Sürdürülebilir şirketlerin başarılarını takdir etmek amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından iki yılda bir düzenlenen Sürdürülebilirlik İçin İnovasyon-Avrupa Birliği Çevre Ödülleri, 18 Haziran 2012, Çarşamba günü İstanbul Hyatt Regency Hotel’de gerçekleştirilen bir törenle sahiplerini buldu.
REC Türkiye ve TÜSİAD’ın ev sahipliğinde düzenlenen ödül törenine, Avrupa Birliği Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean Maurice Ripert, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Şirket İşleri Komisyonu Başkanı Cansen Başaran ve Bölgesel Çevre Merkezi-REC Türkiye Direktörü Dr. Sibel Sezer Eralp’in yanı sıra akademisyenler, kamu ve iş dünyasından çok sayıda üst düzey isim katıldı.
REC Türkiye ve TÜSİAD işbirliğinde düzenlenen Sürdürülebilirlik için İnovasyon-Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye Programı’nda; Yönetim, Ürün ve Süreç olmak üzere üç kategoride ödül verildi.
Yönetim kategorisinin lideri Tofaş
Yönetim kategorisinde, stratejik vizyon sahibi ve sürdürülebilir kalkınmaya yapılan katkıyı sürekli geliştirmeye devam etmek ve kurumsal bir yönetim sistemine sahip olmak en önemli kriterler arasında yer aldı. Yönetim kategorisi kriterleri kapsamında Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş birincilik ödülüne layık görülürken; Akbank, Coca-Cola İçecek A.Ş. ve Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. de finale kalarak ödül almaya hak kazandılar.
Ürün kategorisinde NEUTRALAB’ ödüle layık görüldü
Ürün kategorisinde de inovasyon temelinde çevre dostu yeni bir ürün veya hizmet geliştirilmesi jürinin temel değerlendirme ölçütleri olarak belirlendi. Bu ölçütler ışığında ürün kategorisinde KROS Teknolojik Ürünler A.Ş.’nin Türkiye’de tıbbi sıvı atıkların insan sağlığına ve çevreye zararsız hale getirilmesi konusunda bir ilke imza atan NEUTRALAB cihazı ödüle layık görüldü. Bu kategoride finale kalarak ödül alan diğer şirket ise AGT Ağaç Sanayi A.Ş. oldu.
Süreç kategorisinde TAI-TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay San. A.Ş lider
Süreç kategorisinde ise şirketler yenilikçi bir üretim teknolojisinin geliştirilmesi ve uygulanmasına göre değerlendirildi. TAI- TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay San. A.Ş., şirket sürecinde oluşturduğu yenilikle, tesislerinde proseslerde kullanılan toksik ve kanserojen krom (+6) ve krom içeren atıkların azaltılmasını sağladığı uygulama ile birincilik ödülünü alırken, Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Artema Armatür Grubu da finale kalarak ödül almaya hak kazanan bir başka firma oldu.
AB’nin itibarı en yüksel ödülü
Sürdürülebilirlik için İnovasyon-Avrupa Birliği Çevre Ödülleri töreninde konuşan Bölgesel Çevre Merkezi-REC Türkiye Direktörü Dr. Sibel Sezer Eralp, Avrupa Birliği Çevre Ödüllerinin, Avrupa’nın itibarı en yüksek ödülü olduğunu belirterek, “Ödüller, çevre dostu yönetim anlayışı ile uygulama ve ürünlere öncülük eden şirketlerin başarılarını takdir etmeyi ve diğer kurumların bu anlayışı benimsemelerini teşvik etmeyi amaçlıyor” dedi.
Sadece çevresel değil, kurumsal vatandaşlık değerleri de yönetiliyor
Sibel Sezer Eralp sözlerine şöyle devam etti: “Çevresel yatırımlar için en önemli önyargılardan bir tanesi çevre yönetiminin yüksek maliyetlere neden olduğuna yönelik olan yanlış inanç. Bugün ödül alan şirketlerin incelenmesi gerekiyor. Bakıldığında hepsi çevre yönetimini ve bu çerçevede yapılan uygulama ve yatırımları bir rekabet avantajına dönüştürmede önemli başarı hikayeler yarattığı görülecektir. AB Çevre Ödülleri–Türkiye Programı, işletmelerin sadece çevresel değil aynı zamanda kurumsal vatandaşlık çerçevesinde sosyal değerleri nasıl yönettiğini de ölçümlüyor. Sürdürülebilir kalkınma hedefinde çevresel değerler ancak sosyal ve ekonomik kazanımlar ile beraber değerlendirildiğinde bir anlam ifade ediyor.”
Sürdürülebilir kalkınma ekonomik büyüme sağlıyor
Ödül töreninde konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Şirket İşleri Komisyonu Başkanı Cansen Başaran, çevreyle dost teknolojilerin geliştirilmesi ve düşük karbonlu ekonomiye geçiş konusunda ulusal bir vizyon, politika ve strateji geliştirmede ve uygulamada iş dünyasının kritik bir rol ve öneme sahip olduğunu belirtti.
Cansen Başaran: “Sürdürülebilir kalkınma ilkelerini sektörel politikalar ile entegre eden ülkeler çevre dostu teknolojiler geliştirerek bir yandan azami düzeyde endüstriyel ve ekonomik büyümelerini sağlıyor ve rekabet güçlerini artırıyor. Diğer yandan vatandaşlarının daha sağlıklı ve temiz bir ortamda yaşamasına olanak sağlıyor” dedi.
Türkiye’nin AB üyelik süreci için önemli bir teşvik aracı
REC Türkiye ve TÜSİAD işbirliğinde düzenlenen Sürdürülebilirlik için İnovasyon-Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye Programı kapsamında Türkiye’deki işletmelerde sürdürülebilirlik çalışmalarının yaygınlaştırılması ve inovasyonun teşvik edilmesi amaçlanıyor. Türkiye ise bu sürece 2006 yılından itibaren katılıyor. Ödüller, işletmelerin rekabet ettiği Avrupa pazarında itibarının kurumsallaştırılması için çok önemli fırsatlar sunuyor. Aynı zamanda, önemi ve itibarı açısından Avrupa kamuoyunda bilinirliliği çok yüksek olan bu ödüllerin tam üyelik sürecinde ciddi ve kararlı adımlar atan Türkiye ve Türkiye’deki işletmeler için önemli bir teşvik aracı oluyor.
AB Üyesi 27 ülke, Hırvatistan ve Türkiye’de
Sürdürülebilirlik için İnovasyon-Avrupa Birliği Çevre Ödülleri, şirketlerin sürdürülebilir başarılarını takdir etmek için Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa Birliği'ne üye olan 27 ülke ve üyelik müzakerelerini yürüten Hırvatistan ve Türkiye'de veriliyor. Avrupa’da sürdürülebilirlik için inovasyonun yaygınlaştırılmasını amaçlayan bu girişim, çevre dostu yönetim anlayışı, uygulama ve ürünlere öncülük eden işletmelerin başarılarını takdir etmek ve diğer kurumların bu anlayışı benimsemelerini desteklemek amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından iki yılda bir düzenleniyor.
Ödül almaya hak kazanan şirketler ve yaptıkları çalışmalar şöyle sıralanıyor:
Yönetim Kategorisi
TOFAŞ Türk Otomobil Fab. A.Ş.
7 Adımda Yalın ve Proaktif Çevre Yönetimi
Temel olarak 7 adımda sunulan sürdürülebilirlik ve çevre politikaları şirket yönetim stratejilerine entegre edildi. Çevre- enerji süreç haritası ve çevresel–ekonomik kazanımlar bütünsel olarak iş süreçlerinde etkili bir şekilde uygulandı. Performans iyileştirme noktaları tespit edilmiş ve 2006 yılından bu güne iyileştirmeler, hedefler doğrultusunda artarak devam etti. Tofaş, tüm bu olumlu çalışmaları sonucu yönetim kategorisinde ödül almaya hak kazandı.
AKBANK
Akbank’ta Sürdürülebilirlik Yönetimi
Şirket içindeki faaliyetler bütüncül bir yönetim anlayışıyla benimsenen Sürdürülebilirlik Yönetimi çerçevesinde şekillendirildi. Proje finansmanı kredilerinde ve tedarik zinciri ilişkilerinde gereklilik getirilen çevresel ve sosyal performans kriterleri, kurumsal misyonlarının bir parçası olarak hayata geçirildi. Akbank tarafından desteklenen birçok sosyal sorumluluk projesi de önemli kazanımlar olarak değerlendirildi ve ödüllendirildi.
Coca Cola İçecek A.Ş
2020 Yolunda Sürdürülebilirlik Yönetimi Yaklaşımı
Coca-Cola İçecek’in 2020 vizyonu çerçevesinde belirtilen ana başlıklardan biri olan sürdürülebilirlik yönetimi yaklaşımı, genel iş süreçlerini yöneten sistemin doğal bir parçası oldu. Sürdürülebilirlik hedeflerine karşılık şirketin performansında gerçekleşen sürekli gelişme ve mali performansa yansıyan olumlu etkilerle şeffaflık politikası ödülü almaya hak kazandı.
Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş.
İş Sağlığı ve Güvenliği ile Çevre Korumada Mükemmellik
Başarılı bir iş mükemmelliği uygulayıcısı olan şirket, çevre yönetimi, enerji verimliliği, su geri kazanımında iyileştirmeler yaparak, kısa ve orta vadeli taahhütlerde bulundu. Çevresel ve sosyal meselelerde bilinçlendirme, bilgilendirme, işbirliği çalışmaları ve kapasite geliştirici faaliyetler başarılı bulunmuş ve proje ödül almaya hak kazandı.
Ürün Kategorisi
KROS Teknolojik Ürünler A.Ş
NEUTRALAB
NEUTRALAB® Türkiye’de tıbbi sıvı atıkların insan sağlığına ve çevreye zararsız hale getirilmesi konusunda bir ilke imza atmış, çevre ve halk sağılığı alanında önemli bir soruna yönelik çözüm getirmektedir. Ekonomik açıdan da fayda getiren bir cihaz olmasının yanında sağlık kuruluşları ve özellikle laboratuvarların sıvı atıkları içinde çevreye özellikle su kaynaklarına ve mikrobiyolojik açıdan enfeksiyonel hastalıkların yayılmasına engel olmakta ve sağlık kuruluşlarının Avrupa birliği ve uluslararası standartlara ulaşmasını sağlamaktadır.
Ürünün sağladığı arıtım çıktıları son derece çevreci bir yaklaşımla sonuçlanmış ve tüm bu olumlu çalışmalar ödülü almaya hak kazanmasını sağlamıştır.
AGT Ağaç San.ve Tic. A.Ş.
AHŞAP PLASTİK KOMPOZİT
AGT Ağaç San.ve Tic. A.Ş., mobilya sektöründe ana madde olarak kullanılan malzemenin işleme sonrasında ortaya çıkan yüksek miktardaki atığını başka bir maddeyle birleştirerek kompozit oluşturmaktadır. Şirket tarafından sürdürülen AR- GE çalışmaları neticesinde elde edilen kompozit sayesinde normal şartlar ile geri dönüşümü mümkün olmayan MDF talaşının dünyada ilk kez geri dönüşümü sağlanmış, yakacak olarak kullanılmasında ortaya çıkan gaz emisyonu ortadan kaldırılmıştır. Ekolojik ve ekonomik faydaları bu projenin en önemli kazanımları olarak değerlendirilmiş ve ödüllendirilmiştir.
Süreç Kategorisi
TAI- TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay San. A.Ş.
Krom +6 İçermeyen Proseslerin Geliştirilmesi
Şirket sürecinde oluşturduğu yenilikle, tesislerinde proseslerde kullanılan toksik ve kanserojen krom (+6) ve krom içeren atıkların azaltılmasını /uzaklaştırılmasını sağlamıştır. TUSAŞ’ta alternatif olarak geliştirilen bu prosesin kullanılması ile kromun insan sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırılmış ve gerek süreç iyileştirmesinden kaynaklanan tasarruf, gerekse arıtma maliyetlerinin ortadan kalkması nedeniyle ekonomik olarak büyük fayda sağlamaktadır. Tüm bu olumlu sonuçlar şirketin süreç kategorisinde ödül alamaya hak kazanmasını sağlamıştır.
Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Artema Armatür Grubu
Metal atıkları geri kazanımı