2013 yılında belediyeler açısından kentsel dönüşüm süreci ve 2014 de yapılması planlanan projeler ile 2014 Yılında Gayrimenkul ve İnşaat Sektörü’nün kentsel dönüşüm planları, kentsel dönüşüme sektörel bakış açıları ve 2014 yılı hedefleri ,Sektörel Sivil Toplum Kuruluşlarının 2014 kentsel dönüşüm hedefleri,Kentsel dönüşüm sürecinde İnşaat Malzemeleri Sektörü ve 2014 yılı hedefleri kongrenin konu başlıklarını oluşturdu.
Zirvede Konuşan İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu”Körfez depremi ve arkasından gelen Van depremi ardından Türkiye’nin bu çürük yapı stokları ile yaşayamayacağını gördük.Türkiye’de 22 milyon yapı stoğunun 7 milyonunu ilgilendiren 15-20 yıl devam edecek kentsel dönüşüm hamlesi başlamış oldu."dedi.Türkiye’deki çürük yapı stoğunun nedenlerini anlatan Tellioğlu “Türk müteahhitleri dünyada 2. olmasına rağmen Türkiye’deki yapı kalitesinin ortalamasına bakıldığında maalesef Türkiye dünyada en kaliteli en iyi planlanmış ikinci ülke diyemiyoruz.Çünkü dünyadaki meslektaşlarımız uluslararası yeterlilik standartlarına göre çalışmakta onun için başarılı olmakta.Ama aynı meslektaşlarımız alt yapısı olmayan ,üst yapısı olmayan,belediyelerin farklı farklı yorumlarının olduğu ,kendi yeterliliği yanında yetersiz meslektaşlarla çalışmaktadırlar “dedi
Müteahhitlik sertifikası yolda
Müteahhitlerin adına Türk Ticaret Kanununda meslek tanımı yapılmalı diyen Tellioğlu müteahhitler odasının da bir an önce kurulması gerektiğini ifade etti.Konuşmasında Müteahhitlik sertifikası üzerine çalışma yaptıklarını açıklayan Tellioğlu müteahhitlik sertifikası yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.Sektörü disipline edecek iyi bir gelişmedir.Bakanlığımız da uygun görürse mecbur tutulması yoluna da gidilecektir” dedi.
Muhammet Balta'nın konuşması tepkilere neden oldu
Ardından kürsüye çıkan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta konuşmasında uluslararası başarılarından dolayı Türk müteahhitlerine teşekkür etti. Muhammet Balta Sayın Başkanımız “Türkiye'de Kentsel dönüşümü yapmak zorundayız.Siyasi hayatıma da mal olsa dönüşümü yapacağız” sözünü talimat kabul edip o dönemki Bakanımız sayın Erdoğan Bayraktar ve ekip olarak bizler 6306 sayılı Afet riskli alanlar ile ilgili kentsel dönüşüm yasasını çıkardık.Hemen hemen her toplantıya katılmaya çalışıyoruz.Bu işe vatandaşımızı teşvik etmek ,yönlendirmek belediyelerimize yardımcı olmak desteklemek amacıyla bazı destekler veriyoruz.Kredi,kira nakliye gibi destekler veriyoruz.Türkiye’de gelişmeleri engellemek isteyen küresel güçler ve uzantıları var Türkiye'de. 11-12 yıllık süre içerisinde Türkiye'de çok önemli yatırımlar oldu.Eğer biz İstanbul'da Kanal İstanbul denen bir projeyi düşünüyorsak, bunu engellemek isteyen insanların kimler olduğuna iyi bakmak lazım. Eğer 3. havaalanını, 3. köprüyü yapan insanları, firmaları kara listeye alıp da, onları karalayıp da, onların sicillerini bozmak isteyen insanlar kimse, onlara da bir bakmak lazım. Arkadaşlar, sizlerden bir kardeşiniz olarak şunu söylemek isterim; sloganlarla bu memlekette bir şeyler yaptığını zannetmeye çalışan insanlar, 10. Yıl Marşı'na takılıp kalan insanlar, 'Ana yurdu dört baştan ördük' falan diyen insanlar bu memlekette bir tren rayı bile bir yerlere döşememişler. Ama 11-12 yıllık süreç içerisinde Türkiye'de yapılanlar belli" sözleri üzerine salondan tepkiler başladı.
Özür diledi ama fayda vermedi
Zirveye katılan İzleyicilerin bir kısmı tepki göstererek salonu terk etti. Bu tepki üzerine Bakan Yardımcısı Balta, tepki gösterenleri durdurmak isteyerek, "Durun arkadaşlar" diye seslendi.”Değerli arkadaşlar lütfen özür diliyorum ,kusura bakmayın.Hiç üzülmeyin Cumhuriyetin marşına biz de saygılıyız .Ben sadece hükümetin icraatlarından bahsediyorum”dedi. Ancak, tepki gösterenler salona dönmedi.
Balta da, "Çıkan arkadaşlarıma da teşekkür etmek istiyorum. Demokrasilerde eğer karşı fikirler de varsa, bizim sakin, duyarlı olmamız lazım. Onlara da saygı göstermemiz lazım" diyerek sözlerini tamamladı.
KONGREYİ İZLEMEK İÇİN RESMİ TIKLAYINIZ
Management Plus Danışmanlık ve Eğitim tarafından organize edilen kamudan ve özel sektörden, üniversitelerden çok değerli konuşmacıların katıldığı kongrede; Türkiye’ de ki tüm şehirlerde ve İstanbul’ da kentsel dönüşüm süreci içerisinde yapılması gerekenler, kentsel dönüşüm de karşılaşılacak zorluklar ve nasıl aşılacağı, kentsel dönüşümün ülke ekonomisine getireceği katkılar, kentsel dönüşümün finansal ve ekonomik boyutları, inşaat malzemeleri sektörüne düşen görevler, arsa sahiplerine ve kat maliklerine düşen görevler, parsel birleştirme ve emsal artışı gibi çok önemli ve kamuoyundan her kesimi ilgilendiren kongre de, tüm bu sorulara yanıtlar arandı.