Tuskon'un 95 firma ile çıkarma yaptığı Angola, 2000'li yıllarda iç savaşın eşiğinden çıkmasıyla birlikte büyük bir atılım gerçekleştiriyor. Yıllarca Portekiz sömürgesi olan ve iç savaşla harap bir ülke haline gelen Angola, şimdi fırsatlar ülkesi. İnşaat sektörü başta olmak üzere, alt yapı, gıda, tekstil gibi alanlarda büyük yatırımların yapıldığı ülkede Türk iş adamları da pastadan çok rahatlıkla pay alabilirler.
Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'un 95 firma ile çıkarma yaptığı Kara Afrika ülkesi Angola, önümüzdeki beş yıl içinde büyük bir değişimden geçeceğe benziyor. Yıllarca Portekiz sömürgesi olan ve iç savaşın eşiğinden 2000'li yılların başında çıkan Angola şantiye halinde bir ülke gibi. Ülke adeta baştan aşağıya yenileniyor. Türk iş adamları bu noktada Angola'da başta inşaat sektörü olmak üzere alt yapı, tekstil ve gıda sektörlerinde ciddi atılımlar yapabilirler.
İHRACATININ YÜZDE 97'Sİ PETROLDEN
19 milyon nüfusa sahip ülke, yüz ölçümü olarak Türkiye'nin iki katı büyüklüğünde. Başkent Luanda'da yaklaşık 5 milyon kişi yaşıyor. Angola, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden ve en hızlı değişen ülkelerinden birisi. Hızlı ekonomik büyüme, sosyal gelişmelere ve altyapıdaki iyileşmelere sebep oluyor. Ülke adeta bir şantiye gibi; yeni yollar yeni binalar, limanlar yapılıyor. Angola, 104 milyar dolarlık GSMH ile sahra-altı Afrika'nın en büyük üçüncü ekonomisine sahip. Angola, mineral kaynaklar, petrol, doğal gaz, elmas, kahve, mermer, demir ve doğal kaynaklar yönünden de oldukça zengin. Milli gelirlerinin yüzde 85'i petrolden geliyor. İhracatının yüzde 97'sini petrolden sağlayan ülke, fırsatlarla zorlukların bir arada olduğu bir yer.
TÜM ÜLKE YENİDEN İNŞA EDİLİYOR
Ülke baştan aşağıya birçok alanda kendisini yeniliyor. Angola ekonomisinin merkezinde petrol var. Ülkenin ekonomik gelişmesi, refahı, sosyal gelişme ve kalkınma tamamen petrole bağlı. Petrol fiyatlarındaki olası yükselişler doğrudan ülke GSMH'sını ve ithalatını etkiliyor. Diğer taraftan, yaklaşık 27 yıl süren iç savaş nedeniyle, ülke harabeye dönmüş durumda. Bu yüzden tüm ülke yeniden inşa ediliyor. İnşaat sektöründe Çinlilerin ağırlığı görülürken, yol ve alt yapı çalışmalarını Portekizliler yapıyor.
LNG PROJESİYLE 9 MİLYAR EK GELİR
Başkent Angola'da limanlar çok yetersiz, gemiler limana yanaşıp römorklarını indiremiyorlar. Römorklar önce dubalara indiriliyor, oradan ufak gemilerle sahile getiriliyor. Özellikle başkentte liman ihtiyacı çok var. Bunun için sahil kısmı yeniden düzenleniyor, bazı kıyılar dolduruluyor. Angola hükümetinin yeni bir LNG projesi var. Hükümet bu proje ile bütçesine ek 9 milyar dolar katmayı düşünüyor. Hükümet, bütçesinin yüzde 33'ünü sosyal harcamalara ayırmış.
Ülkede ciddi bir şekilde elektrik ve su problemi var. Angola da suyun benzinden pahalı olduğu ülkelerden. Birçok gıda ürünü kilo yerine tane ile satılıyor. Her evde irili ufaklı jeneratörler bulunuyor. Nüfusun ancak 36,3'ü elektriğe ulaşabiliyor.
Yenişafak