27 Kasım 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerÇukurova Havalimanı Yükseliyor

Çukurova Havalimanı Yükseliyor

Mersin'in Tarsus ilçesinde, yaklaşık 5 ay önce temeli atılan Türkiye'nin ilk bölgesel ve büyüklük olarak da ikinci havalimanında inşaat çalışmaları sürüyor.
 
Türkiye'nin ilk bölgesel, büyüklük bakımından da ikinci havalimanı unvanına sahip olacak Çukurova Bölgesel Havalimanı'nda inşaat çalışmaları sürüyor.
 
Havalimanı Proje Müdürü Ozan Güzel, ihalesi 15 Aralık 2011'de, yer teslimi 15 Mart'ta yapılan havalimanının temelinin 28 Mayıs'ta atıldığını hatırlattı.
Projenin tamamlanması için yoğun çaba harcadıklarını vurgulayan Güzel, çalışmaların kesintisiz sürdüğünü ifade etti.
 
Bine yakın işçinin, Türkiye ve bölge için önem taşıyan projenin tamamlanması adına var gücüyle çalıştığını anlatan Güzel, "5 aylık sürede inşaatın yüzde 15'i tamamlandı. 2015 yılının 3. çeyreğinde projeyi bitirmeyi hedefliyoruz. Burası hem Mersin'e hem de Adana'ya hizmet edecek" diye konuştu.
Havalimanının 60 ve 45 metre genişliğinde, her biri 3 bin 500 metre uzunluğunda iki pisti olacağını belirten Güzel, şu bilgileri verdi:
 
"Bu proje aynı zamanda uluslararası bir havalimanı projesidir. Burası, içerisinde iç hatlar ve dış hatların olduğu VIP, CIP salonlarının bulunduğu, otoparkı olan bir terminal binasına sahip olacak. Terminal binasının oturum alanı 150 bin metrekare olacak. Terminal binasının içerisinde aynı zamanda 124 odalı bir otel mevcut. Burası, terminale gelen yolcular için konaklama yeri olarak hizmet verecek. Projede bugüne kadar terminal bölgesinin zemin iyileştirme çalışmaları ile temel atma çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Üst yapı ile ilgili katlara geçiş imkanı sağlayacak kolon ve döşemelerin imalatı devam ediyor. Yine bu süre zarfında pistlerle ilgili kazı çalışmalarımız tamamlandı. İki pistimizin de tüm kazıları tamamlanarak, dolgu çalışmalarına başlandı. Projemiz çok hızlı devam ediyor.''
 
Havalimanı içinde serbest bölge alanı oluşturulacak 
 
Güzel, proje kapsamında havaalanı içinde serbest bölge de oluşturulacağını, bu bölgenin 600 dönüme inşa edileceğini bildirdi.
 
Serbest bölgenin, Adana ve Mersin'de ticari faaliyette bulunan firmalara önemli katkı sağlayacağına dikkati çeken Güzel, "Serbest bölge, tarım ve sanayide önemli noktada olan yöreden yurtdışına ihraç edilecek veya buraya ithal edilecek ürünlerin dolaşımını da hızlandıracak" dedi.
 
Proje kapsamında karayolu ve demiryolu bağlantısıyla yolcuların havalimanına kolay ulaşımlarının sağlanacağını da vurgulayan Güzel, şöyle devam etti:
 
''Adana ile Mersin arasındaki D-400 karayoluna havalimanından direkt bağlantı sağlanacak. Yine karayolu ile birlikte gelecek demiryolu hattı da projenin kapsamı içerisinde. Böylece Adana'dan veya Mersin'den çıkan yolcular rahatlıkla havalimanına ulaşabilecek. Hatta demiryolu ile terminal binasının içine inerek uçaklarına geçebilecekler. Bu çok önemli bir avantaj. Proje, bu avantajıyla hava, kara ve demiryollarının birleştiği önemli bir proje haline dönüştü.''
 
Projenin detayları
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2023 hedefleri arasında yer alan iki havaalanından biri olarak planlanan Çukurova Bölgesel Havalimanı, ilk aşamada yıllık 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Havalimanının kapasitesinin daha sonra 30 milyona çıkarılması hedefleniyor.
 
İhaleyi kazanan firma, proje kapsamında, pist, ihtiyaç halinde pist olarak da kullanılabilecek paralel taksi yolu, emniyet sahaları ve onların sonunda RESA sahaları, apron, özel hangarlar bölgesi apronu, kargo terminal apronu, yer hizmet araçları park alanı, iç ve dış hatlar terminal binası, havaalanı oteli, otopark ve bağlantı yolları, VIP ve CIP binaları, kule, kaza yangın istasyonu binası, genel hizmetler-özel hizmetler araç garajı, kara araçları akaryakıt ikmal tesisleri, su deposu, ısı ve güç merkezi, kargo terminali, havaalanı giriş kontrol noktası, apron bariyer binası, çöp toplama ve ayıklama merkezi, regülatör binaları, çevre güvenlik yolu ile sistem ve tesisler ile uçak yakıt hidrant sistemini yapacak.
 
Kamulaştırılan 8 milyon metrekareye inşa edilecek havalimanı, yer teslimi yapıldıktan sonra 36 ayda inşaat çalışmalarını tamamlayacak firma tarafından işletilecek. İşletme süresi bittikten sonra havalimanının işletmesi için yeniden ihale düzenlenecek.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI