Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İSMEP kapsamında yıkıp yeniden yapılacak.
İl Özel İdaresi'nden yapılan açıklamaya göre, 876 yataklı genel hizmet hastanesi olarak planlanan yeni hastanenin tüm odaları Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan nitelikli hasta yatağı tanımına uygun olarak içinde tuvaleti, banyosu, en fazla iki hasta yatağı, televizyonu, telefonu, yemek masası, etajeri ve yatılabilen refakatçi koltuğu bulunacak şekilde yapılacak.
SİSMİK YALITIMLI OLACAK
Servisteki hasta odalarının yarısı tek, yarısı çift kişilik olarak planlanırken hem tek, hem de çift kişilik tüm hasta odaları yaklaşık 35 metrekare olacak. Tek kişilik odalar, acil durumlarda çift kişilik olarak da kullanılabilecek ve hastane kapasitesi 1315 yatağa kadar yükseltilebilecek.
Yeni hastane, olası bir depremin hemen ardından kesintisiz servis verebilecek şekilde sismik yalıtımlı olarak yapılacak.
Hastanede kapalı yer altı otoparkları planlanmak suretiyle geniş yeşil alanlar bırakılacak, bu alanlar aynı zamanda afet ve acil durumlarda toplanma merkezi işlevi de görecek.
İki aşamada yapılacak yeni hastane, mevcut hastanenin işleyişini kesintiye uğratmadan inşa edilecek. Enerji tasarruf sistemleriyle donatılacak hastane, tri-jenerasyon merkezi ile kendi elektriğinin önemli bir kısmını doğalgazdan üretebilecek.
Açığa çıkan ısı enerjisi ile de hastanenin ısıtılması ve soğutulması sağlanarak işletme maliyetleri asgari düzeyde tutulacak.
1 MİLYON 550 BİN HASTAYA HİZMET VERECEK
Mevcut toplam kapalı alanı 55 bin metrekare olan hastanenin, toplam kapalı alanı 235 bin metrekare olarak yeniden yapılması planlanıyor. Acil durumlarda ihtiyaca cevap verebilmek amacıyla mevcutta 1300 metrekare olan acil servis alanı 10 bin metrekareye çıkarılacak.
Toplam ameliyathane sayısı ise mevcut hastanede 17 iken yeni hastanede 28 olacak.
Hastane tamamlandığında yıllık 1 milyon 500 bin ayakta ve 50 bin yatan hastaya hizmet verilmesi planlanıyor.
İPKB, ihale süreci tamamlandıktan sonra yüklenici firmayla bu yıl ekim-kasım aylarında sözleşme imzalamayı ve inşaat sürecini de hemen başlatmayı hedefliyor.