Hazırladığı 3 aylık ve yıllık raporlarla hem ekonominin hem de gayrimenkul sektörünün nabzını tutan Cushman&Wakefield, yayımladığı 4’üncü çeyrek raporunda, ekonomideki yavaşlamanın 2014 ortasında yerini yeniden büyümeye bırakacağını öngördü.
Gayrimenkul’un her alanında müşterilerine stratejik hizmet sunan dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman & Wakefield, 2013 yılına ait son çeyrek raporunu yayımladı.
Ekonomi, ofis, perakende ile sanayi ve lojistik pazarı olmak üzere 4 başlık altında değerlendirmelerde bulunan Cushman&Wakefield analistleri, 2014’ün ilk yarısında, yüksek enflasyon, düşük kredi kullanımı ve yavaşlamış istihdam pazarından dolayı tüketimde azalma olsa da uzun vadede ekonominin güçlü bir görünüm sergileyeceğini öngördü. Raporda, tüketim hızının yavaşlamasının, ülkenin yüksek dış ticaret açığının azalmasına katkı sağlayacağı görüşüne de yer verildi.
Rapora göre; ekonomik büyümedeki mevcut yavaşlama, 2014 yılının ortalarında sona ererek yerini büyümeye bırakacak. Bununla birlikte, zayıf Türk Lirası ve artan yurtdışı talebinden fayda sağlanacağını da öngören Cushman&Wakefield analistleri, ihracatın bu yıl ki ekonomik büyümenin ana dinamiği olmasını öngörüyor.
Ofis kiralamaları yılın ilk yarısında hız kazanacak
Raporun ofis pazarı bölümünde, geçtiğimiz yıl ertelenen işlemler ve piyasada büyüyen şirketlerin ofis ihtiyaçları nedeniyle 2014 yılının ilk yarısında kiralamalarının ivme kazanması öngörülüyor. İstanbul Türkiye’nin ana ofis pazarı olmaya devam etse de, Ankara ve İzmir’e de ilginin artması bekleniyor.
Raporda, 2013’ün son çeyreğinde İstanbul’da yaklaşık 97 bin m2 yeni ofis alanının arza eklendiği yer alıyor. Bu alanın yüzde 45’i, Levent, Maslak, Gayrettepe, Esentepe ve Zincirlikuyu hattında bulunuyor.
Perakende yılı iyi kapattı; AVM ciroları 20 milyar Avro’ya ulaştı
Yılın son çeyreğinde 2012’nin aynı dönemine göre Türkiye genelinde daha fazla mağaza açıldığı belirtilen raporda, 2014’te hem alışveriş merkezlerinin hem de cadde mağazalarının uluslararası perakendeciler için cazibesini korumaya devam edeceği vurgulandı.
Raporun dikkat çekici bir diğer öngörüsü de perakendecilerin yılı iyi kapattığı yönünde. Yılbaşı nedeniyle düzenlenen indirim kampanyalarının etkisiyle, tüketim harcamalarının yılsonunda arttığı tahmin ediliyor. Türkiye Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği’ne göre de 2013 yılında alışveriş merkezlerindeki yıllık toplam cironun yaklaşık 20 milyar €’ya ulaşması bekleniyor.
Sanayi ve lojistik pazarı 2014’te büyüyebilir
Nitelikli ve gayirmenkul yatırımcısı için uygun ürün eksikliği nedeniyle kurumsal yatırımcılar sanayi sektöründen uzak durup, çoğu zaman ofis ve perakendeye odaklansalar da 2014 yılı için ekonomik büyüme beklentisi, canlı ticaret ve tüketici güveninin sanayi sektörüne olumlu bir etki yapması yönünde.