Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı teşvik paketi Amerikan devi GE'yi yatırıma getiriyor. Şirket haziranda tıbbi cihaz, elektrik, uçak motoru ve lokomotif üretimiyle ilgili yatırımlarını açıklayacak. Yatırımlar cari açığı düşürecek.GE'nin yatırım kararı aldığı sektörler Türkiye için stratejik öneme sahip.
Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Cumhuriyet tarihinin en büyük teşvik paketinin ardından yatırımlar, Türkiye'ye akmaya başladı. Dünya devi General Electric (GE) Türkiye'de tamamı cari açığı azaltacak stratejik yatırımlar kapsamında olan 4 ayaklı yatırım kararı aldı.
TEŞVİKİN ETKİSİ BÜYÜK
Türkiye'de uçak motoru ve lokomotif üretmeyi hedefleyen şirket, büyük cari açık verilen tıbbi cihaz ve enerji sektöründe de önemli yatırımlara imza atacak. GE'nin Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Bölge Başkanı Nabil Habayeb ile görüştüğünü anlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Daha önce ocak ayında bir görüşme yapmıştık. Türkiye'de yatırım kararı aldıklarını bildirdiler. Haziran ayında kararlarını resmi olarak açıklayacaklar. Açıklamayı, Türkiye'ye gelecek CEO yardımcısı yapacak" dedi. GE'nin bölgedeki operasyonlarını Türkiye'den yönetme kararı aldığını söyleyen Ergün, GE'nin yatırımların yanı sıra Türkiye'de Ar-Ge merkezi kuracağını, ayrıca ekipman üretiminde Türkiye'den yan sanayi alımlarını artıracaklarının altını çizdi. Türkiye'de yatırım kararı almalarında yeni açıklanan teşviklerinin büyük etkisi olduğunu anlatan Ergün, " Düşündükleri yatırımların hepsi de stratejik yatırımlar kapsamında yer alıyor" değerlendirmesi yaptı.
GE'NİN YATIRIMLARI
* LOKOMOTİF: GE'nin yatırım kararı aldığı sektörler Türkiye için stratejik öneme sahip. Türkiye'nin 10 bin kilometrelik hızlı tren hattı ve yenilediği tren yolları düşünüldüğünde lokomotif üretimi Türkiye için büyük öneme sahip.
* UÇAK MOTORU: Tusaş Motor Sanayii (TEI) ile yaptığı ortaklıkla Türk uçak motor sanayisinin temelini oluşturan şirket yeni yatırımıyla yerli uçak üretimini hedefliyor. Türkiye'de uçak sanayisinin gelişimine yönelik büyük adım atılmış olacak.
* SAĞLIĞA NEŞTER: Türkiye'de kullanılan tıbbı cihazların yüzde 85'i ithal ediliyor. Bu da yıllık 1.5 milyar dolarlık fatura anlamına geliyor. Bu nedenle GE'nin yatırımı stratejik öneme sahip.
* AR-GE MERKEZİ: GE, yeni model tasarımlarını Türk mühendislerle yapacak.
* ALIM ARTACAK: GE, üretimlerinde Türk yan sanayiden yaptığı alımları artıracak. Böylelikle üretimde yerli payını artırmış olacak.
GE, TÜRKİYE'NİN İLK YABANCI SANAYİCİSİ
ENerji, sağlık hizmetleri, taşımacılık ve altyapı alanlarında yatırımları olan GE teknoloji, hizmet ve finans şirketi olarak tanımlanıyor. 100'den fazla ülkede faaliyet gösteren şirket yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağlıyor. Garanti Bankası'nda sahip olduğu yüzde 18.6 hisseyi İspanyol bankası BBVA'ya 3.78 milyar dolar karşılığında satan şirket, enerji alanında birçok yatırıma imza attı.
Sabah