Dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa ile birlikte birçok yüksek yapıda kullanılan Double Deck (Çift Katlı Kabin) asansörlerini Türkiye’de ilk kez üreten Otis Türkiye, yüksek binalardaki ulaşım yoğunluğunu önemli ölçüde rahatlatan asansör sistemleri ile sektördeki öncülüğünü sürdürüyor.
Dünyada ilk kez Otis’in ürettiği ‘Double Deck’ asansörlerini, Türkiye ve bölge ülkelerdeki prestijli yapılarda inşa etmeye başlayan Otis Türkiye; yüksek binalardaki ulaşımı hızlandırarak, yenilikçi çözümlere imza atmaya devam ediyor. Türkiye’nin lider asansör firması Otis Türkiye’nin kendi tesislerinde ileri teknolojiyle üreterek ‘Compass Plus’ (Akıllı Yolcu Yönlendirme) sistemi ile buluşturduğu ‘Double Deck’ asansörleri, kullanıcıların varış noktalarına daha rahat ve hızlı ulaşmalarını sağlıyor.
Türkiye’nin en hızlı asansörünü ürettik
Güvenlik, kalite ve performansından dolayı Türkiye’de inşa edilen yüksek binaların çoğunda Otis’in tercih edildiğini vurgulayan Otis Türkiye ve Orta Doğu Direktörü Bora Gülan, “Double Deck sistemi, ABD’de 1931 yılından bu yana kullanılıyor. Otis’in inovasyon ve mühendislik yetisiyle tesis ettiği sistem, günümüzde hem Türkiye’de hem de Avrupa’da yeniden gündemde. Türkiye’de ilk kez bizim ürettiğimiz, 7 metreyi 1 saniyede katederek Türkiye’nin en hızlı asansörü unvanını elde eden ‘Double Deck’ sistemine sahip asansörlerimiz, ‘Compass Plus’ sistemi yardımıyla binadaki trafik akışını en pratik şekilde sağlıyor. Türkiye’nin finans merkezinde inşa edilecek önemli bankaların binalarında da bu sisteme sahip asansörler kuracağız” dedi.
Zorlu Tower’da Double Deck ile hızlı ulaşım
Türkiye’nin en gözde projelerinden biri olan İstanbul Levent’teki Zorlu Tower’ın düşey sirkülasyonunu sağlamak için ilk kez ‘Double Deck’ sistemini hayata geçiren Otis Türkiye, bu projeye özel 10 adet ‘Double Deck’ asansör üretti.
‘Double Deck’ sistemi nasıl çalışıyor?
Çift katlı kabin sistemi, aynı asansör kuyusu içerisine iki kabinin üst üste yerleştirilmesiyle, asansörlerin binadaki düşey yönde taşıma kapasitesini ve binanın kullanım alanlarını artırıyor. Kullanıcılar, tabelalar yardımıyla tek katlar için alt kabine, çift katlar için üst kabine yönlendiriliyor.
İki ayrı kata aynı anda üst ve alt kabin tarafından hizmet ediliyor. Sistem, tipik duruşların sayısını yarıya düşürerek, kullanıcıların gidecekleri katlara daha hızlı ulaşmalarını sağlıyor. 5 dakika içinde binadaki nüfusun taşınma oranının yükseldiği, yüzde 30 daha az çekirdek alan ihtiyacı duyulan sistemle, asansör kuyusunun verimli kullanım oranı da artıyor.
‘Compass Plus’ ile kişiye özel hızlı ulaşım
Otis’in, asansör kumanda sistemini bambaşka bir seviyeye taşıdığı ‘Akıllı Yolcu Yönlendirme’ sistemi ise asansörlerin kullanıcılarla olan bağlantısını kontrol altına alarak, kullanıcıyı gideceği kata daha hızlı ulaştırıyor. Farklı olasılık hesabı yapan ve bunların kesişim kümesinden çıkacak en doğru çağrıyı verme kapasitesine sahip olan sistem; binanın değişen kullanım dinamiklerine göre, farklı zaman dilimlerindeki kullanım hesabını da yaparak performansı üst düzeyde tutuyor. ‘Compass Plus’ sistemi, rakiplerinden farklı olarak, son kullanıcıları gidecekleri ortak katlara yönlendirmek yerine, hem son kullanıcıları hem de binayı segmentlere ayırıyor, asansörlerin ağırlıklarını da hesaplayarak en uygun atamayı yapıyor. Compass Pluss, günümüzde sadece ofis kullanımında olan yüksek yapılarda değil, otellerde ve rezidans projelerinde özellikle tercih ediliyor. Otis; Soyak Kristal Kule, Spine Tower, Emaar Square gibi önemli projelerde Compass Pluss sistemini kullanarak sektörde Türkiye’de yeni bir vizyon açıyor.