Dış Cephe Isı Yalıtımı'nda lider marka Blue'Safe Mavi Kale, tüm performans testlerinden başarılı sonuçlar alarak Avrupa Birliği Teknik Organizasyonu'nun ETAG 004 belgesini almaya hak kazandı.
EOTA(European Organisation Teknik Approvals) tarafından yayınlanan ETAG 004 standardı, dış cephe mantolama ve ısı yalıtım sistemleri için Avrupa sınırları içinde zorunlu bir değerlendirme ve kalite sistemidir. Ürün veya ürün grupları belirli bir dönem (Isı yalıtım sistemleri için 30 yıl) yaşlandırma testlerine tabi tutularak, bu dönem içinde aşırı soğuk ve sıcaklarda, rüzgâr ve yağmur gibi çevresel etmenlere karşı dirençleri ölçülür. Bu testleri başarılı geçen sistemlere EOTA tarafınca ETAG 004 belgesi verilir.
Isı yalıtım sistemlerini 30 yıl yaşlandırma testlerine tabi tutarak, bu dönem içinde aşırı soğuk ve sıcaklarda, rüzgâr ve yağmur gibi çevresel etmenlere karşı dirençleri ölçülür. Bu testleri başarılı geçen sistemlere EOTA tarafınca ETAG 004 belgesi verilir. Önümüzdeki dönemler de Avrupa Birliği uyum yasaları gereğince Türkiye’de de uygulanması zorunlu hale gelecek olan sistemle, her binanın bir ısı kimliğine sahip olma şartı istenecek ve bu sistem sayesinde binalarda mantolama ve ısı yalıtımı konusunda standartlar yakalanmış olacak.
Alınan bu belge ile Blue’Safe Mavi Kale Isı Yalıtım Sistem ve bileşenlerinin kalitesi Avrupa Birliği Teknik Organizasyonu olan EOTA tarafından da belgelenmiştir. Bu şekilde Avrupa Birliği sınırları içinde hiçbir yasal ve teknik engele takılmadan Blue’Safe Mavi Kale Isı yalıtım ürünleri CE işaretini de kullanarak dolaşabilecek ve tüm ihalelere teknik olarak katılabilme şansını elde etmiş olacaktır.
Ayrıca, ETAG 004 belgeli ürün sistemlerini kullanan binalarda, ETAG 004 belgesi sayesinde kimlik problemi olmayacak ve sorunsuz bir denetim süreci yaşayacaktır.
Enerji Performans Yönetmeliğine göre bundan böyle her yapının enerji performansının ölçülmesi ve enerji kimlik belgesinin hazırlanması gerekiyor. Enerji Kimlik Belgesi, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma-soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içerecek ve konutları aynen beyaz eşyalarda olduğu gibi A’ dan G’ ye kadar sınıflandıracaktır. Uygulama ilk etapta yeni binalar için zorunlu olmakla birlikte mevcut binalarında 2 Mayıs 2017 tarihine kadar enerji kimlik belgesi alması gerekiyor. Yönetmeliğin uygulanmasıyla binalarda ısıtma-soğutma amaçlı enerji tüketiminin ortalama %50, karbondioksit salımının da %3-%4 gibi bir oranda azaltılmasının öngörülmektedir. Enerji kimlik belgesinin zorunlu hale gelmesi en başta ısı yalıtımını zorunlu kılmaktadır.
Bu nedenle hem varolan yapı stoğunun hem de yeni binaların yalıtımın da aranması gereken özelliklerin en başında ETAG 004 belgesi gelmektedir.