18 Kasım 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden Haberler150 kamu binasının yıkımı için başvuru yapıldı

150 kamu binasının yıkımı için başvuru yapıldı

400 milyar dolarlık kentsel dönüşümde yasal sürecin tamamlanmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yıkım talepleri gelmeye başladı.

"Yaşam dönüşümdür" sloganıyla 8 milyon konutun elden geçirilmesi planlanıyor. 150 kamu binası için bakanlıklardan, bin 600 özel mülkiyet binası için de belediyelerden yıkım başvurusu yapıldı. Milli Eğitim, Sağlık, İçişleri, Milli Savunma, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Gençlik ve Spor ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıkları   Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na  riskli binalarını tespit etti. En fazla riskli binaya Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın sahip olduğu ortaya çıktı. Eylülde yıkımlar başlayacak. Bu kapsamda Kahramanmaraş'taki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı lojmanları ile Van 15. Tapu ve Kadastro bölge müdürlüğüne bağlı Hakkâri'deki hizmet binası da yıkılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşı bilgilendirmek amacıyla ev sahiplerinin ayağına giderken, yıkım için uygulanacak teknikleri de belirledi. Her yerde aynı teknikle yıkım olmayacak. Bakanlık kentsel dönüşümde patlatma, yıkım makineleri ile yıkma ya da el yöntemiyle yıkma gibi teknikleri uygulayacak. Bakanlık ayrıca yıkımı yeni teknoloji aletleri ile de gerçekleştirecek.

Afet riski altındaki alanların kentsel dönüşüme tabi tutulması amacıyla kamu kurumları ve mahalli idarelerden yıkım talepleri geliyor. Bakanlığa bugüne kadar en fazla yıkım talebi bin 500 ile Nevşehir'den geldi. Bakanlığa İstanbul, Bitlis, Düzce, Trabzon, Adıyaman, Ankara gibi belediyelerden de talepler var. Kentsel dönüşüm hazırlıkları devam ederken 33 tane yıkım firması da hazırladıkları yıkım teknikleri, makine parkları, teknik elemanların yeterliliğini içeren tanıtım dosyalarını bakanlığa iletti. Bakanlık yapacağı değerlendirmeler sonucunda hangi firmaların yıkımı gerçekleştireceğini belirleyecek. Dönüşüm sonrasında inşaat atıklarının geri kazanılması için Almanya, Hollanda ve ABD gibi ülkelerin teknolojileri inceleniyor. Sıfır atık projesini hayata geçirmek isteyen bakanlık, geri dönüşüm için komisyon kurdu. Bakanlık, inşaat atıklarını geri dönüştürmek için üniversitelerden de destek isteyecek.

14 milyon bina incelenecek

Kentsel dönüşüm çalışması riskli alanlarda ve riskli alan haricindeki riskli yapılarda olmak üzere iki koldan yürütülecek. Öncelikle riskli alanlar tespit edilecek. Riskli alanlar can ve mal kaybına yol açma ihtimali yüksek olan yerler olarak belirlenecek. Belediyeler ve il özel idareleri, belirledikleri alanlara ait taleplerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bildirecek. Bakanlık gerekli incelemelerin ardından talepleri Bakanlar Kurulu'na sunacak. Bakanlar Kurulu onayladıktan sonra talepler Resmî Gazete'de yayımlanacak. Tespit edilen riskli alanlardaki yapılar, yapı denetim firmaları, üniversiteler, belediye laboratuvarlarınca incelemeye alınacak. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile önümüzdeki 20 yıl içinde 14 milyon binanın kontrolden geçirilmesi planlanıyor.

ZAMAN

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI