22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden Haberler80 Milyar Dolarlık Otomotiv Köprüsü

80 Milyar Dolarlık Otomotiv Köprüsü

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu’nun (TUSKON) “Türkiye – Dünya Ticaret Köprüsü”nü Konya’da otomotiv sektörü için kurdu. TUSKON’un koordinasyonunda, Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ANSİFED) ve Aktif İşadamları ve Sanayicileri Derneği (AKTİSAD)’nin  organize ettiği “Türkiye – Dünya Ticaret Köprüsü-Otomotiv” Konya’da düzenlendi.

Latin Amerika, Balkanlar, Afrika ve Avrasya kıtalarından 27 ülkeden 170, Türkiye’den ise 250 temsilci ikili iş görüşmeleri yaptı. Konya’da buluşan 27 ülkenin otomotiv ve otomotiv yan sanayi yedek parça sektöründe toplam ithalat rakamı 80 milyar dolar civarında olduğu belirtildi.

Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Tacikistan, Türkmenistan, Cibuti, Çad, Fildişi, Mısır, Ruanda, Sudan, Tanzanya, Tunus, Uganda, Zimbabve, Senegal, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Makedonya, Moldova, Brezilya ve Kolombiya’dan gelen işadamları ile birlikte Rixos Otel’de açılış töreni yapıldı.  

Tunus Büyükelçisi Muhammed Salah Tekaya’nın da katıldığı törenin açılışında Soma’daki maden faciasında kaybettiğimiz maden işçileri için saygı duruşunda bulunuldu. “Kimse Yok mu Derneği” de Soma’da yakınlarını kaybeden ailelere yardım amaçlı stand açtı. TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay, kürsüden yaptığı konuşmada Soma’daki işçi ailelerine yardım için işadamlarına çağrıda bulundu.

Konya’daki ticaret köprüsünde dünya çapında 50 şirket stand açarak ürün sergiledi. Ticaret köprüsünde sadece Konya’dan değil Bursa, Ankara, Adapazarı, Mersin ve İstanbul gibi otomotiv yedek parça üretim ve uluslararası ticaretini yapan 150 şirket katıldı. Otomobil, kamyon, otobüs, traktör, yedek parça, araç-üstü ekipmanları, servis ekipmanları gibi sektörleri otomotiv ticaret köprüsünde bir araya geldi.

İstanbul’dan sonra Anadolu’daki şehirlerde de “dünya ticaret köprüleri” kuran TUSKON, son olarak İzmir’de Latin Amerika ülkelerinden işadamları ile Türk işadamlarını buluşturmuştu. İzmir’den önce ise Kayseri, Gaziantep ve Bursa’da aynı anlayışla ticaret köprüleri ile düzenleyen TUSKON bu kez Konya’da 24’üncü kere ülke ekonomisi için yoğun çalışmalarını sürdürdü.  

TUSKON Başkan Vekili Ahmet Coşkun açılış töreninde yaptığı konuşmada, gelen 27 ülkenin otomotiv ve otomotiv yan sanayi yedek parça sektöründe toplam ithalat rakamı 80 milyar dolar civarında olduğu ifade ederek “Sanayicimiz için değerli bir fırsat ve girişim için buradayız. Türkiye’de otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörünün hızla sanayileşme ve gelişme süreci içerisinde montaj ağırlıklı ortaklıklardan tasarım yeteneği ve geniş üretim kapasitesine sahip dünya çapında bir endüstriye dönüştü” dedi.

Ahmet Coşkun, otomotiv sektörünün Türkiye’nin ihracat şampiyonu olduğunu hatırlatarak “2013 yılında 12 milyar dolar otomotiv, 9 milyar dolarda otomotiv yan sanayi ve yedek parça toplam 21 milyar dolarla Türkiye ihracaatnın %16 sını  oluşturdu. En fazla ihracat yapan beş firmadan üçü otomotiv endüstrisinde faaliyet gösteriyor. Türkiye bu performansla dünyadaki 16. en büyük motorlu araç üreticisi haline geldi” diye konuştu.

Türkiye'deki üretimin yaklaşık % 73'ünün yabancı pazarlara yönelik gerçekleştiğini kaydeden Ahmet Coşkun şöyle devam etti: “1000’in üzerinde şirket otomotiv yan sanayi – yedek parça üretimi yapıyor. Rekabet gücüne sahip ihracat yapan firma sayısı 400’ün üzerinde. Sektör, teknoloji olarak çok ileri bir düzeye gelmiş ve uluslararası denetimlerde, gelişmiş batı ülkelerinde faaliyet gösteren firmalara yönelik üretim yapacak düzeye erişmiştir. Sektör ihracatının % 69’unun Avrupa Birliği ülkelerine yönelik olarak gerçekleşir olması da, ulaşılan teknoloji düzeyinin bir göstergesidir”

Tunus Büyükelçisi Muhammed Salah Tekaya’ya açılış töreninde Ahmet Coşkun bir anı porseleni takdim etti. Konuk büyükelçi TUSKON’un köprüler kurma çalışmasını takdir ettiğini belirttti. Tekaya ülkesinde iş dünyası için fırsatlar olduğunu belirterek şunları söyledi: “Tunus demokratik bir yola girmektedir. Demokrasiye geçiş ilerledikçe Tunus iş dünyası için daha tercih edilir ülke olacaktır. Otomotiv sektörü Tunus’da 2010’dan beri hızlı bir büyüme içinde. 77 bin kişilik istihdam oluşturduk. Yabancı işadamlarına arsa teşviklerimiz var. Yatırım serbestliği ve sermaye aktarım serbestliği sunuyoruz. Tunus’ta 21 Türk şirketi faaliyette. 60 ülkeden 300 üzerinde şirket Tunus’ta iş yapıyor. Türk işadamları Tunus’ta çoğalmalı daha çok iş yapmalı”

TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay düzenlenen organizasyona olan yüksek ilginin memnuniyet verici olduğunu belirterek, geçtiğimiz hafta Soma’da yaşanan maden faciası nedeniyle işadamlarını yardıma çağırdı. Günay şu sözlerle işadamlarına seslendi: “Bizim işadamlarımız sadece ticaret yapmıyor. Kazandıklarını insani ihtiyaçlar için harcıyorlar. Din, dil, ırk, coğrafya gözetmeksizin yapılıyor bunları. Soma’daki elim hadisede kaybettiğimiz, şehit olan işçilerimiz için hepimizin yüreği yandı. İşçilerimizin aileleri için Kimse Yok mu Derneği yardım seferberliği başlattı. Biz de bunu destekliyoruz. Bu seferberlikte hep birlikte olmaya davet ediyorum”  

AKTİSAD (Aktif İşadamları ve Sanayicileri Derneği) Başkanı Soner Cesur, sevgi ve hoşgörü merkezi Konya’da 27 ülkeden gelen işadamlarını ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek “Konya 9 organize sanayi bölgesi ve 21 küçük sanayi bölgesi bulunuyor. 35 bin orta ölçekli işletme var. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin başkenti Konya’dır. 1400’ün üzerinde şirketi ile ihracatımız 1.3 milyar dolara ulaştı. Otomotiv yan sanayi ve yedek parça üretiminin yüzde 35’i Konya’da gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin coğrafi olarak merkezinde olan Konya gelişmiş bir nakliye ve lojistik ağına da sahip. Bu açıdan önemli bir merkez konumunda” dedi.
 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI