21 Kasım 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerKonut terazisinde arz talepten ağır basıyor

Konut terazisinde arz talepten ağır basıyor

 

Ayna Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yerlikaya,"Türkiye'de artık ihtiyaca göre hedef odaklı konutlara yönelmek gerekir" dedi.

Mütekabiliyet, 2B, kentsel dönüşüm ve KDV haberleriyle hareketli günler geçiren konut sektöründe firmalar yeni projeler üretmeye aralıksız devam ediyor. Konut sektöründeki bu gelişmeleri değerlendiren Ayna Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yerlikaya, Türkiye’de artık ihtiyaca göre hedef odaklı konutlara yönelmek gerektiğini vurgulayarak, “Medium giyen birine x-large elbise dikmekten vazgeçmek lazım” dedi. 2001’den buyana Bolu’da talep odaklı konut yaptıklarını vurgulayan Yerlikaya, son dönemdeki konut arzı fazlalığı eleştirileri, kredi kullanım koşulları ve Müketabiliyet Yasası’nın yansımaları konusunda, makro ekonomi ve yönetimindeki değişimin inşaat sektörüne de olumlu etkileri olduğunu söyledi.
Eş onaylı kredi sisteminde hükümetin erken uyarı sistemini harekete geçirdiğini düşünen Yerlikaya, yasanın revize edilme kararına yönelik açıklamaların sektör açısından olumlu sonuçlar doğuracağını belirtti. Türkiye’nin artık borç yöneten değil, reel sektörün gelişimine kaynak ayıran bir ülke haline gelmesinin inşaat sektörü başta olmak üzere tüm reel sektöre olumlu katkıları olduğunu ifade eden Yerlikaya, yabancılara mülk satışının önünü açan Mütekabiliyet Yasası ile ilgili şunları söyledi:
“Daha önce yabancılara yine mülk satılıyordu ancak bu, Türk şirketler üzerinden yapılıyordu. Yasa sayesinde mülk satışı gerçeği legal bir yapıya kavuşturuldu ki, bunun çok daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Bu sayede, yabancılara mülk satışı yasal çerçeve içinde devletin direkt takibi ve denetimi altında yürütülecek.”

‘Yabancıya satışta alternatif’

Bolu’nun da mütekabiliyet yasasının sağlayacağı imkânlardan fazlasıyla yararlanacağını ifade eden Yerlikaya, bunun nedeni olarak yabancılara mülk satışında metropoller dışında, turizm potansiyeli olan, doğal güzelliklere sahip, kültürel ve makro ekonomik açıdan zengin illerin tercih edilmesini gösterdi. Bolu’nun tüm bu açılardan çok fazla ayrılacağı olduğunu söyleyen Yerlikaya, “Bolu’nun İstanbul ve Ankara gibi iki büyük metropolün arasındaki bir lokasyonda olması da bu ayrıcalığı güçlendiriyor” dedi.
Türkiye genelinde konut arzının fazla olması ve bu nedenle ekonomik sorunlar yaşanması konusundaki uyarıları değerlendiren İsmail Yerlikaya, “Türkiye olarak niteliksiz konut fazlamız var. Aslında Türkiye’de konut sektörü, medium beden giyen birine x-large elbise dikmekle eşdeğer bir tutum içinde. Ama hükümetin uygulamaları sayesinde bu durum hızla tersine dönüyor” dedi.

‘Sağlam şirketler ayakta kalır’

Çok büyük metrekareli konutlar üretmektense, insanların ihtiyaçlarına göre konut üretmenin milli kaynak israfının da önüne geçeceğine vurgu yapan Yerlikaya, şunları söyledi:
“Türkiye’nin geçen yıllardaki yüksek büyüme hızından etkilenenler, sektördeki canlılığın büyüsüne kapılıp, yanlış bölgede, yanlış büyüklükte konut yaptılar. Bu da sektörde sıkıntı varmış izlenimi yaratıyor. Oysa konut sektöründe yer alan firmalar, önce bulundukları illerdeki sosyo-ekonomik değişimlerin farkına varmalı ve buna göre hareket etmeliler. Ama ekonomik gelişmeler, sektörde sağlam ve güvenilir şirketlerin ayakta kalacağını gösteriyor. Bu bağlamda önümüzdeki dönemde hedef odaklı konut üretimine ağırlık verilmesi gerekiyor

Milliyet.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI