Türk müteahhitlik sektörünün temsilcileri, Libya'da Ahmed Maatik'in başbakan seçilmesi ile başlayan süreçte, bu ülkede projeleri bulunan firmaların sorunlarının çözümü noktasında ilerleme sağlanabileceğini belirtti.
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Libya'da 2011'in şubat ayında başlayan iç karışıklık sırasında ülkedeki Türk müteahhitlik firmalarının şantiyelerinin yakıldığını ve yağmalandığını, bu yüzden firmaların işlerini yarım bırakmak zorunda kaldığını ve 25 bin kadar Türk işçisinin geri döndüğünü söyledi.
Yaptıkları tespitler sonucunda, olayların başlangıç tarihi itibarı ile Libya'da iş yapan ve çoğu birlik üyesi 100'ü aşkın firmanın, Libya'daki yarım kalmış projelerinin toplam tutarının 19 milyar dolar, tahsil edilmemiş hak ediş alacaklarının da yaklaşık 1 milyar dolar olduğunu belirlediklerini anlatan Yenigün, devam eden işlere ait avans ve kesin teminat tutarının 1,5 milyar dolar, makine, ekipman gibi envanter ile diğer zararlar toplamının ise 1,1 milyar dolar civarında hesaplandığını kaydetti.
Yaşanan süreçte firmaların; sigorta ve akreditif komisyonları, teminat mektubu, taşeron temin sözleşmeleri ve diğer tazminatlar, diğer finansman giderleri ve şantiyelerdeki güvenlik giderleri gibi yüksek rakamlara ulaşan pek çok ödemeyi yapmaya devam ettiğini dile getiren Yenigün, "Firmalar, Libya işveren idareleri ile ilişkilerini sürdürerek, Libya'ya dönmelerini sağlayacak ortamın oluşması yönünde her türlü çabayı göstermiştir. Libya tarafının talebi çerçevesinde onarımı veya inşası tamamlanan kamu binaları bu anlayış çerçevesinde bazı firmalarımızca hibe olarak yapılmıştır" diye konuştu.
Türk müteahhitlik firmalarının uğramış oldukları zararların
tespitine ve mevcut sözleşmelere ilişkin sorunların çözümüne yönelik yol haritasının belirlenmesini teminen her iki ülke ekonomi bakanlıkları başkanlığında yine her iki ülkenin ilgili kurum ve kuruluş yetkililerinden teşkil edilecek bir müzakere kurulunun tesisi yönünde Türk ve Libya ilgili makamları tarafından karar alındığını belirten Yenigün, anılan kurulun bir türlü toplanamadığını ifade etti. Yenigün, bazı firmaların kendi ilişkileri sayesinde münferit olarak Libya'ya gidip yarım kalan projeler için çalışmalara başladıklarını ancak hak ediş ödemeleri konusunda kayda değer bir yol alınamadığını söyledi.