17 Eylül 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerMustafa Tan, emlak vergisi sorularını yanıtladı

Mustafa Tan, emlak vergisi sorularını yanıtladı

2000 yılında dünyanın en büyük vergi, danışmanlık ve denetim şirketlerinden biri olan Fransız Mazars firmasıyla işbirliğine giren Mazars/Denge firmasının ortaklarından Mustafa Tan, vatandaşların emlak vergisi ile ilgili sorularını yanıtladı.

İşte sorular ve cevapları…

Soru: İstanbul’da maliki olduğum arsa belediyece belediye hizmet alanı olarak ayrılmıştır. Ben bu arsaya senelerden beri emlak vergisi ödemekteyim. Söz konusu arsa için vergi ödememem mümkün mü?

Cevap: Emlak Vergisi Kanununun 30’uncu maddesine göre, kanunlar veya diğer kamu düzeni koyan mevzuatla tasarrufu kısıtlanan bina, arsa ve arazinin vergisi, kısıtlamanın devam ettiği süre boyunca 1/10’u oranında tahsil olunur, 9/10’luk kısmı ise tecil edilir. Diğer taraftan, arazi vergisi mükellefiyetinin düzenlendiği Kanunun 19’uncu maddesine göre, tasarrufu yasak edilen arazinin vergisi alınmaz. Öncelikle ilgili belediyeden arazinin durumu hakkında yazı almanız ve kısıtlı emlak vergisinden faydalanmak için belediyeye başvuru yapmanız gerekir.

“Malik olmayan emlak vergisi ödemez”
Soru: Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile projeden satın aldığım gayrimenkul için emlak vergisi mükellefiyetim doğar mı?

Cevap: Gayrimenkul satış sözleşmesi ile gayrimenkulün malik sıfatını kazanmadığınızdan emlak vergisi mükellefiyetiniz doğmaz. Emlak vergisi, bina veya araziler için bina veya arazi sahibi, varsa intifa hakkı sahibi her ikisi de yoksa binaya veya araziye malik gibi tasarruf edenler tarafından ödenir.

“Bina vergisi değer üzerinden hesaplanır”
Soru: Bina vergisini tapuda beyan ettiğimiz satış değeri üzerinden mi ödemem gerekir?

Cevap: Bina vergisi, satış bedeli üzerinden değil, Emlak Vergisi Kanunu’na göre hesaplanan vergi değeri üzerinden ödenir. Vergi değeri gerçek satış bedelinden düşük çıkabildiği gibi yüksek de olabilir.

“Vergi mükellefi binanın sahibidir”
Soru: Sahip olduğum gayrimenkulün intifa hakkını 30 yıllığına kuzenime devrettim. Bu gayrimenkulüm için emlak vergisi ödemem gerekir mi?

Cevap: Binalar için emlak vergisinin mükellefi, binanın sahibi, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya sahip gibi kullanandır. İntifa hakkı sahipliği olduğu durumda, intifa hakkı sahibinin ilgili belediyeye bildirim vermesi ve mükellefiyetini başlatıp vergi ödemesi gerekir.

“İndirimli vergi için konutta oturmanız gerekmiyor”
Soru: Sahibi olduğum bir adet konutta bizzat oturmasam bile indirimli emlak vergisinden faydalanabilir miyim?

Cevap: İndirimli emlak vergisi imkânından faydalanmak için sahip olduğunuz konutta bizzat ikamet etmeniz gerekmiyor. Kanunen aranılan diğer şartları taşıyorsanız, sıfır oranlı indirimli emlak vergisinden faydalanabilirsiniz.

“Bina yıkılırsa arsa vergisi ödenir”
Soru: Binamızı yıkıp, yeniden inşaat yapmak üzere müteahhit şirket ile anlaştık. Binanın yıkımından sonra bina vergisi ödemeye devam etmem gerekir mi?

Cevap: Bir binanın yıkılması Emlak Vergisi Kanunu’na göre vergi değerini tadil eden bir durumdur. Binanızın yıkılması halinde bina vergisi mükellefiyetiniz sona erecek, arsa vergisi mükellefiyetiniz başlayacaktır. Emlak Vergisi Kanunu’na göre, binanızın yıkılıp tamamen kullanılamaz hale geldiği tarihi izleyen yıldan itibaren arsa vergisi mükellefi olmanız ve arsa vergisi ödemeniz gerekir. Arsa vergisi mükellefiyetinizin başlaması için, binanın yıkıldığı yıl içinde, bina yılın son üç ayı içinde yıkılmış ise üç ay içinde ilgili belediyeye arsa vergisi bildirimi verilmelidir.

(Milliyet)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
364 YAZI