Kuveyt’in en kapsamlı gayrimenkul fuarı Kuveyt Gayrimenkul Fuarı, INREMA ve Ayn Group ortaklığıyla Expocity tarafından 16-18 Aralık tarihleri arasında Kuveyt’te gerçekleştirilecek. Fuarın onur ülkesi ilk kez Türkiye olarak belirlendi. Bu yıl 11’incisi düzenlenen Kuveyt Gayrimenkul Fuarı’na, Türkiye’den çok sayıda firma katılıyor.
BASIN TOPLANTISINI İZLEMEK İÇİN RESMİ TIKLAYINIZ
Büyükelçiliğin himayesinde
Kuveyt’te her yıl iki kez Expocity firması tarafından gerçekleştirilen Kuveyt Gayrimenkul Fuarı, 16-17-18 Aralık tarihleri arasında ilk defa “Onur Ülke Türkiye” teması ile hayata geçiyor. 11’incisi düzenlenen fuarda, gayrimenkul işbirlikleri gerçekleştiren INREMA ve Dubai merkezli AYN Group aracılığıyla Türkiye’den de 18 firma katılacak. Kuveyt Türk Büyükelçiliği’nin himayesinde düzenlenecek fuarda, yabancıya mülk satışını sağlayan ‘Mütekabiliyet Yasası’ ön plana çıkacak. Proje işbirlikçileri ve Türk firmaları, yasanın sağladığı avantajları yabancı yatırımcılara anlatacak.
“Ertelenme sebebi resmi prosedürler”
Türkiye’ye yatırımcı çekmek üzere organizasyonlar düzenleyen INREMA’nın Genel Koordinatörü Gökhan İlgar, Kuveyt’te doğrudan bir fuar gerçekleştirmektense, ülkenin en başarılı ve köklü gayrimenkul fuarının paydaşı olmanın daha verimli sonuçlar doğuracağına inanarak, gerekli fizibilite çalışmalarını gerçekleştirdiklerini dile getirdi. İlgar “Bu fuar aslında daha önce gerçekleştirilecekti. Ancak Kuveyt hükümetinin bazı yasal düzenlemeleri oldu. Örneğin en az bir ay önceden firmaların durumunu belirleyen bazı belgeleri istiyorlar. Bu sefer bir hafta kala istediler, yetişmedi. Bundan dolayı da Aralık ayına kaldı” diye konuştu.
“Kuveyt’te çok sayıda aktivite düzenleniyor”
Kuveyt’te son yıllarda gayrimenkul konusunda pek çok fuar ve seminer gibi etkinliklerin düzenlendiğini belirten İlgar; “Tüm fuarlar içerisinde, Expocity şirketinin Kuveyt'in en prestijli mekanı olan The Regency Otel Sergi Salonu'nda düzenli olarak gerçekleştirdiği Kuveyt Gayrimenkul Fuarı'nın, önemli başarılar elde eden bir fuar olduğunu gözlemledik. Fuara katılan Türk Firmaları ile görüştük ve memnuniyetlerini yerinde tespit ettik. Hatta fuar ile ilgili bilgileri, Kuveyt Ticaret Müşavirliği ve Büyükelçiliğimiz ile paylaşarak onların da olumlu görüşlerini aldık” dedi.
Fuarda sıcak satış yapılacak
Fuarın her iki ülke arasında önemli iş bağlantılarının gerçekleşmesine zemin hazırlayacağını belirten İlgar; “Altı ayda bir düzenlenen ve 7 binden fazla katılımcıyı ağırlayan fuara, Körfez Ülkeleri’nden çok sayıda yatırımcı ve firma katılıyor. Kuveyt Gayrimenkul Fuarı, benzer fuarlardan farklı olarak sıcak satış imkanı da sunuyor. Türk firmaları da kurdukları stantlarda projelerinden anında satış yapabilecekler” diye konuştu.
“Birçok şehri yakından tanıyorlar”
Toplantıda Kuveyt hakkında da bilgi veren İlgar, “Kuveyt küçük bir ülke. 2,7 milyon nüfusu var. Dünya petrol rezervinin yüzde 10’unu tek başına üretiyor ve bu gelirin üçte birini her yıl halka dağıtıyorlar. Dolayısıyla kişi başına düşen milli gelirleri oldukça yüksek. Yaklaşık 60 bin dolar. Ayrıca eğitim seviyesi de son derece yüksek. Türkiye’yi de oldukça yakından tanıyorlar. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerimizden başka Trabzon, Sapanca, Kuşadası ve Bodrum gibi şehirlerimizi de ismen biliyorlar. Fuarla ilgili Kuveyt televizyonlarında dönen reklam filmlerinde dahi bu şehirlerimizin isimleri zikrediliyor” dedi.
“Savaş endişesiyle hareket ediyorlar”
Kuveyt halkının Körfez Savaşı’ndan bu yana her an ülkelerinde bir savaş ya da benzeri bir olumsuzluk yaşanabileceği kaygısıyla yaşadığını dile getiren İlgar, “Bundan dolayı ‘Kuveyt’te işler karışırsa nereye gidebiliriz’ diye düşünerek hareket ediyorlar ve yatırımlarını genelde dışarı yapıyorlar. Bunu Kuveyt hükümeti de enflasyon olmaması gibi düşüncelerle destekliyor. Yurt dışında da özellikle gayrimenkul yatırımlarını yaptıkları üç ülke İngiltere, Türkiye ve Amerika kıtası ülkeleri. Bu bizim için büyük avantaj” ifadelerini kullandı.
“Bu pazarı kaçırırsak yazık olur”
Dünya üzerindeki gayrimenkul pazarının yaklaşık 1 trilyon dolar olduğunu, bunun dörtte birinin Körfez ve Arap dünyası ülkelerinde bulunfuğunu belirten INREMA Pazarlama Müdürü Mustafa Kılıç ise “Genelde Körfez ülkeleri, özelde ise Kuveyt bizim için çok büyük bir pazar. Türkiye’deki şehirleri ismen tanıyan, ülkemizi çok seven ve her proje için en az bizim kadar heyecan duyan insanlarla bezeli böyle bir pazarı başka bir ülkeye kaptırırsak çok yazık olur. Bu insanlar diğer turistlerden farklı olarak gittikleri yerde perakendeyi de hareketlendiriyor. Yani harcama yapıyor. Modern hayatla gelenekselliği birleştirdikleri için çok yadırganmıyorlar da Türkiye’de. Böyle bir pazarı başka bir ülkeye kaptırırsak gerçekten çok yazık olur” dedi.