23 Kasım 2024 Cumartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerMaketten aldım 140 metrekare, eve girdim 80 metrekare!

Maketten aldım 140 metrekare, eve girdim 80 metrekare!

Konutun metrekaresine otopark, asansör boşluğu ve hatta su depolarının da eklenmesiyle ortaya çıkan ‘brüt metrekare’ hesabı daire alanları mağdur ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle açıkça belirlenen ‘net metrekare’ hesabına rağmen, bazı inşaat firmalarının ortak kullanım alanlarını da metrekare hesabına dahil etmesinden, konut alıcıları kadar, güveni ön planda tutan firmalar da rahatsız.

 İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat firmaları arasındaki birkaç çürük yumurta sebebiyle tüm sektörün zarar gördüğünü ve müteahhitlik mesleğinin yıprandığını söyledi.

Normal ölçümlere göre brüt metrekare denilen hesabın, bir dairenin duvardan duvara ölçülen, duvarları, balkonları dâhil olan, kat holünden de her dairenin kendine düşen bölümü olduğunu belirten Tellioğlu, “Bazı inşaat firmaları otopark, sığınak odası, sosyal alanlar gibi ortak kullanım alanlarını katarak brüt metrekareye ulaşıyor. Böylece nette 80 metrekare olan konut, brüt işin içine girince 140 metrekareye çıkabiliyor. Bazılarına göre bu da bir brüt tanımıdır ancak bize göre doğru bir tanım değil. Çok sayıda başarılı inşaat projelerini hayata geçiren bir firma olarak bizim hesabımıza göre, net metrekare konutun balkonları da dahil içten içe ölçerek, brüt metrekare ise duvarları da içine katarak ölçmeyle bulunur.” dedi.

 Net metrekarenin projede duvarların kapladığı alanın hariç tutulduğu ‘faydalı alan’ olarak adlandırılan kısım olduğunu ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Nevzat Ersan, konut almak isteyenlerin brüt metrekarede yanıldığı noktanın ise hesaba otopark, depo gibi alanların dâhil edilmesi olduğunu kaydetti.

Ersan, vatandaşın ortak alanlarla hesaplanmış brüt metrekareyi duyduğu zaman çok geniş bir daire satın aldığı yanılgısına düştüğünü ifade etti. Türkiye’de vatandaşın genelde metrekaresi büyük konutlara rağbet gösterdiğini söyleyen Ersan, müteahhitlik firmalarının bunu bildiklerini ve kullandıklarını söyledi. Ersan, konut almaya giden vatandaşların mutlaka tam olarak ortak kullanım alanlarının ne olduğunu, daire olarak metrekaresinin ne olduğunu sorması gerektiğini kaydetti.

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, inşaat firmalarının konut alıcısı vatandaşa brüt metrekare denildiğinde hangi alanların dahil edildiğini madde madde anlatması gerektiğini söyledi. Çakar, “Konut alıcılarını yanıltıcı bilgiler veren, tanıtımlarında brüt metrekare yanılgısı oluşturan firmalar hakkında mutlaka yasal yaptırım uygulanmalı. Bakanlık bu konuda mutlaka takipçi olmalı, cezai yaptırım uygulanan firmalar da mutlaka kamuoyuna ilan edilmeli.” dedi. Çakar ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı konuyla ilgili denetimlerini artırılması gerektiğini söyledi.

Vatandaşların fazla düşünmeden yanlış algıyla konut aldığına işaret eden BESA Grup Yönetim Kurul Üyesi Efe Bezci, Yeni Tüketici Kanunu ile tüketiciye sözleşmenin imza tarihinden itibaren 14 gün içinde herhangi bir tazminat ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı olduğunu vurguladı.

Bezci, “Kanun bu durumun önüne geçmek için madde 42’de satıcının, ön ödemeli konut satışına başlamadan önce koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığı’nca belirlenen ‘bina tamamlama sigortası’nı yaptırmasını veya bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartlarını sağlamasını zorunlu kılıyor.” dedi.

(Zaman)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI