27 Kasım 2024 Çarşamba
Ana SayfaKonut ProjeleriBelediyeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan imar yetkisi talep etti.

Belediyeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan imar yetkisi talep etti.

Türkiye'nin birçok ilinde ilçe belediyeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan imar yetkisi talep etti.

 

Sınırlı yetki verilmesi durumunda dönüa hızlı olacaına da dikkat çekildi.

Kentsel dönüşümün ramazandan sonra Türkiye genelinde başlayacak olması başta İstanbul olmak üzere tüm büyükşehir ve ilçe belediyelerinde hareketliliği hızlandırdı. Türkiye genelinde birçok belediye dönüşümün sağlıklı yapılabilmesi için kendilerine de imar konusunda yetki verilmesini talep etti. Görüşlerine başvurduğumuz İstanbul, İzmir, Bursa ve Kocaeli'nde ilçe belediyelerinin başkanları ile görüşmeler gerçekleştirdik. Birçok belediye başkanı bakanlıktan genelge beklediklerini belirtti ve sistemin hızlı işlemesi için imar yetkisinin kendilerine verilmesini talep etti.



Sınırla getirilebilir



Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, belediye olarak dünya bankasından kredi kullanarak ilçedeki tüm binaların ölçümlerini yaptırdıklarını, ilgili dosyayı Büyükşehir Belediyesi yetkililerine sunduklarını söyledi. Erzen, "Dönüşümde en güzel metot ilçe belediyelerine de imar yetkisi verilmesi olacaktır. Yetki belli bir sınırlama ile verilebilir ve Büyükşehir ile bakanlığın kontrolü dâhilinde denetlenir" dedi.



Kaçak katlar sorun



Türkiye'nin birçok ilçesinde kaçak katların olduğuna da dikkat çeken ilçe belediye başkanları bu konuda da bir an önce yönetmeliklerin çıkması gerektiği üzerinde durdu. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, "İlçe belediyelerine sınırlı yetki verilmeli. Kaçak kat konusunda da yol haritasının bir an önce belediyelere iletilmesi gerekiyor" dedi.



Yönetmelik bekleniyor



Belediyeler riskli yapıların tespitinde uygulanacak yöntem ve metotlar için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı''nın hazırlayacağı yönetmeliği bekliyor. Yönetmelik oluşmadığı için adım atmakta zorlandıklarını belirten Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, "Bakanlık tarafından riskli binaların tespiti yapıldı. Vatandaş belediyeyi arayarak binasının ada ve parselini bildirmesi durumunda binasının riskli olup olmadığını öğrenebilir. Ancak bizde de kaçak kat sorunu bulunuyor. Bu nedenle yönetmeliğin çıkmasını bekliyoruz" dedi.



Master plan öne çıkıyor



Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da iyi bir fizibilitenin belediyeleri dönüşümde başarıya götüreceğine dikkat çekerek, "Zaten bakanlık araştırmasını iyi yapan, nerede dönüşüme ihtiyaç var bilgisini ortaya koyan ve dönüşüm için gerekli olan istekleri sıralayıp dosya halinde sunan belediyelere imar konusunda da sorun çıkarmayacaktır. Bu nedenle biz belediye olarak master plan oluşturduk ve dönüşümü ilçemizde 8 ayda tamamlamayı planlıyoruz" bilgisini aktardı.  



TOKİ ile konut yapacak



Aliağa'nın mevcut yapı stoğunun büyük bölümünün 1996'dan eski olduğunu belirten Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz şöyle konuştu, "Aliağa merkezde 6755 bina, 30 bin 114 bağımsız bina bulunuyor. Aliağa Belediyesi olarak kentimizin planlı, güvenli, çağdaş bir kente dönüşmesi için 3 yıldır çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki aylarda TOKİ ile 300 konutluk bir projeye başlayacağız" 

Bugün/Emine Acar   

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI