis olarak bu konuda bir çekincemiz olacağını düşünmüyorum” diye konuştu. Remax ise daha çok ticari gayrimenkulleri kiraladıkları gerekçesiyle konuyla ilgili yorum yapmadı.
Bu arada karma yurtların da konu hakkında yasal bir düzenleme beklentisi yok. Regülasyonun özellikle devlet yurtlarında olmasını beklediklerini ifade eden ve isminin açıklanmamasını isteyen bir yetkili, “Bazı yurtlarda bina aynı koridorlar farklı. Bazı yurtlarda kızerkek aynı koridorlarda kalabiliyor. Ama odalar farklı. Bu konuda bizlere bir müdahale geleceğini ise düşünmüyorum” dedi. Açıklamaların kanuni değişiklikten öte veliler ve toplum açısından sosyal bir baskı oluşturabileceğini ifade eden yetkili, “Bize hiçbir tebligat ya da yazı gelmedi. Ama bazen regülasyona gerek kalmadan regülasyon yapılmış gibi etki görülür. Bu konuda da böyle bir etki olabilir. Toplum o regülasyonu kendi dinamikleri içinde yapabilir” diye konuştu.
İnşaatçılar: Bizi etkilemez
Başbakan’ın sözlerini Taraf’a değerlendiren inşaatçılar da konunun kendilerini etkilemeyeceğini düşünüyor. Özellikle mütekabiliyet yasasının etkisiyle yabancıya yoğun satış yapan İnşaat şirketi yöneticileri, konunun kısa sürede kapanacağını ifade ettiler. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Başbakan’ın sözlerinin yabancıyı etkilemeyeceğini belirterek, “Yurtiçiyle ilgili bir açıklama. O konuda bize bir yansıma olmaz. Olumsuz bir şey olacağını sanmıyorum” dedi. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da, konunun siyasi bir olaya dönüştüğünü belirterek, “Emlak sektörüne bir etkisi olmaz. Gayrimenkul sektörüyle alakalı bir konu değil. Başbakan’ınki bir yorum… Bu konunu birkaç güne kapanacağını düşünüyorum” diye konuştu. Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ise şöyle konuştu: “Başbakan, yurtların dışında kalan evleri kastederek konuştu. Bu konunun, yabancıların gayrimenkul satın almalarına bir etkisi olacağını düşünmüyorum.”
(Taraf)