Osmanlı’nın erken dönemlerinden kırsal kesimdeki sivil mimari örneklerinden biri olan Cumalıkızık, 2000 yılında Dünya Miras Geçici Listesine alınmıştı. Helenistik Dönemin en büyük kütüphanelerinden birinin kurulduğu Bergama ise 2011 yılında geçici listeye kabul edilmişti. Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’nde daha önce yerini alan dosyalar ise; İstanbul’un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Safranbolu Şehri, Truva Antik Kenti, Edirne Selimiye Cami ve Külliyesi, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Pamukkale Hierapolis ve Çatalhöyük Neolitik Kenti.
Dünya Miras Komitesi, gelecek yıl ise Diyarbakır ve Efes’in dosyalarını görüşecek.
CUMHURBAŞKANI GÜL: BÜYÜK MEMNUNİYET DUYDUM
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kararı memnuniyetle karşıladığını bir mesajla duyurdu. Gül(ün bu konudamki açıklaması şöyle:
“Dün Katar'da toplanan UNESCO Dünya Mirası Komitesi'nin, Osmanlı İmparatorluğu'nun doğuş dönemini simgeleyen Bursa Cumalıkızık ile çok katmanlı kültürel peyzaj olarak Bergama'yı, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydetme kararı almış olmasından büyük memnuniyet duydum. Oy birliğiyle alınmış olan bu karar ile kültür mirasımızın hem zenginliği hem de çeşitliliği uluslararası düzeyde bir kez daha takdir edilmiş olmaktadır. Uzun ve titiz bir çalışmanın ürünü olan bu başarıda emeği geçen bütün kişi ve kurumlar ile Bursa Cumalıkızık ve İzmir Bergamalı vatandaşlarımı candan kutlarım. Bu sevindirici gelişme ile Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerlerinin sayısı 14'e ulaşmış olmaktadır. Dünya Mirası unvanının, miras alanlarımızın uluslararası itibarını artırmaktan başka, bizleri de bunları daha iyi korumakla yükümlü kıldığını bu vesileyle önemle hatırlatmak isterim.”
ALTEPE: KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN CENNET KÖŞE
UNESCO’nun kararını değerlendiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın dünya çapında keşfedilmeyi bekleyen cennet bir köşe olduğunu söyledi.
Bursa’nın öncelikle turizm alanında gelişmesi amacıyla bu değerleri en iyi şekilde tanıtmakta kararlı olduklarını dile getiren Başkan Altepe,“UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne bu nedenle büyük önem verdik. Dünya’da 936 yerin bulunduğu listede Türkiye’den sadece 11 yer vardı. Bursa olarak bu listeye girerek, değerlerimizi dünyaya tanıtmak ve turizmle gündemde olmak istiyorduk. Bu konuda gerekli çalışmalarımızı göreve gelir gelmez başlattık ve önemli bir mesafe kat ettik. Alan Başkanlığı görevine getirdiğimiz konunun uzmanı olan hocamız Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ve ekibi de özveriyle çalıştı. 2000 yılında başlayan ama sonuç alınamayan çalışmalarda mutlu sona ulaştığımız için emeği geçen herkesi kutluyorum. Bu kararla Bursa artık dünyanın tanıdığı bir yer olacak. Böylelikle özellikle tarih ve kültür turizminden daha fazla pay alacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
BERGAMA DÜNYA MİRASI OLMAYI KUTLADI
İzmir'in Bergama İlçesinin UNESCO Dünya Mirası Kentleri arasına seçilmesi Bergama'da büyük sevinç yarattı.
Cumhuriyet Meydanında düzenlenen kutlama programında konuşan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, "Bergama büyük bir işi başarmıştır. Artık Bergama'ya sadece yerel yöneticiler değil, Kültür Bakanlığı ve diğer bakanlıklar önem vermek zorundalar. Çünkü Dünya Mirası listesine giren kentler kültürel miras olarak kabul edilip bu kentlerdeki tarihi güzelliklerin sürdürüleceğinin Bakanlıklar düzeyinde garantisi veriliyor. Bergama olarak bugüne kadar alamadığımız desteği artık alacağız. Bergama'nın belki bir iki yılda olmasa bile gelecek 10 yılda kaderini değiştirecek bir işi başarmıştır hayırlı olsun" dedi.
Kutlamada kapsamında ışık ve havai fişek gösterisi yapılırken sahneye çıkan müzik grubunun verdiği konserlerle Bergamalılar, Bergama'nın Dünya Mirası listesine girmesini kutladı.
(Patronlar Dünyası)