25 Kasım 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerBoşanma halinde gayrimenkul paylaşımı nasıl olur?

Boşanma halinde gayrimenkul paylaşımı nasıl olur?

Evlilik boşanma ile sona ermesiyle birlikte, eşler arasında çözümlenmesi gereken konulardan biri de evlilik birliği içinde edinilen gayrimenkullerdir.

“Rızai şekilde”

Taraflar arasındaki boşanma sürecinde anlaşmalı boşanmaya razı oldukları takdirde aralarında protokol düzenleyerek mahkemeye sunarlar ve bu protokolde aralarındaki anlaşma gereğinde gayrimenkul paylaşımında uzlaştıkları şekilde pay ederek rızai şekilde paylaşmayı neticelendirebilirler.

“Çekişmeli boşanma”

Ancak sorunlu ve paylaşıma rıza göstermeyen taraf var ise o zaman çekişmeli boşanma davası söz konusu olur. Bu boşanma şeklinde ise boşanma ve sonuçları hakkındaki tüm kararlar, mahkeme tarafından verilir.

“Borçlarda kapsam içinde”

Ocak 2002’den sonra ve evlilik birliği süresince edinilmiş ancak tek kişi adına kayıtlı görünen gayrimenkul ve diğer mal varlıkları ortak mal olarak nitelendirilir. Bu konuda sadece gayrimenkuller değil, ekonomik değeri olan tüm varlıklar (menkuller, banka mevduatları, altın ve hisse senetleri vs.)  maddi değeri olan her şey ile evlilik birliği içindeki borçlarda kapsam içindedir.

Çekişmeli boşanma halinde mahkeme, gayrimenkulleri ikiye bölerek pay ederek tapuya tescilini isteyemez. Ancak mahkeme bilirkişinin değer tespiti yaptığı fiyatlandırma üzerinden gayrimenkulün piyasa değerinin yarısı kadar tutarını üzerine tapuda adına kaydı olmayan tarafa ödenmesine karar verir.

“Uzlaşmaya varmada fayda var”

Boşanmalarda gayrimenkul paylaşımı esnasında uzlaşmaya varılmasında fayda olacağı görülmektedir.

Ata Süzan – Gayrimenkul Danışmanı

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI