26 Kasım 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerYüksek Yapılarda Yangın Riski Nasıl Azalır?

Yüksek Yapılarda Yangın Riski Nasıl Azalır?

MSAD: "Yüksek Yapılarda Yangın Riski, Yönetmeliklere Yüzde 100 Uyum Gerektirir"

İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç, yangının can kaybı olmadan atlatılmasından duydukları memnuniyeti ifade etti. Bilmaç “Yönetmelikler sürekli gelişiyor; yönetmeliklerdeki pozitif gelişmeler eski-yeni tüm binalara örnek olmalı. Belli geçiş sürelerinde mevcut yüksek yapılarda yeni yönetmeliklere uyum zorunluluk olarak ortaya konulmalıdır” dedi.

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, Polat Tower yangınının gerçek nedeninin yetkililerce belirleneceğini ancak bu aşamada yüksek yapılarla ilgili genel bir durum tespiti yapmayı kamu yararına gördüklerini  belirtti. Yüksek yapılarla ilgili pek çok olumsuz olayda başta yapılacak bir tespitle, sonuçta yaşanan zarar maliyetinin çok çok altında sonuçlandırılabilecek basit tedbirler olduğunu gördüklerini belirten Bilmaç, bunun için yatırımcı, kullanıcı, kamu kurumlarının elbirliğiyle hareket edebileceklerini ancak isteğe bağlı uygulamaların da ne yazık ki arzu edilen ölçüde gelişmediğini gördüklerini bildirdi.

Hüseyin Bilmaç açıklamasına şöyle devam etti: “Polat Tower cephesinde hızlı yayılan yangın, özellikle ‘yüksek yapı’ olarak kabul edilen 21 metre üzerindeki binalarda kullanılan malzeme ve uygulama detaylarını da gündeme getirmelidir. Ülkemizde söz konusu yapının inşasından çok sonra yürürlüğe girmiş olan ‘Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’ ve bu yönetmeliğe yüzde 100 uyum büyük önem taşımaktadır.  Bireyler ve toplum olarak yangın yönetmeliklerine uygun malzeme seçilmesi, uygulamaların bu kriterlere göre gerçekleştirilmesi konularında farkındalık yaratmalıyız. Kamu otoritesinin yeni yönetmeliklere uyum konusundaki denetimi olası salt maliyet odaklı kriterlerin doğru zemine oturmasını sağlayacak ve oluşacak olası can ve mal kaybı riskinin de  önüne geçecektir.”
 
Hüseyin Bilmaç ‘Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e göre yüksek binalarda cephelerin yanmaz olarak sınıflandırılan A sınıfı malzemelerle tasarlanması ve uygulamanın bu malzemelerle ve doğru biçimde yapılmasının bir gereklilik olduğunu ifade etti. Bilmaç “İlgili yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle cephelerde ve kat aralarında yanmaz olarak tanımlanan A sınıfı malzemelerin kullanılması zorunluluğunun yanı sıra olası bir yangının yayılmasını önlemek ve zararı asgari düzeyde tutmak amacıyla, yapının ana konstrüksiyonuyla katlar arası noktalarda veya ilgili uzmanlarca tanımlanan noktalarda yangın bariyerlerinin gerekliliğini de ayrıca vurgulamak gerekir” dedi.
 
İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç “Yangın Yönetmeliği’nin gelişen inşaat sektörümüz için ne kadar yerinde hususlar içerdiğini somut olarak yaşayarak tespit etmiş durumdayız. Ancak burada önemle vurgulanması gereken husus, yangın önlemlerinin işlerlik kazanması için sadece yönetmeliklerin yeterli olamayacağı, doğru tasarımın doğru malzeme ve uygulamayla hayata geçirilmesinin de gerekli olduğudur” dedi.

Bilmaç Türkiye’de 21 metre üzerinde yüksekliğe sahip mevcut yüksek yapıların yangın riski için bir durum tespiti yapılmasını önerdi ve yeni yönetmeliğe uyum konusunda eksikliği gözlenen yapıların belli bir geçiş sürecinde iyileştirilmesi ve uyumunun sağlanmasının zorunlu kılınmasının yarar sağlayacağına inandıklarını belirtti.

Vatan

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI