17 Ağustos 1999 depreminin ardından ülke gündemine giren Zorunlu Deprem Sigortası'na ilgi arttı ancak mecburi olan Deprem sigortası Türkiye’de hala istenen seviyede değil.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde yeni bir ev alan ya da ev kiralamak için başvuruda bulunan vatandaşlar, sigorta yaptırmadan elektrik ya da su abonesi olamıyor.
Yasal düzenleme sonucu alınan bu tedbir sayesinde de sigortalama oranı ülke genelinde artış gösterdi. Türkiye'de 6 milyonun üzerinde bina deprem sigortası kapsamına alındı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Deprem Sigortasıyla ilgili yasanın tekrar yenilenmesinin ardından getirilen şartlar sayesinde sigortalama oranının yüzde 40’lara ulaştığını belirtti. Atalay, “Deprem sigortası Türkiye’de mecburi ama maalesef deprem sigortası yaptırmak çok düşüktü. Yeni yasa ile deprem sigortası yaptırmadıkça elektrik ve su abonesi dahi alamıyor. Bu müeyyideyi getirdik ve şuanda yüzde 40’lara yükseldi. Halen düşük ancak her yeni binada ve kiralamada artık deprem sigortası yaptırılması zorunlu.” ifadelerini kullandı.
Zorunlu Deprem Sigortası, yaşanılan binada depremin meydana getirdiği maddi zararları karşılamaya yönelik bir teminat sistemi olarak vatandaşların zor günlerinde yanında olmayı ve bu sayede yaşamın deprem öncesindeki temel standartlarında devam edebilmesi amaçlıyor.
Vatandaşların doğal afetler karşısında zararını en aza indirmek için Afet Sigortaları Kanunu ile Zorunlu Deprem Sigortası'nın kapsamı belirlendi. Bu bağlamda binalarda depremin neden olduğu maddi zararlar ile deprem nedeniyle ortaya çıkan yangın, infilak, dev dalga (Tsunami) ve yer kayması sonucu oluşan zararlar da teminat altına alındı. Alınan tedbirler neticesinde Afet Sigortaları Kanunu’na göre, deprem sigortası yaptırmayanlar devletin, konut kredisi ve deprem konutu yardımlarından yararlanamıyor. Ayrıca, su, elektrik ve doğalgaz abonelik işlemlerinde sigorta şartı aranıyor.
“6 MİLYON KONUT DEPREM SİGORTASI KAPSAMINDA”
DASK'ın internet sitesinde yer alan rakamlara göre, Türkiye'deki 6 milyon 359 bin 765 konut, zorunlu deprem sigortası kapsamında. Ancak bu rakam Türkiye için yeterli değil. Çünkü birinci deprem bölgesi olan birçok ilde yaşayan vatandaşların konutları için Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmadığı ortaya çıktı. Ayrıca, yaklaşık her 10 konuttan 6'sı depreme karşı sigortasız durumda bulunuyor.
“DEPREM SİGORTA ORANI YÜKSELİYOR ANCAK YETERLİ DEĞİL”
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, AFAD’da katılığı bir programda Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında Türkiye’de bir gelişme olduğunu ancak bunu yeterli olmadığını belirtti. Atalay, “Deprem Sigortasıyla ilgili tekrar yasayı yeniledik. Deprem sigortası Türkiye’de mecburi ama maalesef deprem sigortası yaptırmak çok düşüktü. Yeni yasa ile deprem sigortası yaptırmadıkça elektrik ve su abonesi dahi alamıyor. Bu müeyyideyi getirdik ve şuanda yüzde 40’lara yükseldi. Halen düşük ancak her yeni binada ve kiralamada artık deprem sigortası yaptırılması zorunlu.” ifadelerini kullandı.