Doğu Anadolu Bölgesi'nde kene ısırması vakalarında artış yaşanırken, Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığının tedavisinde bölgedeki illere de hizmet veren Atatürk Üniversitesi (AÜ) Araştırma Hastanesi'nde ikinci ölüm olayı gerçekleşti.
Hastanede görev yapan ve geçen hafta gelen bir hastadan KKKA kaptığı iddia edilen sağlık personeli Recep Tepe (35), bu sabah saat 04.00 civarında hastanede hayatını kaybetti. Erzurum’un Şenkaya ilçesinde zehirlenme şüphesiyle geçen hafta hastaneye kaldırılan bir çiftçinin iki gün sonra hayatını kaybetmesinin ardından yapılan testler sonucu 6 sağlık personelinde KKKA virüsü tespit edilmiş ve sağlık çalışanları karantina altına alınmıştı. Tedavi sonrası 5 sağlık çalışanı taburcu edilirken, Recep Tepe ise hayatını kaybetti.
"YAPILAN MÜDAHALELERE RAĞMEN GECE HAYATINI KAYBETTİ"
"Hastanemiz çalışanı Recep Tepe’yi, 20.05.2014 tarihinde saat 04.00’te kaybetmiş bulunmaktayız." diyen AÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, olayın herkesi derinden üzdüğünü dile getirdi. Koçak şu açıklamada bulundu: "Tüm sağlık çalışanlarına baş sağlığı diliyoruz. Hastanemiz, 2002 yılından beri, bölgemizde Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı (KKKA)’ nın takip ve tedavi merkezi durumundadır. Şu an itibari ile 25 hasta, bu tanı ile hastanemizde yatmaktadır. Hastanemizde, bu yıl an itibarı ile 55 hasta, geçen yıl 150 hasta ve 2002’ den beri de yaklaşık 2 bin hastanın bu tanıyla yatırılarak tedavileri gerçekleştirilmiştir. Oltu Devlet Hastanesi’nde, tarım ilacı zehirlenmesi ön tanısıyla yatırılarak, takip ve tedavisi yapılan, ancak durumu ağırlaşan hasta, 4 Mayıs 2014 Pazar akşamı, aynı ön tanıyla hastanemize kabul edilmiştir. Yapılan muayenesinde KKKA’ da olabileceği düşünülerek bu yönde gerekli tetkikleri istenen hasta, tedavi için hastanemize yatırılmıştır. Ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen hasta geldiği gece hayatını kaybetmiştir. Bu hastaya müdahale eden bazı çalışanlarımızda klinik semptomlar görülmesi üzerine, o gece nöbetçi olan bütün personelimiz ve aile yakınları yakın takibe alınmıştır. Bu süreçte biri laboratuvarda görevli olmak üzere 6 sağlık çalışanımız, aynı tanı ile intaniye kliniğinde takip ve tedaviye alınmıştır. Söz konusu hastanın, geç dönemde gelmiş olmasından kaynaklanan yüksek virüs yükünün, sağlık çalışanlarımıza bulaşmakta etkin olduğunu düşünmekteyiz. Hasta olan çalışanlarımızdan beşi şifa ile taburcu edilirken, maalesef laboratuvar çalışanımız Recep Tepe’yi kaybetmiş bulunmaktayız. Merhuma Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm çalışanlarımıza baş sağlığı dileriz."
55 HASTA TEDAVİ EDİLDİ
Hastane Başhekimi Profesör Doktor Necip Becit, havaların ısınmasıyla beraber kene vakalarında artış yaşanmaya başlandığını ifade etti. Becit, Mayıs ayı itibariyle Erzurum’da iki kişinin hayatını kaybettiğini, bölge illeri de dahil olmak üzere 55’e yakın hastanın da tedavi edildiğini kaydetti.
Tepe’nin cenazesi Narmanlı Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.